Een dag in het leven van BECIS adviseurs Nienke Blaauw en Shirley Siebum

28 februari 2018 Consultancy.nl 6 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Met een team van zo’n 100 adviseurs is BECIS een van de grotere project- en adviesbureaus op het gebied van organisatieverandering en informatiemanagement. Jaarlijks neemt het bureau uit Amsterdam verschillende young professionals aan – zij worden begeleid door ervaren informatieadviseurs van BECIS en volgen een uitgebreid opleidingstraject bij DIOR Academy, een dochteronderneming van het advieskantoor. Nienke Blaauw en Shirley Siebum, beide adviseur in opleiding, geven een inkijk in hoe het is om te werken voor bij BECIS. 

Nienke Blaauw

Maandag – 08.30 uur: Provinciehuis Leeuwarden
Om half negen kom ik aan bij het provinciehuis in Leeuwarden, de dag begint goed met een kop koffie op onze nieuwe werkplek. Om 09.00 uur houden we onze dagelijkse stand up meeting. Tijdens deze stand up nemen we per persoon door wat we de vorige werkdag hebben gedaan, waar we eventueel tegenaan zijn gelopen en wat er voor de komende dag op de planning staat. Op deze manier houden ze de regie over de uitvoering van het project Digitaal samenwerken en archiveren waar wij aan werken.

Dinsdag – 14.00 uur: Koffietafel
Ik heb bij een medewerker een eindtoets afgenomen over DielPlak (de naam voor SharePoint Online bij de provincie Fryslân) en hiermee zijn digitale vaardigheid en kennis over DielPlak getoetst. Aan de koffietafel werk ik de gegevens bij in ons deelnemersoverzicht. Hier ben ik zichtbaar voor de medewerkers zodat zij mij vragen kunnen stellen over hun werkzaamheden in DielPlak. De medewerker is geslaagd voor zijn toets en ontvangt van de provincie Fryslân een certificaat!

Woensdag – 17.00 uur: Afsluitdijk
In de ochtend werk ik aan de standaardisatie van een aantal werkdocumenten voor de DigiCoaching. Tijdens de DigiCoaching ben ik twee fouten tegengekomen in projectsites en voor deze fouten stuur ik issues in naar het Servicecentrum. Om 12.30 komt Inez Lang (Business Developer bij BECIS) en lunchen we samen met de collega’s. Voor het laatst deze week rijd ik de Afsluitdijk over richting huis, donderdag en vrijdag heb ik de training analyseren bij DIOR Academy in Den Haag.

Een dag in het leven van Nienke Blaauw

Donderdag – 14.00 uur: Eendjes vouwen
Martijn Molenaar neemt ons mee in de Lean filosofie. We zetten een productielijn op voor het vouwen van eendjes. Dit leert ons de belangrijkste principes en instrumenten van Lean, waarmee wij onze productielijn (proces) kunnen verbeteren. Het werkt stimulerend om direct verbetering te zien en aan het einde van de dag slagen wij er in om te voldoen aan de klantvraag; vijftien eendjes vouwen in vijf minuten!

Vrijdag – 11.00 uur: Ishikawa
Aan de hand van een probleemstelling vanuit de praktijk maken wij een Ishikawa, ook wel een visgraatdiagram genoemd. De Ishikawa is een Lean-tool die ons in staat stelt om de mogelijke oorzaken van een probleem in kaart te brengen. In de middag maken we een krachtenveldanalyse en hiermee sluiten we de middag af, de tweedaagse training zit erop! We hebben wederom veel geleerd om de aankomende tijd in praktijk te gaan brengen. 

Shirley Siebum

Maandag:
De maandag begon hectisch, ik sta om 06.15 naast mijn bed en begin de dag met een koffie. Het is erg druk op de weg dus ik besluit na overleg om thuis te werken en er een productieve dag van te maken. Ik gebruik de dag om mijn gesprekken bij de BUCH (Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo) voor de komende week voor te bereiden. Bij dit project is het essentieel om erachter te komen wat de betrokkenen vanuit hun expertise belangrijk vinden voor het opstellen van de performance-indicatoren. En natuurlijk wil ik als adviseur in opleiding hier het beste uit halen en gelijk mijn gesprekstechnieken oefenen. Hier kan ik vandaag goed mee aan de slag. 

Dinsdag:
Vandaag is het eindelijk zover, ik mag de eerste gesprekken voeren vanuit mijn rol als informatieadviseur. Mijn agenda staat bomvol gesprekken met teammanagers, strategisch adviseurs en informatiemanagers. Het is erg leuk om de technieken vanuit de training toe te passen en te merken dat iedereen op zijn eigen manier communiceert. Het is mijn uitdaging als adviseur om met iedereen te kunnen communiceren en te zorgen dat het helder is waar wij naartoe werken. Ik ben vandaag veel onderweg, ik bezoek meerdere gemeenten en verzamel input van iedereen die ik spreek.

Een dag in het leven van Shirley Siebum

Woensdag:
Ook woensdag ben ik een hele dag onderweg. Het eerste gesprek is met een klachtencoördinator van de gemeente. De klachtencoördinator wil graag een meting laten uitvoeren om het afhandelen en registreren van klachten te verbeteren. Vanuit mij rol kan ik kijken wat ik voor hen kan betekenen. In Castricum heb ik een meeting met een stagiaire over haar onderzoek bij de gemeente en hoe wij elkaar kunnen helpen. Het is leuk om te zien hoe ik slechts enkele jaren geleden in haar schoenen stond en nu als adviseur in opleiding een stagiair mag helpen bij een onderzoek.

Donderdag:
‘Code rood’-dag. Ik rijd naar Den Haag om te werken bij Dior Academy. Gelukkig was ik veilig binnen en kon ik vanuit het mooie pand naar buiten kijken hoe het natuurgeweld zich manifesteerde in Den Haag. Ik bespreek met Fiona (business developer bij BECIS) de kansen die er zijn: is er mogelijkheid tot verlening of uitbreiding van de opdracht en waar kan en wil ik aan de slag hierna. Ik vind het erg belangrijk om met veel mensen binnen de organisatie goed contact te hebben, want je kan veel voor elkaar betekenen. Fiona zoekt naar kansen voor mij en ik houd mijn ogen open voor de kansen voor Fiona. Onder het genot van een koffie hebben we mijn doelen en ambities besproken en wat ik graag wil leren als adviseur in opleiding. Ik bepaal voor een gedeelte mijn eigen leertraject dus het is tof om die teugels in eigen handen te hebben. Uiteindelijk was het donderdag een hele drukke dag en was het best pittig om met de storm Den Haag uit te komen. 

Vrijdag:
Vrijdag ben ik bezig geweest met de opdrachten en lesstof die wij krijgen vanuit ons opleidingstraject. Wij moeten een audit doen en ik heb vrijdag hier uitvoerig aan gewerkt. Tijdens mijn studie Bestuurskunde heb ik al kennisgemaakt met projectmanagement en procesmanagement maar in ons leertraject gaan wij nog veel dieper in op (de theorie van) projectmanagement. Ook heb ik vrijdag even de UP door de wasstraat gehaald en schoongemaakt. Ik vind het schoonhouden van de auto een van de verantwoordelijkheden die ik heb. Want uiteindelijk ben ik als adviseur in opleiding het visitekaartje van BECIS!