Dubbeldam & Company adviseert Theha bij verkoop aan MT en investeerder

29 mei 2018 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Kokosbroodproducent Theha is verkocht aan twee nieuwe eigenaren en investeringsmaatschappij Berk Partners. Theha aandeelhouder en baas Bram Theunisse werd tijdens het overnametraject bijgestaan door overnameadviseur Dubbeldam & Company. 

Theha is een familiebedrijf dat in 1954 werd opgericht en is bekend als de producent van het oer-Hollandse kokosbrood – Theha is in Nederland de enige producent van dit product. De smeuïge kokosproducten worden gebruikt voor op brood als beleg, bij de maaltijd of als snack. Het bedrijf produceert ook verschillende varianten zachte kokosblokjes die worden verkocht als snack en onder meer worden toegepast als ingrediënt voor notenmixen en granola’s, als interieur voor chocoladeproducten en als decoratie voor cakes en taarten.

Het familiebedrijf was tot begin deze maand eigendom van Bram Theunisse, een derde generatie leider die maar liefst achttien jaar lang leidinggaf aan de onderneming. Gedurende deze periode dirigeerde hij het bedrijf naar sterke groei, onder meer door het uitrollen van vernieuwende productconcepten en het optimaliseren van de productiefaciliteiten in een nieuwe productielocatie in Harderwijk. 

Na zijn bijna twee decennia aan het roer, heeft Theunisse besloten het bedrijf over te doen aan het managementteam, bestaande uit Gijs Kakebeeke en René Jansen. De nieuwe algemeen directeur Kakebeeke heeft een brede achtergrond in de levensmiddelenindustrie en geeft aan zich erop te verheugen de operationele leiding van het bedrijf op zich te nemen. Jansen zal zich met zijn dertien jaar ervaring binnen de onderneming blijven focussen op commercie, ontwikkeling en kwaliteit om verdere groei te verwezenlijken. Theha heeft momenteel twintig medewerkers in dienst en een jaaromzet van circa €5 miljoen.

Management en investeerder nemen Theha over

De nieuwe eigenaren worden financieel bijgestaan door Berk Partners, dat de financiering verschafte voor de management buy-in. Financiële details zijn niet bekendgemaakt. Samen hebben de nieuwe aandeelhouders de meerderheid van de aandelen in handen – zij hebben de ambitie om “met de juiste kennis en nieuwe energie de bewezen succesformule” verder uit te bouwen. Tot de belangrijkste strategische pijlers behoren het vergroten van de exportactiviteiten en het uitbouwen van de gezonde lijn – plantaardig en gezond kokosbrood zonder toegevoegde suikers.

Voor Berk Partners, opgericht in 1992 door de voormalige autocoureur Ben Pon, telg uit het familiebedrijf Pon Holdings, betekent de investering de eerste participatie van het recent opgericht Berk Partners Groeifonds. Het fonds heeft een kapitaal van zo’n €25 miljoen, opgehaald bij 32 vermogende ondernemers. Doel van dit vijfde fonds van de investeerder is om te investeren in mkb-ondernemingen met een goed winstpotentieel. 

Oud-eigenaar Theunisse, die tijdens het overnametraject M&A-advies kreeg van Dubbeldam & Company uit Ridderkerk, doet een stap terug en blijft op de achtergrond betrokken als aandeelhouder en adviseur.