Bedrijven worden afhankelijker van de binnenlandse bestedingen

01 augustus 2016 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Het aantal bedrijven wereldwijd dat een hogere omzet verwacht neemt toe, blijkt uit onderzoek van Grant Thornton. Maar deze extra inkomsten moeten steeds meer gerealiseerd worden op de binnenlandse markt. 

De meest recente editie van de International Business Report (IBR), een onderzoek van accountants- en advieskantoor Grant Thornton, onthult dat het vertrouwen van ondernemers voor de komende 12 maanden is toegenomen. 46% van de respondenten – werkzaam bij 2.500 bedrijven verdeeld over 36 landen – rekent op een hogere omzet (+11% hoger ten opzichte van de vorige meting) en 36% verwacht een hogere winstgevendheid (+6%). Echter de groeiverwachting van de wereldwijde export blijft achter, wat aangeeft dat de inkomsten afhankelijker worden van de binnenlandse koopkracht.

“Over veel regio's blijkt er een discrepantie te zijn tussen de omzetverwachtingen en export plannen. Vooral in Europa en Noord- en Latijns-Amerika blijven de export verwachtingen tegenvallen”, aldus Marcel Welsink, CFO bij Grant Thornton in Nederland. “Hierdoor lijken bedrijven voor het realiseren van groei teveel afhankelijk van de binnenlandse koopkracht van de consument.”

Export van goederen neemt af

Hij vervolgt: “Dit is een precaire situatie voor het bedrijfsleven. De binnenlandse vraag kan de inkomsten maar zo ver stimuleren; in de wereld van vandaag is de overzeese handel van cruciaal belang om verdere groei te stimuleren.” Daarnaast wijst hij op het feit dat ook de binnenlandse markt in veel landen een onzekere tijd tegemoet gaat. Zo kampen veel markten met toegenomen politieke instabiliteit en werpt de Brexit bijvoorbeeld een baken van onzekerheid over de Europese economie en zakendoen met Britse organisaties.

Het onderzoeksrapport laat verder zien dat een tekort aan geschoolde werknemers de grootste beperking blijft voor bedrijven wereldwijd bij het realiseren van groei (30%). Landen in de ontwikkelde Azië-Pacific (APAC) regio en het Verenigd Koninkrijk zijn met name bezorgd over een tekort aan vaardigheden (respectievelijk 59% en 34%).