Staan Finance & Consultancy start opleidingstak voor financials

13 december 2016 Consultancy.nl

Danny ’t Hoen is Managing Partner van interim bureau Staan Finance & Consultancy. Hij startte onlangs Staan Academy om de eigen financiële professionals die hij bij organisaties inzet, de opleiding tot Certified Management Accountant (CMA) te kunnen bieden. Hij vertelt meer over zijn visie op het vak van controllers en het programma van de opleidingstak.

Hoe staat het Nederlandse landschap er voor?

Wat mij betreft mogen we ons wat meer richten op de buitenwereld. De van oudsher financiële opleidingen zijn niet meer altijd up-to-date en richten zich nog teveel op de Nederlandse markt. Dat terwijl steeds meer hoofdkantoren van internationale bedrijven zich hier vestigen en er veel bedrijven zijn die vanuit Nederland willen uitbreiden naar het buitenland. De financiële professional die alleen maar de boeken controleert is niet meer van deze tijd omdat er vanuit hunzelf én vanuit het bedrijf vaak de behoefte leeft om veel meer op bedrijfseconomisch niveau mee te denken. Je ziet dat die trend in het buitenland al beter is opgepikt. 

Waarom is Staan Academy opgericht?

Ik heb jarenlang bij verschillende multinationals gewerkt als business controller en finance business partner (Philips, RBS, ING, ABN Amro, Heineken, redactie). Inmiddels ben ik al bijna tien jaar werkzaam als managing partner bij Staan, een organisatie van financiële professionals. In de afgelopen jaren heb ik daardoor goed kunnen zien dat het gat steeds groter wordt tussen het dagelijkse werk van financiële professionals (met name controllers) aan de ene kant, en de competenties van deze professional aan de andere kant. De rol van de controller is veranderd van die van reporting en verslaglegging over het verleden naar business partner, die vooruitdenkt met het algemeen management. 

Staan Finance & Consultancy lanceert Staan Academy

Nog niet elke HBO- en WO-opleiding sluit voldoende aan bij die praktijk, en zijn er bovendien veel financiële professionals die het vak al wat langer geleden hebben geleerd. Er is dus een behoefte aan praktisch toepasbare (bij)scholing. Wat ook opvalt: ik zie dat (register)accountants zich steeds vaker laten omscholen zodat ze niet alleen maar meer auditor zijn, maar juist kunnen meedenken met de organisatie vanuit andere financiële rollen. Op deze trends springen we met de oprichting van Staan Academy in.

Waarom is er gekozen voor het CMA-programma?

Het CMA-programma van het Amerikaanse opleidingsinstituut Institute of Management Accountants (IMA*) is internationaal gezien de standaard voor financiële professionals. Daardoor beschikken we over best practices van over de hele wereld, van budgeting tot ethiek en verder. Maar de CMA-titel zien we ook als een soort paspoort naar de wereld: financiële professionals laten daarmee zien klaar te zijn voor een internationale werkomgeving, in Nederland en in het buitenland.

De opleiding tot Certified Management Accountant (CMA) biedt een aantal voordelen. Om te beginnen ben je dus, anders dan met bijvoorbeeld de typisch Nederlandse RC-opleiding, op een meer internationale manier bezig met het financiële vak. Wij bieden daarom de lessen aan in het Engels, wat handig is omdat de examens ook standaard in het Engels zijn en omdat veel van onze cursusdeelnemers bij internationale bedrijven vandaan komen. 

Wat we van deelnemers veel horen is dat het makkelijker is om werk en de CMA-opleiding te combineren omdat het niet zo tijdrovend is als sommige andere opleidingen. Bovendien is het voor werkgevers kostentechnisch gezien ook veel interessanter om CMA in het opleidingsbudget op te nemen. De manier waarop we bij Staan de lessen geven, spreekt veel mensen aan. We zorgen ervoor dat het heel interactief is met break-out sessies en een echte ‘participatie-aanpak’ waarbij je niet alleen maar luistert maar actief meedoet. 

Centraal in het CMA-programma staat een echte participatie aanpak

Er blijkt dan ook een grote behoefte te zijn aan een dergelijke opleiding: de eerste klas van 30 personen zat vrijwel direct vol. Gezien de krapte in de markt door de nog kleine doelgroep, was dat een aantal waar we heel tevreden mee mochten zijn. Omdat we het groeipotentieel zien, zijn we nu bezig om een tweede klas op te richten voor komend jaar. Tijdens een informerende webinar die we laatst organiseerden bleek weer dat er veel animo is.

Ik geloof er echt in dat door mensen op te leiden tot CMA, we ze kunnen helpen die gewenste volgende stap in hun carrière te zetten. Voor een vak waarin in de toekomst veel zal gaan veranderen door bijvoorbeeld de robotisering van de maatschappij, is het innoveren van opleidingen van groot belang.

* Het Institute of Management Accountants is gevestigd in New Jersey, VS, en heeft verdere kantoren in Zurich, Dubai en Beijing. Sinds de start van het CMA-programma zijn meer dan 50.000 professionals in 100+ landen gecertificeerd. Met de certificering kunnen financiële experts aantonen dat ze de juiste vaardigheden bezitten op het gebied van onder meer financiële planning, analyse, control, business reporting en integriteit.


Meer nieuws over
×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Merkle METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Ngenious Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs RGP Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization TIC Advisory Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup