Willis Towers Watson heeft primeur met intrede in Chinese verzekeringsmarkt

20 juni 2018 Consultancy.nl 4 min. leestijd

De Britse dienstverlener Willis Towers Watson heeft als eerste buitenlandse partij de toegang gekregen tot de gehele Chinese verzekeringsmarkt. Die ontwikkeling is in lijn met het recente besluit van president Xi Jinping om de financiële markten in China te liberaliseren. De verzekeringstak van het bedrijf – Willis Insurance Brokers – hoopt middels de nieuwe licentie verder te groeien en eveneens Chinese verzekeringsmaatschappijen te ondersteunen bij productinnovatie en -ontwikkeling. 

Circa veertig jaar geleden zwichtte China voor de lonkende potten met goud die de vrijemarkteconomie in het vooruitzicht stelt, waarmee het zogenaamde ‘marktsocialisme’ werd ingevoerd. Sindsdien zijn er verschillende verdere stappen gezet waarmee China steeds actiever deelnam aan de wereldmarkt. Inmiddels is de Volksrepubliek stilzwijgend uitgegroeid tot een kapitalistische wereldmacht, maar wél onder strenge leiding vanuit de staat. 

Zo worden vele markten in China nog altijd strikt gecontroleerd door de regering, die onder meer bepaalt op welke gronden een buitenlandse partij zijn intrede mag maken. Voor de bancaire sector en de verzekeringsmarkt wordt de controlefunctie uitgevoerd door de ‘Chinese Banking and Insurance Regulatory Commission’ (CBIRC). Dat instituut besloot onlangs om de verzekeringstak van de Britse dienstverlener Willis Tower Watson – Willis Insurance Brokers – een vergunning toe te kennen voor alle mogelijke verzekeringsactiviteiten in China. 

Willis Towers Watson heeft primeur met intrede in Chinese verzekeringsmarkt

Het aan de NASDAQ genoteerde Willis Towers Watson – dat werd opgericht in 1828, ruim 40.000 medewerkers heeft en opereert in meer dan 140 landen – is daarmee de eerste buitenlandse organisatie ter wereld die toegang heeft tot de gehele verzekeringsmarkt van de Volksrepubliek. De vergunning past binnen de onlangs door president Xi Jinping ingezette koers om de financiële markten in China open te breken en toegankelijk te maken voor buitenlandse partijen: “China vertrouwde in het verleden op het creëren van een gunstig beleid voor zichzelf. Tegenwoordig zullen we meer moeten vertrouwen op het optimaliseren van ons investeringsklimaat. We zullen onze afstemming op internationale regels en onze bescherming van intellectueel eigendom aanpassen en verbeteren”, liet Xi weten in de South China Morning Post.

Loon naar werken

Terwijl de licentie ervoor zorgt dat Willis Towers Watson nu toegang heeft tot de volledige verzekeringsmarkt, was het bedrijf al zo’n vijfentwintig jaar actief binnen de landsgrenzen van de Volksrepubliek. Ook daarmee kan de internationaal opererende dienstverlener als pionier worden gezien, aangezien het een van de eerste internationale verzekeringsmakelaars was die zich bewoog binnen de Chinese markt. De nieuwe licentie stelt het kantoor nu in staat zijn aanbod in het land flink uit te breiden. Scott Burnett – hoofdverantwoordelijk voor de activiteiten van Willis Towers Watson in Azië – beschouwt de vergunning dan ook als een compliment: “Deze aankondiging is een erkenning van onze reputatie en relaties, niet alleen in China, maar over de hele wereld. De nieuwe licentie vertegenwoordigt een groot vertrouwen van het CBIRC in de capaciteiten en expertise van Willis Towers Watson.”

Ook Wise Xu – hoofdverantwoordelijk voor de divisie Willis Insurance Brokers China – reageert verheugd: “We hebben een sterk netwerk in China en uitgebreide relaties. Gecombineerd met onze wereldwijde kennis en ervaring stelt de nieuwe licentie ons in staat om onze activiteiten verder te laten groeien middels bestaande en nieuwe klanten. Bovendien creëert de vergunning naar loop van tijd veel nieuwe mogelijkheden.” Collega Smilla Yuan – CEO van Willis Towers Watson Greater China – voegt toe: “Willis Towers Watson is actief bezig met het verkennen en assisteren van Chinese verzekeringsmaatschappijen bij productinnovatie en -ontwikkeling. Met vooruitstrevende perspectieven en innovatieve ervaringen, biedt de nieuwe licentie ons de kans onze Chinese klanten te voorzien van verbeterde risicomanagementmogelijkheden.”