Economisch adviseur Trump ontvangt $120 miljoen van Goldman Sachs

09 februari 2017 Consultancy.nl 1 min. leestijd

Gary Cohn is door Amerikaanse President Trump benoemd tot voorzitter van de National Economic Council. Cohn, die hiervoor ruim 10 jaar President en COO van Goldman Sachs was, krijgt een flinke vertrekpremie mee van zijn oude werkgever. Goldman Sachs betaalt hem een bedrag van ruim $120 miljoen om hem te belonen voor zijn ‘langdurig leiderschap’ en de ‘sterke klantrelaties’ die hij onderhouden heeft.

Gary Cohn is een zeer ervaren zakenbankier. Cohn startte in 1990 op Wall Street bij Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs. Hij klom snel in rang binnen de bank en werd in 2006 benoemd tot President en COO van de bank. De 56-jarige bestuurder staat bekend als een felle zakenman en een harde werker, hoewel hij volgens sommige critici zelfs agressief te noemen is.

Economisch adviseur Trump ontvangt $120 miljoen van Goldman Sachs

Onlangs werd aangekondigd dat Cohn Goldman Sachs zal gaan verlaten. Hij is door Amerikaanse president Donald Trump aangesteld als de nieuwe voorzitter van de National Economic Council. In die functie wordt hij de belangrijkste economische adviseur van de 45e president van de Verenigde Staten. De National Economic Council is het belangrijkste economische adviesorgaan van de Amerikaanse overheid en is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en coördinatie van het economische beleid dat de Amerikaanse president voert.

Vertrekpremie

Goldman Sachs laat Cohn echter niet met lege handen vertrekken. De zakenbank heeft hem als blijk van dank voor zijn ‘langdurig leiderschap’ en de ‘sterke klantrelaties’ die hij heeft onderhouden een vertrekpremie meegegeven van circa $123 miljoen. $65 miljoen daarvan is een compensatie van de bonussen die hij de komende drie jaar zou hebben ontvangen als hij COO en President was gebleven en $58 miljoen bestaat uit aandelen. Inclusief zijn jaarsalaris en variabele vergoeding over 2016 ontvangt de vertrekkend bestuurder een bedrag van grofweg $163 miljoen bruto.