KPMG en Kruger adviseurs bij PCI | Bouman KantoorTotaal overname

29 maart 2017 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profielen

PCI Nederland heeft branchegenoot Bouman KantoorTotaal overgenomen. Door de overname groeit de digitale werkplekspecialist naar 300 medewerkers en breidt het zijn portfolio uit met nieuwe diensten en expertise. Bij de transactie werd PCI bijgestaan door dealteams van KPMG en Lexence. Bouman KantoorTotaal werd ondersteund door professionals van Kruger Corporate Finance.

Naar eigen zeggen is PCI Nederland de grootste merkonafhankelijke leverancier van diensten en producten voor werkplek- en documentautomatisering in Nederland. Het bedrijf richt zich op alle facetten van de digitale werkplek: van print-, scan- en kopieeroplossingen tot document management, cloud en (visuele) communicatie én de financiering van al deze oplossingen. PCI positioneert zich daarnaast als kennispartner en helpt klanten met het uitvoerbaar en werkbaar maken van complexe digitale vraagstukken, zodat opdrachtgevers zich kunnen richten op hun kernactiviteiten. Eind vorig jaar nam ABN AMRO Participaties een meerderheidsbelang in PCI Nederland.

PCI Nederland neemt Bouman KantoorTotaal over

Begin deze maand maakte PCI de overname van branchegenoot Bouman KantoorTotaal bekend, een specialist op het gebied van kantoorartikelen, kantoor- en projectmeubilair, kantoorapparatuur en documentsystemen, facilitaire producten en relatiegeschenken voor kantoren, scholen en instellingen. Het bedrijf is actief met shops & showrooms in Goes, Middelharnis, Roosendaal, Terneuzen, Veenendaal en Vlissingen.

Als gevolg van de overname worden de veertig werknemers van Bouman KantoorTotaal onderdeel van PCI, dat daarmee groeit naar 300 werknemers. Verder groeit het aantal apparaten dat de werkplekbeheerder in het veld heeft staan met 3.000 naar 25.000 apparaten. Bouman KantoorTotaal zal in ieder geval gedurende dit jaar nog onder eigen naam blijven opereren. Financiële details over de transactie zijn niet bekendgemaakt.

PCI Nederland neemt Bouman KantoorTotaal over

Met de overname van Bouman KantoorTotaal zet PCI zijn eerder ingezette groeipad verder voort – recentelijk nam het bedrijf al branchegenoten CB Groep, Dantuma en Leferink Document Works over. “We worden niet alleen groter, maar groeien ook in de breedte”, stelt Bas Kamphuis, eigenaar van PCI Nederland. Hij voegt toe: “Waar we oorspronkelijk voornamelijk printers bij klanten plaatsten, hebben we ons inmiddels ontwikkeld tot dé werkplekspecialist van Nederland, die ieder facet van de werkplek kan faciliteren. We bekleden daarmee een unieke positie op de Nederlandse markt, dankzij de combinatie van cloud, werkplek-automatisering, documentmanagement, printoplossingen en ons bijzondere financieringsmodel.”

Uitbreiding dienstenportfolio en expertise

Door de overname breidt PCI zijn producten en dienstenportolio verder uit en haalt het tevens nieuwe expertise in huis. Kamphuis zegt daarover: “De diensten en expertise van Bouman vormen een mooie aanvulling op ons eigen portfolio. Het bedrijf heeft een mooie, klantgerichte cultuur. De kennis van de gespecialiseerde medewerkers wordt voortdurend actueel gehouden met cursussen, vakliteratuur en beursbezoeken, zodat zij altijd op de hoogte zijn van de laatste marktontwikkelingen en innovaties die relevant zijn voor hun klanten. We heten de veertig medewerkers van Bouman van harte welkom bij PCI Nederland en vertrouwen erop dat zij zich snel thuis zullen voelen bij ons.”

Voor de klanten van Bouman KantoorTotaal betekent de overname volgens Patrick Lindhout, Manager bij Bouman KantoorTotaal, “louter goed nieuws”. Naast dat de dienstverlening of bijvoorbeeld de bestaande contactpersonen niet veranderen, krijgen klanten nu ook toegang tot het PCI portfolio, bestaande uit werkplekautomatisering en cloud oplossingen, financieringsoplossingen en specialistisch advies. Lindhout: “Dat maakt het voor onze relaties eenvoudiger en efficiënter om moderne werkplekken te realiseren, die voldoen aan de eisen van nu, persoonlijk en op maat afhankelijk van hun behoeften en wensen.” 

Volgens Kamphuis wordt bij de integratie tussen de twee partijen zorgvuldig te werk gegaan en wordt er ruim de tijd voor genomen. “Eerst realiseren we een sterk fundament en gaan we onze onderlinge processen afstemmen. Zo kunnen we rekening houden met alle kleine details en uiteindelijk zorgen voor een goede integratie van onze nieuwe medewerkers in de organisatie”, legt hij uit.

Kruger - KPMG - Lexence

Dealmakers

Gedurende het transactieproces werden koper PCI Nederland en verkoper Bouman KantoorTotaal bijgestaan door M&A en juridische specialisten van verschillende kantoren. Zo werd PCI Nederland bijgestaan door een dealteam van KPMG en door drie advocaten van Lexence (Wouter Helder, Charlotte Groenhout en Bas Zandvliet).

Bouman KantoorTotaal kreeg ondersteuning van de corporate finance tak van Kruger (dealteam: Cornee de Kluyver, Marnix Messersmid en Frank Leijendekker). Het kantoor uit Rotterdam heeft de aandeelhouders in het volledige proces van verkoop begeleid, van oriënterende gesprekken tot en met closing. Kruger Corporate Finance heeft waarde toegevoegd onder andere in het vinden en benaderen van de koper, het schakelen tussen stakeholders, de onderhandelingen over koopprijs en de intensieve begeleiding gedurende het due diligence en koopovereenkomst traject.