Europese financieringsmarkt stevent volgens PwC af op recordjaar

24 augustus 2017 Consultancy.nl

In de eerste zes maanden van 2017 is in Europa voor ruim het dubbele bedrag aan financieringen uitgegeven als in het eerste halfjaar van 2016. Dat blijkt uit onderzoek van PwC, dat de groei toerekent aan de gunstige omstandigheden voor financiering en herfinanciering. De lage rentestand en de gunstige voorwaarden die deze oplevert voor herfinancieringen zorgt er volgens PwC voor dat de financieringsmarkt afstevent op een recordjaar.

Na een dieptepunt in 2012 heeft de Europese financieringsmarkt een opmerkelijk herstel getoond. In 2013 groeide het totale financieringsbedrag van €28 miljard naar ruim €67 miljard, een ruime verdubbeling. In 2014 groeide het bedrag verder naar €79 miljard, om de volgende twee jaar weer iets af te zwakken naar €64 miljard in 2015 en bijna €70 miljard in 2016. Dat blijkt uit een analyse van data van PwC. Het adviesbureau doet ieder kwartaal onderzoek naar de ontwikkeling van de Europese financieringsmarkt.

Uit de nieuwste update van de cijfers blijkt dat de Europese financieringsmarkt dit jaar afstevent op een nog ongekende recordhoogte. In het eerste halfjaar van 2017 is al voor €57,9 miljard aan financiering verstrekt in 133 transacties. Vooral het eerste kwartaal van dit jaar was een drukke periode voor financiers – de schuldfinanciering schoot dat kwartaal omhoog naar €34 miljard, een niveau dat in tien jaar tijd niet meer bereikt was. “Dit is boven onze verwachting. We hebben een heel actief eerste kwartaal achter de rug”, zei Ard Burgers, partner bij PwC, na afloop van Q1. Hoewel er in Q2 minder activiteit was dan in het eerste kwartaal, was ook dit kwartaal zeer productief met ruim €23 miljard aan financiering.

Ontwikkeling van Europese financieringsmarkt

Tegenover het FD laat Burgers weten dat het hem zal verbazen als 2017 geen recordjaar wordt. “De Europese Centrale Bank heeft duidelijk te kennen gegeven dat de rente laag zal blijven; daarom verwachten we ook in de rest van het jaar veel activiteit, maar misschien wel wat minder dan in de eerste helft, ook omdat het derde kwartaal doorgaans rustiger is”, vertelt de partner van het Big Four-kantoor.

Gunstige omstandigheden

Reden voor de recordbedragen aan financiering zijn volgens de consultants voornamelijk de gunstige marktomstandigheden voor het aantrekken van krediet. De lage rentestand zorgt er bijvoorbeeld voor dat het aantrekkelijk is voor bedrijven om hun leningen te herfinancieren – 46,6% van de totale schuldfinanciering in het tweede kwartaal van 2017 ging naar herfinancieringen. Ook in voorgaande kwartalen lag dit aandeel relatief hoog. In Q2 vertoonde de financiering voor het realiseren van fusies en overnames echter ook weer groei – het aandeel acquisitie-gerelateerde financiering steeg naar 39,1%, 8,5 procentpunt hoger dan in het eerste kwartaal van 2017. 

Een ander gevolg van de gunstige economische omstandigheden is een stijging in de zogeheten multiples bij bedrijfsovernames. Om inzicht te krijgen in hoe goed er is betaald voor een overname, wordt vaak het aankoopgedrag gedeeld door het bruto bedrijfsresultaat van de overnametarget. De multiple kwam in H1 2017 uit op 10,5 – sinds het uitbreken van de financiële crisis het hoogste gemiddelde in Europa. 

Marktpartijen grijpen hun kans nu de omstandigheden gunstig zijn, stelt Burgers. Onzekerheid heeft hen een tijdlang weerhouden van het doen van overnames. Nu de omstandigheden gunstig ogen en ook de politieke omstandigheden zekerder zijn door de afronding van de uitslagen van de Nederlandse en Franse verkiezingen, ondernemen deze partijen actie. “Je weet nu wat je hebt. Als het klimaat minder wordt, nemen al die herfinancieringen enorm in aantal af”, zegt hij tegen de zakenkrant.


Profiel
Meer nieuws over
×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Drijver en Partners Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer METRI MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Ngenious Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization TIC Advisory Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup