Interview met Jens Goossens, Consultant bij Bvolve

18 april 2017 Consultancy.nl

Een interview met Jens Goossens, Consultant bij Bvolve, voorheen BiZZdesign Consultancy.

Kun je kort iets vertellen over je achtergrond?

Aan de Universiteit Maastricht heb ik de Master in Information and Network Economics gevolgd. Deze master is vooral gericht op de informatie economie en de rol van informatie technologie op productiviteit en winstgevendheid. Daarvoor had ik al de bachelor specialisatie hiervan gedaan en die was destijds vrij nieuw. Maar dit valt moeilijk te bevatten als je tegenwoordig kijkt hoe groot de rol van informatie en digitalisering is in het dagelijkse (bedrijfs-)leven.

Na het behalen van een je Master aan Universiteit Maastricht sloot je je in 2014 aan bij BIZZdesign, waar je het young professionals programma doorliep. Wat maakte BIZZdesign voor jou onderscheidend ten opzichte van andere adviesbureaus in de branche?

Voordat ik bij BiZZdesign ging werken was ik ook al eens op gesprek geweest bij andere consultancybedrijven, maar die spraken mij minder aan. Ik kreeg toch vaak het idee dat je blij mocht zijn om er uiteindelijk bij te horen. Terwijl je in je eerste jaren vooral in dienst van collega’s werkt die wat hoger in rangorde staan. Bij BiZZdesign gaat het vooral om je eigen ontwikkeling en zelf verantwoordelijkheid krijgen binnen opdrachten zonder gemicromanaged te worden.

Bijvoorbeeld, bij mijn eerste twee opdrachten ging in eerste instantie wel een collega mee, maar die was in de middag vaak alweer ergens anders. Ik werd een beetje op weg geholpen en werd daarna als het ware voor de leeuwen gegooid. Dat vond ik wel lekker om het vertrouwen en verantwoordelijkheid te krijgen. Daarnaast staat je ontwikkeling centraal en ondanks dat het eerste jaar dit al voor een young professional is uitgestippeld krijg je daarna alle ruimte om in eigen tempo zelf je ontwikkeling te bepalen. Dus aan de ene kant veel ervaring op doen bij klanten waar je veel verantwoording krijgt en je persoonlijke ontwikkeling aan de andere kant waren voor mij wel de meest belangrijke punten waarom ik voor BiZZdesign heb gekozen.

Jens Goossens - Consultant bij Bvolve

Je bent inmiddels meer dan tweeënhalf jaar werkzaam bij het bureau, aan wat voor soort opdrachten heb je tot nu toe een bijdrage mogen leveren?

Sommige opdrachten gingen vooral om procesontwerp en het inrichten van procesmanagement, maar ook over het opzetten van architectuur capabilities. Daarnaast kwamen deze disciplines bij elkaar toen ik voor een jaar als informatie analist betrokken was bij een groot veranderprogramma bij een toezichthouder. Vanuit die rol ben je zowel met processen als met architectuur bezig, maar dan wel vanuit een informatieperspectief. En nu houd ik me vooral bezig met datamanagement bij een groot nutsbedrijf. Dus het soort opdrachten dat ik gedaan heb verschilt nogal ondanks dat veel aspecten steeds terugkeren. Zo wil je bij datamanagement bijvoorbeeld nog steeds weten welke processen gebruik maken van bepaalde data.

Wat waren voor jou persoonlijk de hoogtepunten gedurende deze periode?

Uiteindelijk zijn de opdrachten waar ik samen met een of meerdere collega’s aan heb gewerkt wel het meest memorabel. Bij BiZZdesign, nu Bvolve zijn we allemaal vrij uniek ten opzichte van elkaar qua kennis en vaardigheden. Daardoor leer je wanneer je samen op een opdracht zit ook veel van elkaar, wat bij een volgende opdracht weer van pas kan komen. Uiteraard kan je ook leren van klanten zelf, maar die huren ons juist in omdat ze zelf bepaalde kennis of vaardigheden niet in huis hebben. Dan is het juist mooi om daar waar de actie is van elkaar te leren en een mooi resultaat neer te zetten. Dat geeft je persoonlijke ontwikkeling een boost en daarnaast is het natuurlijk ook gezellig om na een dag bij de klant nog even samen wat te eten of drinken!

Hoe zag jouw persoonlijke trainings- en ontwikkelingsplan er de afgelopen jaren uit? Welke vaardigheden heb je (verder) ontwikkeld?

Het eerste jaar van het young professional programma stond aardig vast qua trainingen. Daarin leer je bijvoorbeeld veel over enterprise architectuur zoals de ArchiMate taal, maar ook TOGAF hoort dan bij je ontwikkeling. Daarnaast maakten BPMN, ERD, Lean, Prince II ook standaard deel uit van mijn eerste jaar. En de BiZZdesign tooling moet je natuurlijk ook onder de knie krijgen. Vervolgens zijn er trainingen in soft skills als timemanagement, presenteren, invloed uitoefenen en omgaan met weerstand.

Maar de belangrijkste ontwikkeling maak je nog steeds tijdens opdrachten door waarin je al deze kennis en vaardigheden kan toepassen. Of juist wanneer je zelf eerdergenoemde trainingen geeft aan klanten of collega’s. Na je young professional jaar kan je zelf meer invulling geven aan je ontwikkelingsplan. Ik heb toen zelf bijvoorbeeld een scrum training gedaan wat mij al vrij snel van pas kwam. Bij eerdergenoemde toezichthouder waren we op een scrum/agile manier een informatiesysteem aan het maken wat later alle oude systemen ging vervangen en alle processen moest gaan ondersteunen.

In de zomer van vorig jaar ging de consultancytak van BIZZdesign verder als Bvolve en ook jij maakte de overstap. Hoe heeft deze stap, naar jouw mening, het DNA van het bedrijf en de cultuur op de werkvloer veranderd?

Ondernemerschap heeft altijd al in ons DNA gezeten, maar juist bij de afsplitsing kwam dit nog sterker naar voren. We hebben ons als het ware opnieuw kunnen uitvinden waarbij de focus veel minder op de tooling van BiZZdesign lag en veel meer op een complete aanpak voor het vergroten van de transformatiekracht bij organisaties. Als medewerkers van Bvolve hebben we heel veel ruimte gekregen om Bvolve neer te zetten. Betrokkenheid en samen succesvol zijn dan ook niet voor niets twee van onze kernwaarden geworden en dan niet alleen binnen Bvolve, maar ook naar onze klanten toe! In die zin hebben we ons DNA alleen maar weten te versterken en verder gebracht.

“Ik werd op weg geholpen en daarna voor de leeuwen gegooid. Dat vond ik wel lekker”.

De consultancybranche staat bekend om het harde werken, daarom is het belangrijk om daar zo nu en dan aan te kunnen ontsnappen en (overig) plezier in te bouwen. Wat doet Bvolve gedurende het jaar om ervoor te zorgen dat je ook op dat vlak op je plek zit?

Eens in de twee maanden hebben we altijd een gezamenlijke dag waarbij je de kans krijgt om elkaar weer een keer te zien en bij te praten. Als hoogtepunt zijn we vorige jaar met iedereen naar een WipeOut baan geweest (trots winnaar van de mooiste wipeout), wat we uiteindelijk met een gezellige feestavond hebben afgesloten. Daarnaast vindt ieder jaar het Bvolve Bier Bitterballen Bizon Bowlen plaats en organiseert BiZZdesign de BiZZskie. En een paar weken geleden zijn we voor het tweede jaar op rij met een aantal Bvolve en BiZZdesign collega’s naar de Premier League of Darts geweest in Ahoy en met de voorjaarsklassiekers in het wielrennen op dit moment kijk ik er al heel erg naar uit om mijn naam ergens bovenaan de tourpoule terug te vinden eind juli. En zo vinden er nog wel een aantal activiteiten plaats gedurende het jaar die voor ontspanning zorgen en de kans bieden elkaar weer eens te zien.

Tot slot, vooruitkijkend, wat zijn je ambities voor de komende jaren?

Vooral mijn eigen ontwikkelplan verder vormgeven en invullen. Dit blijft toch een van de belangrijkste redenen waarom ik voor BiZZdesign en nu Bvolve ben gaan werken. En na veel verschillende opdrachten binnen verschillende branches ben ik nu aan het kijken wat voor soort opdrachten ik het liefste wil doen en binnen welke branche. Zo ben ik er bijvoorbeeld achter gekomen dat een opdracht waarbij er een (grote) maatschappelijke impact is mij meer energie geeft dan wanneer het puur om geld gaat of een ISO certificering. Aan de andere kant wil ik mij ook inhoudelijk meer op bepaalde branches gaan richten om uiteindelijk meer de expert te worden.


Profiel
Meer nieuws over
×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Drijver en Partners Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer METRI MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Ngenious Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization TIC Advisory Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup