Terugblik op het pensioendebat Voorstelling van Zaken

07 februari 2017 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Afgelopen donderdag vond in de Stadsschouwburg in Amsterdam het ‘Voorstelling van Zaken’ pensioendebat plaats. Centraal tijdens het evenement stond een theatraal debat tussen pensioendeskundigen en acteurs Gijs Scholten van Aschat en Jacqueline Blom over het pensioen van de toekomst. Een terugblik.

Nederland heeft een van de beste pensioenvoorzieningen ter wereld. Hoe behouden we die, hoe laten we die mee ontwikkelen met de maatschappij en hoe houden we die betaalbaar? Hoe gaan we om met het gegeven dat wij allemaal steeds ouder worden? En hoe voldoen we aan de wens van veel jongeren om het pensioen te individualiseren?

Dat waren de vragen die op donderdagmiddag 2 februari de revue passeerden op het toneel van de Stadsschouwburg in Amsterdam. Daar vond onder de titel Voorstelling van Zaken voor de eerste keer een theatraal debat plaats over pensioen. De prachtige monumentale theaterzaal was, ongebruikelijk voor een donderdagmiddag, goed gevuld. Op het toneel werd aan de hand van treffende en overtuigend gespeelde sketches over de pensioenpraktijk stevig gedebatteerd. De door topacteurs Gijs Scholten van Aschat en Jacqueline Blom gespeelde scenes bleken herkenbare maar ook confronterende ‘eye-openers’.

Rode draad was de noodzakelijke aanpassing van ons pensioenstelsel om het geschikt te maken voor de uitdagingen van de komende decennia. En welke stappen ervoor nodig zijn om daar te komen. Communicatie en herstel van vertrouwen spelen daarbij een dominante rol.  Zoals te verwachten verschilden de debaters op diverse punten van mening. Dat leverde niet alleen een levendig debat op, maar weerspiegelt ook de dagelijkse praktijk in de pensioenwereld. 

Voorstelling van Zaken pensioendebat

Volgens Hamadi Zaghdoudi, die leiding geeft aan de pensioenpraktijk van Willis Towers Watson in ons land, staat de Nederlandse pensioenbranche op een belangrijk kruispunt. “Het vertrouwen van de samenleving in de pensioensector is nog nooit zo laag geweest als nu. “Dat is zorgelijk. We staan aan de vooravond van belangrijke stappen om ons pensioenstelsel toekomstbestendig te maken. Het is van groot belang dat de expertise en ervaring binnen de sector daarbij maximaal kan worden benut. Daarvoor is draagvlak, en dus herstel van vertrouwen nodig. Een open dialoog is daarbij een voorwaarde.” 

Willis Towers Watson fungeerde als hoofdsponsor van de ‘Voorstelling van Zaken’. Over de betrokkenheid van het adviesbureau bij het evenement zegt hij: “Willis Towers Watson voelt zich nauw verwant met de pensioensector. Daarom zetten we ons in om de dialoog tussen samenleving en sector te stimuleren. Dat doen we op diverse manieren, ook buiten de gebaande paden.”

Alfred Kool, een van de deelnemers van het debat en ook werkzaam bij Willis Towers Watson, voegt toe: “Met onze steun willen we het belang ondersteunen van vernieuwende stappen op weg naar een toekomstbestendig pensioenstelsel. We hebben de overtuiging dat we met elkaar alle wegen moeten verkennen om het contact met de samenleving te herstellen. Dat voelt soms onwennig maar brengt ook nieuwe inzichten. Gelet op de vele positieve reacties in de aanloop naar het debat en ook donderdag na afloop voelen we ons gesterkt om door te gaan met het nemen en ondersteunen van grensverleggende initiatieven om de sector te verstevigen, immers niets doen is geen optie.”

Naast hoofdsponsor Willis Towers Watson hebben ook Administratie Groep Holland, Nationale Nederlanden, Optimix en Raet zich als sponsor verbonden aan het event georganiseerd door evenementenbureau Van de Beek & van Basten Batenburg.