Laren, Bloemendaal, Blaricum en Wassenaar grootste miljonairsdorpen

10 juni 2016 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Nederland telt bijna 108.000 huishoudens met een vermogen van €1 miljoen of meer. Samen beschikken deze groep miljonairshuishoudens – zo’n 1,4% van alle huishoudens – over €340 miljard aan vermogen. Het Noord-Hollandse Laren mag zich het belangrijkste miljonairsdorp van ons land noemen, gevolgd door Bloemendaal, Blaricum en Wassenaar, de woonplaats van het koninklijk gezin.

Gegevens van het CBS en Van Lanschot Bankiers tonen aan dat het aantal Nederlanders met een vermogen van €1 miljoen of meer, exclusief de waarde van de eigen woning en hypotheekschuld, de afgelopen jaren aanzienlijk is toegenomen. In 2006 telde ons land nog 82.000 miljonairshuishoudens, in de zeven daaropvolgende jaren steeg het aantal, met pieken en dalen als gevolg van de economische crisis, naar circa 102.700 in 2013.

Aantal miljonairshuishoudens in Nederland

In 2014 – de meest recente data – groeide de Nederlandse miljonairspopulatie met nog eens 5.000 naar 107.700 huishoudens, die gezamenlijk goed zijn voor een vermogen van €340 miljard. Met uitzondering van 2009 en 2011 is het aantal miljonairshuishoudens in de afgelopen tien jaar ieder jaar gegroeid. De dalingen in die twee jaar zijn onder meer te verklaren door dalende aandelenkoersen, waardoor een groep huishoudens met een vermogen rond de grens van €1 miljoen het ene jaar wel en het andere jaar niet tot de financiële elite van Nederland behoorde.

Top 20 gemeentes voor miljonairs
Gemeente Laren heeft percentueel gezien de meeste miljonairs. In de Noord-Hollandse gemeente bevinden zich in totaal zo’n 500 miljonairshuishoudens en dat is voor de kleine gemeente zo’n 10,1% van het totale aantal huishoudens. Op de tweede plek volgt Bloemendaal met 10% miljonairshuishoudens, gevolgd door Blaricum met 9,7%. In Wassenaar heeft 8,8% van de huishoudens een miljoenenvermogen, waaronder Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima (‘Villa Eikenhorst’ is gelegen in Wassenaar aan de rand van Voorschoten). De top vijf wordt afgesloten door Rozendaal met 7,6% (niet te verwarren met het Noord-Brabantse Roosendaal), de enige Gelderse gemeente in de top 20.

% van miljonairshuishoudens per gemeente

De rest van de Nederlandse gemeentes komt niet boven de 5% miljonairs uit, wat de speciale positie van de top 5 benadrukt (gemiddeld is 9,2% van de inwoners van de top 5 gemeenten een miljonair). Op #6 staat gemeente Beemster met 4,7% miljonairs, gevolgd door Heemstede (4,4%), Alphen-Chaam (4,3%), Gooise Meren (4,3%) en Giessenlanden (4,2%). Van de rest van de top 20 liggen het percentage miljonairs tussen de 4,1% en 3,7%, bevinden er zich drie in de provincie Utrecht (De Bilt, De Ronde Venen en Lopik), twee in Noord-Holland (Bergen en Wijdemeren), twee in Zuid-Holland (Westvoorne en Oegstgeest) en twee in Noord-Brabant (Baarle-Nassau en Waalre). #19 Haren is de enige top 20-miljonairsgemeente in Groningen.

Aantal en % miljonairshuishoudens in G4-gemeenten

G4-gemeenten
In absolute aantallen zijn het vooral de vier grootste gemeenten van Nederland die hoog scoren op het aantal miljonairshuishoudens. Amsterdam heeft er veruit de meeste met circa 5.500, zo’n 1,3% van het totale aantal huishoudens in de stad. Dat is bijna gelijk aan het landelijke aandeel van 1,4% miljonairs. Den Haag komt ook in de buurt met 1,2% – goed voor circa 2.900 miljonairshuishoudens. In Rotterdam en Gemeente Utrecht ligt het aandeel miljonairs op 0,8% – respectievelijk goed voor 2.300 en 1.400 huishoudens.