Investeringsmaatschappij neemt meerderheidsbelang in Arnold Suhr

15 juni 2017 Consultancy.nl 4 min. leestijd

Investeringsmaatschappij Active Capital Company heeft een meerderheidsbelang genomen in Arnold Suhr, een handelshuis uit Hilversum. Het bedrijf zal de investering gebruiken om nieuwe vestigingen te openen in het buitenland en de eigen productiefaciliteiten uit te breiden. De deal werd begeleid door experts van Oaklins, Houthoff Buruma en Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn.

Arnold Suhr is een bedrijf dat grondstoffen levert aan de voedings- en farmaceutische industrie, zoals stevia en jodium. Het Hilversumse bedrijf, dat ook vestigingen heeft in China en Madagaskar, is de op-een-na grootste leverancier ter wereld van kinine, een stofje dat zorgt voor de bittere smaak in bijvoorbeeld tonic en onder meer wordt afgenomen door Coca-Cola en Schweppes. Daarnaast wordt kinine binnen de farmaceutische industrie gebruikt bij de productie van medicijnen tegen malaria.

Hernieuwde koers

Onlangs heeft Amsterdamse investeringsmaatschappij Active Capital Company een meerderheidsbelang van 70% in Arnold Suhr genomen. Kasper Bouwman, directeur van Arnold Suhr, neemt voor 20% deel, terwijl voormalige grootaandeelhouder Nico La Maitre 10% van de aandelen behoudt. Financiële details van de deal zijn niet bekend gemaakt.

Met de investering van Active Capital Company wil Arnold Suhr een aantal nieuwe verkoopvestigingen openen in het buitenland. Ook is het 70 jaar oude handelshuis van plan zelf meer te gaan investeren in de teelt van grondstoffen, om zich zo verder te ontwikkelen van een puur handelshuis tot een bedrijf dat daadwerkelijk betrokken is bij de productie van voedingsstoffen. 

Active Capital Company neemt belang van 70% in Arnold Suhr

Kasper Bouwman, directeur van Arnold Suhr, licht toe: “Handelsbedrijven lopen tegenwoordig het risico hun rol te verliezen als schakel in de keten. Daarom willen wij ons specialiseren in een beperkt aantal producten en zelf investeren in plantages.” Deze transitie werd eerder al ingezet en uit zich onder meer in een drastische beperking van het assortiment, waarbij er nog maar 60 van de oorspronkelijke 360 verschillende producten worden aangeboden. Ook is het bedrijf al actief als producent van stevia door een joint venture aan te gaan met een bedrijf in Guatemala en zijn er plannen om in fabrieken te investeren in Madagaskar.

Een andere belangrijke doelstelling van het bedrijf is de opening van een verkoopvestiging in de VS, om zo meer grip te krijgen op de verkoop van ingrediënten voor sportvoeding. “Amerika is op dat gebied een belangrijke markt”, aldus Bouwman. Het afgelopen jaar behaalde Arnold Suhr een omzet van €40 miljoen en het bedrijf biedt werk aan 20 werknemers.

Active Capital Company

Active Capital Company investeert in Nederlandse bedrijven die een omzet halen tussen de €5 miljoen en €80 miljoen en actief zijn binnen de maakindustrie, (technische) groothandel en zakelijke dienstverlening. Daarbij neemt het bedrijf een actieve houding aan die onder andere inhoudt dat bestuurders van de investeringsmaatschappij tijdelijk zitting nemen in de directies van de overgenomen organisaties, om zo “het potentieel in de bedrijven te realiseren”. 

Met de overname van Arnold Suhr komt het aantal bedrijven in de portefeuille van Active Capital Company op zeven. Onder de overige bedrijven bevinden zich onder meer Codi International (producent van ‘wet wipes’), Hendrik Veder (producent hijs- en sleepmaterialen) en Smit Thermal Solutions (producent thermische machines voor de productie van zonnecellen). Dick Zeldenthuis, Managing Partner bij Active Capital Company, licht toe waarom Arnold Suhr een goede aanvulling vormt op de portefeuille van Active Capital Company: “Arnold Suhr is een vermaarde distributeur met aanzienlijke technische productkennis. Deze expertise in combinatie met inkoopvaardigheden is een mooie toegevoegde waarde voor zijn klanten.” 

Houthoff Buruma, Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn en Oaklins

Begeleiding overname

Active Capital Company werd bij de totstandkoming van de deal bijgestaan door advocatenkantoor Houthoff Buruma. Jan-Paul van der Hoek heeft leiding gegeven aan het team van advocaten dat de investeringsmaatschappij van juridisch advies voorzag. Het team bestond verder uit Guillette van Grinsven, Gijs Hamelijnck, Ageeth Panman, Margot Trienen, Basak Akkus en Laila Berrich.

Arnold Suhr heeft Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn-advocaten Luc Defaix (partner) en Ameer Muhammad aangetrokken voor juridische begeleiding. Daarnaast hebben Fokko Poldervaart en Tom Snijckers van M&A adviesbureau Oaklins financieel advies gegeven aan de voedingsstoffenleverancier.