Terugblik op het pensioendebat Voorstelling van Zaken

07 februari 2017 Consultancy.nl

Afgelopen donderdag vond in de Stadsschouwburg in Amsterdam het ‘Voorstelling van Zaken’ pensioendebat plaats. Centraal tijdens het evenement stond een theatraal debat tussen pensioendeskundigen en acteurs Gijs Scholten van Aschat en Jacqueline Blom over het pensioen van de toekomst. Een terugblik.

Nederland heeft een van de beste pensioenvoorzieningen ter wereld. Hoe behouden we die, hoe laten we die mee ontwikkelen met de maatschappij en hoe houden we die betaalbaar? Hoe gaan we om met het gegeven dat wij allemaal steeds ouder worden? En hoe voldoen we aan de wens van veel jongeren om het pensioen te individualiseren?

Dat waren de vragen die op donderdagmiddag 2 februari de revue passeerden op het toneel van de Stadsschouwburg in Amsterdam. Daar vond onder de titel Voorstelling van Zaken voor de eerste keer een theatraal debat plaats over pensioen. De prachtige monumentale theaterzaal was, ongebruikelijk voor een donderdagmiddag, goed gevuld. Op het toneel werd aan de hand van treffende en overtuigend gespeelde sketches over de pensioenpraktijk stevig gedebatteerd. De door topacteurs Gijs Scholten van Aschat en Jacqueline Blom gespeelde scenes bleken herkenbare maar ook confronterende ‘eye-openers’.

Rode draad was de noodzakelijke aanpassing van ons pensioenstelsel om het geschikt te maken voor de uitdagingen van de komende decennia. En welke stappen ervoor nodig zijn om daar te komen. Communicatie en herstel van vertrouwen spelen daarbij een dominante rol.  Zoals te verwachten verschilden de debaters op diverse punten van mening. Dat leverde niet alleen een levendig debat op, maar weerspiegelt ook de dagelijkse praktijk in de pensioenwereld. 

Voorstelling van Zaken pensioendebat

Volgens Hamadi Zaghdoudi, die leiding geeft aan de pensioenpraktijk van Willis Towers Watson in ons land, staat de Nederlandse pensioenbranche op een belangrijk kruispunt. “Het vertrouwen van de samenleving in de pensioensector is nog nooit zo laag geweest als nu. “Dat is zorgelijk. We staan aan de vooravond van belangrijke stappen om ons pensioenstelsel toekomstbestendig te maken. Het is van groot belang dat de expertise en ervaring binnen de sector daarbij maximaal kan worden benut. Daarvoor is draagvlak, en dus herstel van vertrouwen nodig. Een open dialoog is daarbij een voorwaarde.” 

Willis Towers Watson fungeerde als hoofdsponsor van de ‘Voorstelling van Zaken’. Over de betrokkenheid van het adviesbureau bij het evenement zegt hij: “Willis Towers Watson voelt zich nauw verwant met de pensioensector. Daarom zetten we ons in om de dialoog tussen samenleving en sector te stimuleren. Dat doen we op diverse manieren, ook buiten de gebaande paden.”

Alfred Kool, een van de deelnemers van het debat en ook werkzaam bij Willis Towers Watson, voegt toe: “Met onze steun willen we het belang ondersteunen van vernieuwende stappen op weg naar een toekomstbestendig pensioenstelsel. We hebben de overtuiging dat we met elkaar alle wegen moeten verkennen om het contact met de samenleving te herstellen. Dat voelt soms onwennig maar brengt ook nieuwe inzichten. Gelet op de vele positieve reacties in de aanloop naar het debat en ook donderdag na afloop voelen we ons gesterkt om door te gaan met het nemen en ondersteunen van grensverleggende initiatieven om de sector te verstevigen, immers niets doen is geen optie.”

Naast hoofdsponsor Willis Towers Watson hebben ook Administratie Groep Holland, Nationale Nederlanden, Optimix en Raet zich als sponsor verbonden aan het event georganiseerd door evenementenbureau Van de Beek & van Basten Batenburg.


×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer METRI MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Ngenious Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization TIC Advisory Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup