Dijkstra Plastics neemt branchegenoot HK Plastics over

13 april 2016 Consultancy.nl

De Twentse onderneming Dijkstra Plastics, onderdeel van RD Group, heeft onlangs branchegenoot HK Plastics uit Almelo overgenomen. Door de krachtenbundeling ontstaat volgens de fusiepartners de grootste producent van kunststof emmers in ons land. De transactie tussen beide partijen werd begeleid door een dealteam van Factor Bedrijfsovernames en Sherpa-IC.

De afgelopen jaren heeft de markt voor plasticproductie veel veranderingen doorgemaakt. Door de grote afhankelijkheid van grondstoffen op basis van olie – volgens de Rabobank over de hele linie goed voor 45% van de totale productiekosten in de sector – kampten producenten met sterke schommelingen in de kosten van hun belangrijkste productiefactor. Andere trends in deze periode waren onder meer de robotisering van processen, toenemende concurrentie van internationale bedrijven (vooral uit lage lonen markten) en een groeiende behoefte aan de integratie van duurzaamheidsprincipes binnen productielijnen. Een van de duidelijke gevolgen in de markt was de toenemende consolidatie. Analisten typeren de markt als “zeer gefragmenteerd”, zowel binnen Europa als in Nederland. De afgelopen jaren echter begon de marktstructuur van de plastic-sector te veranderen – tientallen fusies en overige deals hebben plaatsgevonden, waardoor de afstand tussen de marktleiders en de concurrentie, qua omvang, verder is toegenomen.

Auke Dijkstra, algemeen directeur van Dijkstra Plastics uit Haaksbergen, bevond zich middenin deze ontwikkelingen. Zijn bedrijf, opgericht in 1977 door zijn vader Rienk Dijkstra, produceert kunststof emmers, die qua inhoud variëren van 0,5 tot 30 liter. Deze emmers worden gebruikt in zowel de food als non-food industrie, met name in de levensmiddelenindustrie en de bouwsector. Onder leiding van Auke Dijkstra is het familiebedrijf de afgelopen vier decennia uitgegroeid tot een bedrijf met ruim 125 medewerkers, en verkoopt zijn producten inmiddels in tientallen landen in Europa.

“De markt is snel aan het veranderen”, zegt Dijkstra, “de grote partijen worden groter en verder zijn er een aantal individuele (familie)bedrijven die in de top 10 binnen Nederland/Europa actief zijn.” Vorig jaar kwamen Dijkstra en het management team samen om gezamenlijk de strategie voor de toekomst te bepalen. Na een analyse van de marktontwikkelingen en het vaststellen van de ambities – Dijkstra zet in op verdere groei – was de richting helder: “We willen op Europees niveau mee met de top van de kunststof verpakkingsindustrie. Om te kunnen concurreren met Europese spelers is schaal van groot belang.”

Dijkstra zette daarom het proces in gang om potentiële target te vinden. De emmerproducent schakelde hiervoor de hulp in van Factor Bedrijfsovernames, een M&A bureau uit Almelo, en Sherpa-IC, een boutique adviesbureau uit Almelo. Samen hielpen de twee bureaus Dijkstra met het opstellen van een lijst met dealvoorwaarden en na een due diligence en succesvolle onderhandelingen met HK Plastics werd eind maart de knoop doorgehakt: Dijkstra Plastics had overeenstemming bereikt om de branchegenoot over te nemen.

De overeenkomsten tussen de twee partijen zijn opvallend te noemen. Ook HK Plastics is van oorsprong een familiebedrijf, en net als Dijkstra Plastics bestaat het bedrijf ongeveer veertig jaar*. Tot slot is het bedrijf uit Almelo (circa 50 werknemers) ook gespecialiseerd in de productie van plastic emmers en containers. Waldo Zuiderveld, partner bij Factor Bedrijfsovernames, over de ‘match’ tussen de twee partners: “Vanuit Factor hebben wij zelden een strategische overname gezien waarbij de activiteiten zo naadloos op elkaar aansluiten. Zowel geografisch als qua klantenportefeuille vullen beide bedrijven elkaar bijzonder goed aan.” Door de krachtenbundeling ontstaat nu een bedrijf van 175 professionals, dat met een jaaromzet van rond de €60 miljoen in de woorden van Dijkstra “meer body krijgt”.

“We zijn momenteel in ons gebied de nummer zeven van Europa en stijgen nu naar plek vier”, zegt Dijkstra. Door de genomen stap breidt het bedrijf nu ook uit naar een scala aan nieuwe segmenten: “HK Plastics zit ook in markten waarin wij niet zitten, zoals de chemie, geneesmiddelen, diervoeders en vis.” Binnen deze bredere markt voor plastic verpakkingen, die door analisten wordt geschat op een waarde van €1,4 miljard (3% van de EU markt), zal de combinatie van Dijkstra Plastics en HK Plastics een top-20 speler opleveren.

Met het oog op de schaalvergroting, ziet Dijkstra diverse voordelen. “De toename in volume draagt bij aan gunstige inkoopvoorwaarden en een meer optimale benutting van de beschikbare productiecapaciteit op de verschillende locaties. Hierdoor ontstaan “significante synergievoordelen”, stelt de directeur, om daar aan toe te voegen: “Uiteindelijk stelt de overname ons in staat om de groeiambitie te kunnen realiseren.” Voor opdrachtgevers zal er de komende maanden weinig veranderen. Beide organisaties blijven vanuit hun huidige locaties en onder eigen merknaam de markt bedienen. Ook van banenverlies is geen sprake. “De komende maanden wordt gekeken of er wordt overgegaan tot integratie van de bedrijven of onderdelen”, sluit Dijkstra af.

* HK Plastics werd opgericht door Oldenzaler Eddy Hazewinkel. In 2006 werd het bedrijf na een faillissement overgenomen door BERDAL Groep, waarbinnen het onderdeel werd van de Rubber & Plastics divisie.

Nieuws

Meer nieuws over