Willis Towers Watson hoofdsponsor Pensioen Pro Jaarcongres 2017

21 juni 2017 Consultancy.nl 5 min. leestijd

Morgen, 22 juni, vindt het Pensioen Pro Jaarcongres plaats, met aansluitend de Pensioen Pro Awards. Ook dit jaar worden de twee events voor pensioenprofessionals weer ondersteund door hoofdsponsor Willis Towers Watson.

Ieder jaar organiseren het Financieele Dagblad (FD) en Investment & Pensions Europe (IPE) het Pensioen Pro Jaarcongres, een grootschalig evenement voor bestuurders en professionals uit het pensioen- en beleggingsdomein. Genodigde sprekers zullen gedurende het event diverse pensioenvraagstukken behandelen en ingaan op huidige trends en ontwikkelingen in de branche, om zich zo een beeld te vormen over de toekomst van de pensioensector.

Morgen zal de 2017-editie van het Pensioen Pro Jaarcongres plaatsvinden in het Amsterdamse EYE Filmmuseum. De aanwezigen zullen een uitgebreid programma gepresenteerd krijgen, dat zal bestaan uit plenaire onderdelen en daarnaast uiteenlopende presentaties, workshops, panel- en discussierondes en break-out sessies.

Pensioen Pro Awards

Inhoudelijke bijdragen

Ook diverse professionals uit de adviesbranche zullen inhoudelijke bijdragen leveren. Zo zal Bibi de Vries, Hoofd Benelux van Willis Towers Watson – de hoofdsponsor van het Pensioen Pro Jaarcongres* – fungeren als moderator tijdens een paneldiscussie, getiteld ‘De ondraaglijke lichtheid van het pensioen’. Het panel zal bestaan uit: Fieke van der Lecq, deeltijdhoogleraar Pensioenmarkten Vrije Universiteit Amsterdam en kroonlid SER, en Joep Sonnemans, professor Behavioral Economics aan de Universiteit van Amsterdam. Er zal worden ingegaan op dominante thema’s als keuzevrijheid, governance en transparantie en de vraag hoe de sector en overheid invulling kunnen geven aan de governance van morgen en de roep om meer helderheid en zelfbeschikking.

Verder zal Wendy van Tol, Partner Consulting en bestuurslid van de Advisory Board van PwC Europe & NL, deel uitmaken van een discussiepanel dat in de sessie ‘Veranderkracht’ zal ingaan op de vraag: ‘Wat is er nodig binnen organisaties om de aanstaande veranderingen het hoofd te bieden?’ De introductie en gespreksleiding zal worden verzorgd door Geraldine Leegwater, voorzitter uitvoerend bestuur van ABN Amro Pensioenfonds. Naast Van Tol neemt ook Stefan Lundbergh, directeur Cardano Insights en niet-uitvoerend bestuurder van het vierde Zweedse nationale pensioenfonds (AP4), zitting in het panel.**

Een overizicht van alle workshops en sessies tijdens het Pensioen Pro Jaarcongres 2017:

 • Het pensioen van de toekomst
 • Verantwoord beleggen
 • ESG voor de komende 25 jaar
 • Pensioen in 2067: Dag, oude dag
 • Pensioen in 2047: weten wat u waard bent
 • Pensioen in 2027: Science fiction of realiteit
 • PensionTech
 • Toekomst-proof uw pensioenfonds
 • Innovatie
 • Pensioenfondsen moeten hun tanden laten zien
 • De ondraaglijke lichtheid van het pensioen
 • Veranderkracht

Pensioen Pro Awards 2017

In aansluiting op het jaarcongres, zullen tijdens een cruise diner aan boord van het schip ‘Prins van Oranje’ de jaarlijkse Pensioen Pro Awards uitgereikt worden, die worden vergeven aan organisaties/professionals die baanbrekend werk in de pensioensector hebben verricht.

Voor een mogelijke Award kwamen Pensioenfondsen en vergelijkbare institutionele beleggers en/of tweedepijlerpensioeninstellingen in aanmerking. Tot 22 mei 2017 konden de pensioeninstellingen zichzelf kandidaat stellen of door anderen (uitvoerders, consultants, vermogensbeheerders en deelnemers(organisaties) genomineerd worden. Nominaties waren mogelijk binnen verschillende categorieën: beste aandelen-, obligatie- of vastgoedbelegger, duurzaamheidsprijs (beste langetermijnbelegging), ESG Award, beste beleggingsbeleid, klantgerichtheidsprijs, innovatieprijs, uitzonderlijke bijdrage aan de sector, beste dekkingsgraadverbetering, beste kleine, beste middelgrote, of beste grote pensioenfonds.

Een deskundige jury ziet toe op de procedure van de awards en bestaat dit jaar uit: Loek Sibbing, CEO van de Nederlandse Investeringsinstelling (NLII), Stefan Lundbergh (zie boven), Karin Roeloffs, Business Leader Benelux bij consultant Mercer Investments, Martijn Euverman, partner bij adviesbureau Sprenkels & Verschuren en adviseur beleggingscommissies van Nederlandse pensioenfondsen, en Hedwig Peters, professioneel bestuurder bij vooral pensioenfondsen en bestuurslid van de Kring van Pensioenspecialisten.

* Overige sponsoren van het Pension Pro Jaarcongres & Awards zijn: BMO Asset Management en PICTET Asset Management. Daarnaast worden de diverse programma onderdelen ondersteund door: Aegon Asset Management, Amundi Asset Management, AXA Investment Managers, Centraal Beheer Algemeen Pensioenfonds, Columbia ThreadNeedle, Grant & Eisenhofer, KAS Bank, Pomerantz, Syntrus Achmea, BNP Paribas, en Fidelity. 

** Overige sprekers zijn: Mariska van der Westen (Dagvoorzitter), Sjors Rodenburg (Buzzmaster), Richard van Hooijdonk (futurist), Fieke van der Lecq (deeltijdhoogleraar VU Amsterdam), Joep Sonnemans (professor Behavioral Economics UvA), Alain Richards (Head of Responsible Investments bij Columbia Threadneedle) en Guus Warringa (Grant & Eisenhofer).