PwC, DLA Piper en Slaughter and May begeleiden overname Hillarys

21 augustus 2017 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel

Hunter Douglas heeft onlangs de in mei aangekondigde overname van Hillarys afgerond. De Nederlandse raamdecoratiegigant telde £300 miljoen neer voor de Britse branchegenoot en versterkt hiermee onder meer zijn marktpositie in de UK. PwC, DLA Piper en Slaughter and May waren als adviseurs betrokken bij het overnameproces. 

Met de overname van de verkoper van raambekledingsproducten, gordijnen en vloerkleden voegt Hunter Douglas een sterk middensegment-merk toe aan zijn aanbod. Tegelijkertijd vergroot het bedrijf – dat ’s werelds marktleider is op het gebied van raamdecoratie en tevens een grote producent is van architectuurproducten – op deze manier zijn aanwezigheid in de Britse markt.

Verder haalt Hunter Douglas met de acquisitie ook expertise binnen op het gebied van thuiswinkelen. David en Marko Sonnenberg, Co-Presidenten en CEO’s van Hunter Douglas, tonen zich verheugd over de overname: “We zijn heel blij dat Hillarys zich aansluit bij de Hunter Douglas-bedrijvenfamilie en zo een sterk merk en waarde toevoegt, evenals een exceptioneel managementteam.”

Hunter Douglas neemt Britse branchegenoot Hillarys over

Voor Hillarys biedt de acquisitie kansen om het bedrijf verder te blijven ontwikkelen. John Risman, CEO van Hillarys, laat zich enthousiast uit over de verkoop: “Ik ben heel trots op wat het Hillarys team heeft bereikt. Hillarys heeft binnen de UK een leidende marktpositie en biedt nog altijd een echte onderscheidende klantbeleving. We verheugen ons erop te werken met Hunter Douglas om onze groeistrategie te versnellen en gebruik te maken van hun expertise.” 

Voor de overname is een bedrag van £300 miljoen betaald aan de voormalige eigenaar van Hillarys, investeringsmaatschappij Ares Capital Corporation. Hunter Douglas heeft aangegeven dat zijn beleggingsportefeuille ter waarde van $128 dollar zal worden geliquideerd om de acquisitie gedeeltelijk te financieren. “De rest zullen we financieren uit onze bestaande bankfaciliteiten”, zo geeft Leen Reijtenbagh, CFO bij Hunter Douglas, aan in gesprek met ABM Financial News.

Hunter Douglas en Hillarys

Het afgelopen jaar behaalde Hillarys, dat in 1976 werd opgericht in het Britse Nottingham, met de inzet van zo’n 1.300 werknemers een omzet van £185 miljoen. Hunter Douglas – dat bestaat uit 130 bedrijven die met ongeveer 21.000 werknemers in totaal actief zijn in ruim 100 landen – boekte in diezelfde periode een omzet van zo’n €2,8 miljard. Hillarys blijft na de overname zelfstandig opereren en ook het management zal ongewijzigd blijven. De transactie wordt momenteel nog wel onderzocht door de Britse mededingingsauthoriteit, oftewel de UK Competition and Markets Authority.

Hunter Douglas – dat genoteerd staat aan de Amsterdamse Euronext en de Duitse Börse in Frankfurt am Main – heeft zijn hoofdkantoor in Rotterdam en daarnaast een managementkantoor in Luzern (Zwitserland). Het bedrijf werd in 1919 opgericht in Düsseldorf en verhuisde in 1933 naar Rotterdam. In 1951 vond oprichter Henry Sonnenberg Luxaflex uit, dat zou uitgroeien tot het bekendste merk van Hunter Douglas.

PwC, Slaughter and May and DLA Piper

Dealmakers

Tijdens het overnameproces ontving Ares Capital Corporation M&A-advies van een Corporate Finance team van PwC, geleid door Neil Sutton en verder bestaande uit Istvan Csejtei en Mark Pel. In toelichting op de deal geeft Sutton aan blij te zijn over het begeleiden van de succesvolle verkoop: “Het was geweldig om John (Risman, red.) en het managementteam te ondersteunen bij de succesvolle verkoop waarmee het bedrijf zich goed positioneert voor blijvende groei. Hillarys is een groot succesverhaal van een Brits bedrijf dat steeds sterker is geworden. Dit is een interessante tijd voor het bedrijf, na de overname door Hunter Douglas, en we wensen ze al het succes toe.”

Een ander team van PwC, geleid door Nick Tilley, leverde Tax Advisory aan het managementteam van de verkoper. Daarnaast zorgden advocatenkantoren Slaughter and May en DLA Piper voor juridische ondersteuning. Namens Slaughter and May werd Hunter Douglas tijdens de aankoop geadviseerd door een team bestaande uit Murray Cox, Cathy Connolly, Jane Edwarde, Sandeep Maudgil, Gareth Miles, Jordan Ellison, Aleezeh Liaqat, Charles Osborne, Michaela Peck, Ben Redding, Stephen Heagney en David Rintoul. Tim Wright adviseerde namens DLA Piper Ares Capital Corporation.