Awards voor beste bureaus en professionals in onderzoeksbranche

22 juni 2017 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Perspective is de grote winnaar van de 2017-editie van de MOAwards, de jaarlijkse prijsuitreiking voor de beste bureaus en professionals in de marktonderzoeksbranche. Het onderzoeksbureau won de prijs voor het beste Marketing Research & Analytics Bureau en medeoprichter Markus Leineweber werd uitgeroepen tot beste Insights Professional onder de bureaus. 

Onlangs organiseerde MOA, de branchevereniging voor marktonderzoeksbureaus en andere partijen binnen deze sector, voor de tiende keer de MOAwards. Tijdens het evenement, dat dit jaar plaatsvond in Beachclub Vooges te Zandvoort, werden prijzen uitgereikt aan bureaus en professionals die zich in het afgelopen jaar op een of andere wijze in positieve zin hebben onderscheiden op het gebied van marketing insights en analytics. Er waren prijzen te vergeven in zes categorieën: Marketing Research & Analytics Bureau van het jaar, Insights Professional van het jaar – bureauzijde, Insights Professional van het jaar – bedrijfszijde, Young Talent van het jaar, Digital & Webanalist van het jaar en Wetenschapsprijs van het jaar. Bovendien werd er ook een oeuvreprijs uitgereikt. 

Perspective team ontvangt prijs voor beste marketing Research & Analytics bureau

Perspective

Het Amsterdamse onderzoeksbureau Perspective is uit de bus gekomen als de belangrijkste winnaar van de avond. Het bureau, dat voor de tweede keer was genomineerd, nam de prijs voor het beste Marketing Research & Analytics Bureau in ontvangst en bovendien werd medeoprichter Markus Leineweber beloond met de prijs voor de beste Insights Professional onder de bureaus. “Als er één bedrijf is dat het anders wil doen, dan is het Perspective”, stelde de jury tijdens de uitreiking. Leineweber liet weten graag het vak uit te dagen, “want als wij op meer strategisch niveau mee willen, moeten wij als onderzoekers meer de leidende rol pakken. Wij willen de coolste mensen zijn binnen het bedrijf van de klant. Dat zijn we nu niet altijd.”

Overige winnaars

De prijs voor de beste Insights Professional aan de bedrijfszijde ging dit jaar naar Barbara Nieuwenhuijs, werkzaam bij farmaceutisch bedrijf Roche. Ze liet bij het in ontvangst nemen van de prijs weten het leuk te vinden dat het vakgebied van gezondheidszorg op deze manier positief onder de aandacht komt: “Onze sector heeft met veel strenge regels te maken. Dat zorgt nog weleens voor de aanname dat wij achterlopen in innovatie. Leuk om hier eens in een achter daglicht te staan”

Judith ten Bokkel van Kantar TNS werd uitgeroepen tot Young Talent van het jaar 2017. Volgens de jury presenteert Ten Bokkel zich als “een ambitieuze, prestatiegedreven onderzoeker die altijd op zoek is naar verbeteringen.” Ook worden in het juryrapport haar innovatieve instelling en lef geprezen. 

Voor het eerst werd tijdens deze tiende editie ook een prijs uitgereikt aan de beste Digital & Webanalist. In deze nieuwe categorie ging de prijs naar Marc Tollens van Air France/KLM, die volgens de jury een vrije denker is “die, als hij helemaal de vrije hand zou hebben, KLM helemaal zou willen herprogrammeren”. 

Markus Leineweber | Barbara Nieuwenhuijs | Judith ten Bokkel | Marc Tollens | Sonja Gensler | Fred Bronner

De Wetenschapsprijs van het jaar 2017 werd gewonnen door Alec Minnema, Tammo Bijmolt en Sonja Gensler. Zij schreven het artikel ‘Oorzaken en gevolgen van het terugsturen van online aankopen’, waarin ze tot de wellicht verrassende conclusie kwamen dat het terugsturen van online bestelde producten niet altijd negatief is, maar juist ook de band tussen de klant en de winkel kan versterken. 

Oeuvreprijs

Dit jaar werd ook voor de tweede keer de MOA Oeuvre Award uitgereikt. De gelukkige winnaar was Fred Bronner, onder andere emeritus-hoogleraar aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de UvA en hoofdredacteur van het MOA Jaarboek. Bart Nauta betuigde Bronner namens de MOA dank voor zijn bijdrage aan het vakgebied en de manier waarop hij daarin wetenschap en praktijk met elkaar wist te verbinden.