EC gunt mega IT-contract aan Dimension Data en Unic2EU-consortium

12 juli 2016 Consultancy.nl 3 min. leestijd

De Europese Commissie heeft de winnaars van het Natacha III raamcontract – een deal ter waarde van €300 miljoen – bekendgemaakt. Netwerkdienstverlener Dimension Data heeft twee van de drie percelen binnengesleept, het Unic2EU-consortium – bestaande uit Cegeka, UniSystems en Hellenic Telecommunications Organisation – zijn geselecteerd voor het derde perceel.

Het Natacha III Framework wordt beschouwd als het belangrijkste aankoopkanaal voor netwerk-, telecom- en videoconferentiemateriaal en professionele diensten voor de Europese administraties. Het omvat naast de Europese Commissie ook 53 Europese instellingen, agentschappen en organen in 20+ EU-landen.

Voor het Natacha III Framework heeft de Europese Unie het afgelopen jaar een grote aanbesteding uitgeschreven, die bestond uit drie percelen. Het eerste perceel omvat een leveringscontract voor netwerk en telecomapparatuur voor de looptijd van vier jaar en heeft een geschatte waarde van €169 miljoen (lagen 1-3 van het OSI model*). Perceel 2, geschat op €100 miljoen, draait om het onderhoudraamwerk van de apparatuur (lagen 4-7 van het OSI model) en kent een looptijd van vijf jaar, met een mogelijke verlenging van nog eens vijf jaar. Het derde perceel omvat consultancydiensten, wordt geschat op een waarde van €34 miljoen en heeft een looptijd van twee jaar, die twee keer met een jaar kan worden verlengd.

EC gunt mega IT-contract aan Dimension Data en Unic2EU-consortium

De eerste twee percelen van de Natacha III aanbesteding** zijn gegund aan Dimension Data, met een omzet van $7,5 miljard, kantoren in 58 landen, en 31,000 werknemers een van de grotere ICT dienstverleners ter wereld. Het derde perceel voor consultancydiensten, gericht op de geleverde en geïnstalleerde netwerk- en telecomoplossingen, is gewonnen door het Unic2EU consortium, dat bestaat uit ICT dienstverleners UniSystems, Cegeka Group en Hellenic Telecommunications Organisation (OTE).

Nikos Psimogiannos, International Business Unit Director bij UniSystems, spreekt van een mijlpaal: “De deelnemende EU-organisaties hebben ons dit voor hun ICT-werking belangrijke project toevertrouwd. Het is een mijlpaal voor ons bedrijf en ons internationale team en het verstevigt onze positie als strategische ICT-leverancier voor Europese administraties. Dankzij onze internationale focus, onze technische kennis en ervaring met de vermelde competenties zijn we in staat om resultaatgericht advies in technologische innovatie te geven. Het vertaalt zich in een professionele dienstverlening waarmee we EU-organisaties optimaal ondersteunen.” Jean-Yves Denis, Business Unit Manager EU Institutions bij Cegeka, vult aan: “We gaan nu IT-infrastructuurdiensten leveren in 22 landen, waardoor we onze positie in Europa verder verstevigen. Dit contract draagt bij tot onze groeistrategie en ons doel een Europese IT-speler te worden.”

Ook Grigoris Christopoulos, Business Sales & Marketing Executive Director van OTE Group, toont zich tevreden: “De OTE Group heeft al in de praktijk bewezen de expertise, schaalmogelijkheden, geloofwaardigheid en knowhow te hebben om complexe ICT-projecten te realiseren, in het bijzonder combinaties van telecommunicatie, IT en gespecialiseerde diensten. In het consortium kunnen we onze ervaring uit vorige projecten voor de private en publieke sector in Griekenland en daarbuiten aanwenden.”

* OSI (Open Systems Interconnection) is een door ISO gestandaardiseerd referentiemodel voor datacommunicatiestandaarden, ter bevordering van de interoperabiliteit tussen heterogene netwerktopologieën.

** Dimension Data won al eerdere aanbestedingen rondom de raamwerken Natacha I en II.