VolkerWessels en Sparked ontwikkelen Nederlandse HoloLens toepassing

17 juni 2016 Consultancy.nl

Begin deze maand is de HoloLens voor het eerst ingezet in ons land. De gemengde reality-bril van Microsoft werd gebruikt voor het ondersteunen van bouwwerkzaamheden op de nieuw aan te leggen N18 tussen Groenlo en Enschede. De speciale app werd ontwikkeld door cloud-expert Sparked in samenwerking met VolkerWessels-onderneming Volker InfraDesign en met HoloLens Expert Dennis Vroegop.

De HoloLens van technologiebedrijf Microsoft is een bril die aan de hand van 3D tekeningen de realiteit verrijkt met een extra digitale laag – naar wens in te vullen met applicaties of games. Die laag kan gebouwen, kunstwerken, wegen, maar ook bewegend beeld als auto’s en vliegtuigen bevatten. Naast dat het gebruikers mogelijkheden biedt om situaties te simuleren, maakt de HoloLens het ook mogelijk om op realistische wijze een blik in de toekomst te werpen. De virtual reality oplossing van Microsoft, waaraan het technologiebedrijf jarenlang in het diepste geheim werkte, is momenteel nog alleen beschikbaar voor een selecte groep ontwikkelaars. Later dit jaar zal de HoloLens beschikbaar worden gesteld aan een grotere gemeenschap van Techexperts. Naar verwachting wordt de Microsoft HoloLens aan het begin van 2017 in ons land op de markt gebracht, hoewel de precieze leverdatum nog niet bekend is.

Diverse organisaties hebben van Microsoft de toestemming en mogelijkheid gekregen om te werken met de HoloLens en deze te co-ontwikkelen, waaronder bedrijven als Airbus, Audi, Saab, ThyssenKrupp en Volvo. Ook Volker InfraDesign, het ontwerpbureau van VolkerWessels, is een van de gelukkigen. Het bouwconcern sloeg onlangs de handen ineen met Sparked, een in Amsterdam gevestigde cloudspecialist en een van Microsoft’s belangrijkste partners* in Nederland. In samenwerking met HoloLens expert Dennis Vroegop zijn ze aan de slag gegaan om een toepassing te ontwikkelen waarmee Volker InfraDesign de 3D bril kan gebruiken om bouwtekeningen te bekijken en te beleven. Met de ontwikkelde toepassing kunnen zowel medewerkers van het ontwerpbureau als samenwerkende opdrachtgevers, architecten en aannemers, fysiek op een bouwlocatie staan en virtueel een blik in de toekomst werpen. De achterliggende gedachte is om in het ontwerpproces tot inzichten te komen, die tot voor kort alleen beschikbaar waren vanaf vellen papier, of zodra het project gebouwd was.

HoloLens app van VolkerWessels en Sparked

Momenteel wordt de HoloLens gebruikt om een serie kunstwerken in de nieuwe N18 in het landschap te projecteren, als onderdeel van het nieuw aan te leggen wegtraject tussen Groenlo en Enschede (‘de nieuwe Twenteroute’). Door de HoloLens kunnen de betrokkenen zien hoe kunstwerken, bijvoorbeeld via een viaduct, in het landschap liggen en hoe de detaillering eruit ziet. Volgens Niek Ridderbos, directeur van Volker Infradesign, biedt de HoloLens een scala aan verbetermogelijkheden. “Vroegtijdig valideren van de eindoplossing bij de gebruikers is hiermee een feit”, geeft hij aan.

Zo kan het bureau inzicht krijgen in de uiteindelijke situatie, en hiermee ‘discussiepunten’ die vaak later in het ontwerp- en realisatieproces ontstaan naar voren halen. De verbeterde besluitvorming over deze punten levert een besparing op in tijd en kosten voor zowel de aanneemcombinatie als de opdrachtgever. Daarnaast verbetert de innovatieve oplossing de samenwerking tussen stakeholders actief in de bouwketen. “Het apparaat heeft niet alleen een wow!-effect, maar vooral een grote toegevoegde waarde in een werkproces. Met de HoloLens wordt samenwerking een feestje voor iedereen”, zegt Ridderbos.

Vooruitkijkend geeft Laurens Frijters, directeur van Sparked, aan dat de techniek achter HoloLens, ook bekend als ‘mixed reality’, een belangrijke volgende stap in digitaal werken vormt. “De moderne werkplek is vandaag de dag mobiel en digitaal, maar zal de komende jaren slimmer en interactiever worden”, voorspelt hij. Ridderbos is het helemaal met hem eens: “De HoloLens is een technische innovatie, die complexe techniek eenvoudig bij de eindgebruiker brengt. Dat deze techniek een flinke impact zal hebben, is voor ons geen vraag meer, maar een feit.”

* Vorig jaar werd Sparked door Microsoft Nederland verkozen tot ‘Innovator of the Year Government’ als onderdeel van zijn Global Partner of the Year Awards programma.