Solvency II maakt verzekeringssector minder aantrekkelijk voor investeerders

19 juni 2017 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Door de complexere rapportages die vereist zijn onder Solvency II is het lastiger voor investeerders een goed overzicht te krijgen van de performance van individuele verzekeraars. Dit blijkt uit een rapport van Autonomous Research en Willis Towers Watson, gebaseerd op een analyse van de situatie van 31 Europese verzekeraars. 

Het toezichtraamwerk Solvency II stelt eisen aan de (her)verzekeraars in Europa op het gebied van kapitaal, governance en informatievoorziening, waarbij Solvency II als doel heeft om de markt een duidelijker beeld te geven van de kapitaaltoereikendheid van Europese verzekeraars. Hierin is de regelgeving, die per 1 januari 2016 in werking is getreden, volgens kenners geslaagd. 

Waar de belangen van consumenten en tot op zekere hoogte de algehele verzekeringsbranche door Solvency II behartigd worden, houden Solvency II-cijfers volgens het nieuwe rapport van Autonomous Research (een onderzoeksbureau voor financiële bedrijven) en adviesbureau Willis Towers Watson minder goed rekening met de positie van investeerders. “Dit veroorzaakt problemen voor externe partijen om de performance en de dividend capaciteit te beoordelen”, zegt Andrew Crean, Managing Partner bij Autonomous Research. 

Solvency II maakt verzekeringssector minder aantrekkelijk voor investeerders

Harm Blaak, Leader Risk Consulting en Software bij Willis Towers Watson, geeft tekst en uitleg: “Solvency II maakt de transitie van IFRS-winstbepaling naar cash en dividend onduidelijk. Hierdoor kunnen de kosten van het eigen vermogen binnen de sector oplopen. Dit is vooral een risico wanneer markten inzakken en zorgen ontstaan over veiligheid van kapitaal. Door het gebrek aan transparantie over cash en kapitaal in 2008/09, namen de impliciete kosten van het eigen vermogen met 20% toe.”

Uit het rapport blijkt dat Solvency II tekortschiet als vervanging voor embedded value (EV). Ook de sterke afname van bruikbare EV-data in Europa en het feit dat het waarschijnlijk lang duurt voordat IFRS-herziening (de nieuwe voorstellen worden deze maand gepubliceerd) hun vruchten gaan afwerpen, maken de verzekeraars kwetsbaar. 

De auteurs benadrukken dat de verzekeringssector het huidige gebrek aan transparantie moet oplossen voor stakeholders. “Bestaande rapportages voldoen niet aan de verwachtingen van investeerders,” aldus Blaak. Dit kunnen zij doen door de gevoeligheden van het vrije vermogen onder Solvency II zichtbaar te maken. Daarnaast is het volgens de onderzoekers belangrijk om duidelijk te maken wanneer Solvency II of IFRS financiële transacties en betaalcapaciteiten van dividenden belemmert.