KPMG en IRIS begeleiden overname van Cryotainer door Air Liquide

04 mei 2017 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Air Liquide heeft onlangs het Nederlandse Cryotainer overgenomen. KPMG en IRIS Corporate Finance leverden financial advisory ondersteuning bij de transactie, die tevens werd begeleid door advocatenkantoren Stibbe en Wijn & Stael. 

Opgericht in 1906 in België en sinds 1913 ook actief in ons land runt Air Liquide, een internationale leverancier van industrieel gas, vandaag de dag 27 industriële vestigingen in de Benelux. Het bedrijf telt in deze regio meer dan 1200 werknemers in alle deelactiviteiten en levert aan meer dan 65.000 klanten en patiënten. Air Liquide beheert ook het grootste pijpleidingen netwerk van industriële gassen in Europa. Het beursgenoteerde bedrijf, dat actief is in meer dan 80 landen en circa 67.000 medewerkers in dienst heeft, realiseerde vorig jaar een wereldwijde omzet van $18,1 miljard. Daarmee mag het concern zich de grootste industriële gasleverancier van de wereld noemen, met onder andere de (petro) chemische en medische sector als belangrijke afnemers.

Air Liquide | Cryotainer

In lijn met haar groeidoelstellingen om een leidende positie in gasgerelateerde diensten in Europa in te nemen, besloot Air Liquide recent om een Nederlandse speler aan de portefeuille toe te voegen. Cryotainer, tot voor kort in handen van Gebroeders Van de Water Beheer, is een Nederlandse nichespeler op het gebied van stikstof services in West-Europa, die zich voornamelijk toelegt op de petrochemische en raffinage-industrie. Ook realiseert het pijpleiding-operators.

Air Liquide neemt Nederlandse stikstof dienstverlener Cryotainer over

Cryotainer levert diensten op maat voor industriële ad hoc activiteiten (waaronder onderhoud, engineeringsactiviteiten van fabrieken, pijpleidingen en civieltechnische projecten) waar tijdelijke stikstoflevering bij komt kijken. Werkzaam vanuit drie locaties in Nederland, Duitsland en Frankrijk genereerde Cryotainer in 2016 een omzet van bijna €4 miljoen. Als gevolg van de overname zullen de activiteiten aangestuurd blijven worden vanuit de bestaande organisatie in Schiedam.

Uitgebreider portfolio

Naast de expertise van Cryotainer bij de uitvoering van haar diensten voor tijdelijke stikstoflevering, levert de overname Air Liquide een uitgebreider portfolio van (cryogene) apparatuur en gelieerde diensten op. Cryotainer bezit een moderne vloot van meer dan 20 cryogene tankcontainers en bijbehorende uitrusting.

Lars Strandberg, Vice President van Air Liquide voor Noord-West Europa, ziet een sterke fit tussen de twee organisaties. Hij geeft aan: “We zijn erg blij met de succesvol afgeronde overname van Cryotainer, welke geheel in lijn is met onze groeistrategie in Europa. Cryotainer past perfect bij ons met hun wereldwijd toonaangevende hoogwaardige apparatuur en een gepassioneerd en toegewijd team dat voldoet aan de verwachtingen van klanten. Tegelijkertijd delen we dezelfde waarden als het gaat om veiligheid, innovatie en diensten met toegevoegde waarde voor klanten in een groot scala van industrieën.”

KPMG, IRIS Corporate Finance, Stibbe, Wijn & Stael

“Het team van Air Liquide is van wereldklasse en we delen dezelfde passies - zoals het aanbieden van industriële stikstof diensten. Door onze expertise te combineren, creëren we een uitgebreider portfolio aan beschikbare services voor onze klanten”, vullen Leo en Jan van de Water, eigenaren van Cryotainer aan.

Dealmakers

Koper Air Liquide werd bij de transactie bijgestaan door specialisten van KPMG – transaction support werd geleverd door Niek Kolkman – en advocatenkantoor Stibbe – legal advisory werd geleverd door Lead Partners Kirsten Berger (teamleader), Martin in de Braekt en Manon Cremers. Daarnaast bestond het team uit Lead Associates Feline van Leeuwen, Lieke Stroeve, Eline Holtman, Frederieke Schoute, Lisette Enthoven en Wiel Kremer.

Verkoper Cryotainer werd ondersteund door dealteams van IRIS Corporate Finance (Duncan Eduard en Mark van Dijck leverden M&A Advisory) en advocatenkantoor Wijn & Stael (Humphrey Lakens en Cindy Janse verzorgden legal advisory).