Aon en Fox-IT sluiten IT-beveiliging en cybersecurity samenwerking

19 augustus 2016 Consultancy.nl
Profiel
Meer nieuws over

Aon en Fox-IT hebben een samenwerking gesloten om organisaties te ondersteunen op cybersecurity gebied. Informatiebeveiligingsexpert Fox-IT neemt de cybersecurity taken voor zijn rekening, terwijl verzekeringsmakelaar en risicoadviseur Aon risico’s in kaart brengt, advies levert over risico beperkende maatregelen en klanten voorziet van een speciale cyberverzekering. 

Doordat steeds meer bedrijven hun bedrijfsprocessen digitaliseren, en steeds meer apparaten verbonden zijn met het internet door technologische ontwikkelingen als het Internet of Things, vertrouwen bedrijven en organisaties steeds meer op hun IT-infrastructuur in hun dagelijks werk. Maar hoewel digitalisering en de daarmee samenhangende automatisering aanzienlijke voordelen met zich meebrengen, zorgen deze ontwikkelingen ook voor toegenomen risico op aanvallen van cybercriminelen. Als cyberaanvallen door de beveiliging en verdediging van IT-systemen breken, hebben zij toegang tot persoonlijke of bedrijfsgevoelige informatie, kunnen zij de systemen platleggen, of kunnen zij bijvoorbeeld geld verduisteren. Cybercriminaliteit is de afgelopen jaren flink toegenomen en vorig jaar bleek uit onderzoek dat Nederlandse bedrijven adequaat reageren door hun uitgaven aan IT-beveiliging op te schroeven.

Aon en Fox-IT sluiten IT-beveiliging en cybersecurity samenwerking

Met het oog op de toenemende risico’s op en toegenomen impact van cyberaanvallen en de groeiende budgetten voor cybersecurity, hebben verzekeringsmakelaar en risicoadviseur Aon en informatiebeveiligingsexpert Fox-IT besloten om te gaan samenwerken. Onlangs maakten de twee bedrijven bekend gezamenlijk organisaties te zullen gaan ondersteunen op cybersecurity gebied met een breed aanbod aan diensten. 

Aon Global Risk Consulting leidt het samenwerkingsproject namens Aon – met ruim 72.000 werknemers in 120 landen wereldwijd (waarvan 1.660 in Nederland) een van de grootste consultancybureaus en verzekeraars ter wereld met een focus op risicomanagement en HR-oplossingen. De rol van de consultants van het bureau in de samenwerking met Fox-IT bestaat uit het in kaart brengen van (organisatorische) cyber risk management aspecten bij klanten, het adviseren over maatregelen die de risico’s beperken en over het juist opzetten van financiering, bijvoorbeeld door middel van een cyberverzekering.

“Aon ziet cyberrisico’s als een organisatiebreed vraagstuk, dat direct van invloed is op de bedrijfscontinuïteit”, vertelt Sjaak Schouteren, manager Cyber Risk Solutions bij Aon Nederland. “Uiteraard begint het beperken van de risico’s met goede informatiebeveiliging. Dankzij deze samenwerking hebben onze klanten via Aon toegang tot alle expertise om op een juiste manier cyberrisico’s in kaart te brengen, te beperken en te financieren.”

Fox-IT legt zich toe op de cyber security taken, waarbij het IT-bedrijf zijn expertise op het gebied van het voorkomen, tijdig detecteren en oplossen van security risico’s zal inzetten om het risico van datalekken of diefstal van gegevens te beperken. Bovendien zal Fox-IT voor klanten een nulmeting opstellen, door middel van een Cyber Security Assessment. “Fox-IT is dagelijks bezig met het oplossen en voorkomen van cybersecurity-incidenten. Maar zelfs de beste technische beveiliging biedt geen bescherming tegen fouten van medewerkers. Om het risico echt de baas te zijn, is naast ijzersterke ICT daarom ook organisatiebreed risicomanagement van belang”, legt Marcel van Oirschot, directeur van Fox-IT, de toegevoegde waarde van de partnership met Aon uit.