Interview met Quirine van Voorst van Gupta Strategists

28 februari 2010 Consultancy.nl 7 min. leestijd
Meer nieuws over

Kun je ons een korte samenvatting geven van jouw achtergrond?
Ik heb Natuurwetenschap & Innovatiemanagement gestudeerd in Utrecht. Tijdens mijn studie ben ik op uitwisseling geweest naar Berkeley en heb ik stage gelopen bij Shell Global Solutions in Amsterdam en bij Philips Applied Technologies in Shanghai. Na m’n afstuderen ben ik bij The Boston Consulting Group gaan werken. Na een paar jaar werken bij BCG heb ik de studiebanken weer opgezocht en ben ik een MBA aan INSEAD gaan volgen in Frankrijk en Singapore. Terug van INSEAD wist ik dat ik in consulting wilde blijven, maar dat ik me wilde richten op een sector die me aanspreekt en die grote impact heeft op de maatschappij: de zorgsector. Zodoende ben ik bij Gupta Strategists aan de slag gegaan.

Tijdens je studie heb je stage gelopen bij zowel Shell als Philips. Waarom heb je besloten om na je studie bij the Boston Consulting Group (BCG) te gaan werken en niet door te gaan in de industrie?
Zowel m’n stage bij Shell Global Solutions als bij Philips Applied Technologies vond ik erg leuk. Maar ik merkte ook dat die afwisseling me juist heel erg aansprak. Bovendien had ik tijdens m’n studie gemerkt dat ik van werken in teams met jonge gemotiveerde mensen veel energie krijg. Tot slot zocht ik ook intellectuele uitdaging in mijn werk.  Al deze factoren komen bij uitstek terug in strategy consultancy en daarom heb ik destijds besloten om bij The Boston Consulting Group te gaan werken.

Na 2,5 jaar besloot je een MBA te volgen bij INSEAD. Hoe heeft deze MBA je geholpen jouw consultancy skills te ontwikkelen?
Op INSEAD heb ik veel geleerd, zowel van de professoren als van m’n medestudenten. Doordat je heel veel cases bespreekt en daarbij ook de praktijkervaringen van medestudenten hoort, kom je met veel problemen en mogelijke oplossingen in aanmerking. Zo helpen de cases besproken tijdens het vak Process Operations Management bijvoorbeeld bij het efficiënter maken van processen in ziekenhuizen.

Daarnaast heb ik ook op persoonlijk vlak veel geleerd. Aangezien je op INSEAD samen werkt met mensen met totaal andere achtergronden (zowel qua nationaliteit als qua werkervaring), kom je in allerlei onverwachte situaties terecht. Zo zat ik in een team met een Taiwanese programma manager, een Colombiaanse sales manager, een Israëlische IT-er en een Britse I-Banker. Aan zo’n team moet je bijvoorbeeld op een heel andere manier feedback geven dan ik in Nederland gewend was. Je leert daardoor verschillende stijlen van mensen beter te herkennen en daarop in te spelen.

In oktober 2009 ben je bij Gupta Strategists begonnen, een niche strategie speler die zicht richt op de zorgmarkt. In welk opzicht verschilt een niche player zoals Gupta Strategists van een generalist zoals The Boston Consulting Group?
Er zijn meerdere verschillen en overeenkomsten tussen Gupta Strategists en BCG. De kwaliteit van de mensen is bijvoorbeeld heel vergelijkbaar. Ook zijn de typen projecten waar we bij Gupta Strategists aan werken vergelijkbaar met projecten die ik bij BCG gedaan heb. De manier van denken en de aanpak komt grotendeels overeen, maar het verschil is dat het nu over mensen en ziektebeelden gaat, terwijl het bij BCG vaker over geld en financiële producten ging.

Een duidelijk verschil is de focus. Doordat we bij Gupta Strategists ons allemaal specialiseren in de zorg, hebben we veel kennis over deze sector opgebouwd. Dit stelt ons in staat vraagstukken bij de klant sneller te doorgronden. Dit wordt nog extra versterkt doordat we bij Gupta Strategists veel kennis delen: zowel ervaringen uit projecten als algemene ontwikkelingen in de zorg bespreken we met elkaar.

Daarnaast biedt Gupta Strategists veel ruimte voor je eigen ontwikkeling. Aangezien het een klein bedrijf is, kan er beter op je specifieke behoeftes en wensen worden ingespeeld. Als je jezelf ergens in wilt ontwikkelen, word je gestimuleerd daar een passende training in te volgen. Dit kan bijvoorbeeld een training zijn in spreken in het openbaar of een financiële training op een bekende business school.

Tot slot, maar zeker niet onbelangrijk zijn we bij Gupta Strategists meer één team. Aangezien we met z’n vijftienen zijn en er een goede, informele sfeer is, leer je elkaar goed kennen. Op vrijdag zitten we altijd met z’n allen bij elkaar en er wordt veel gelachen. Ook de jaarlijkse retreats zorgen voor een goede teamgeest. Zo gaan we deze zomer met z’n allen naar Italië, alle partners en kinderen mogen ook mee.

Volgens de onlangs verschenen studie ‘Trouw aan de Belofte’ van Gupta Strategists kan de zorgmarkt in Nederland veel efficiënter: een efficiencywinst van tussen de €1 tot €2,8 miljard is haalbaar. Wat zijn de belangrijkste economische drijfveren achter deze forse besparingen?
In de studie ‘Trouw aan de Belofte’ zijn ontwikkelingen in de Verpleging, Verzorging en Thuiszorgsector (VVT) beschreven. Hierbij is gekeken naar ontwikkelingen op het gebied van omzet, productie, productiviteit, winstgevendheid en kwaliteit.

Naar verwachting zal de VVT sector de komende jaren sterk groeien. Om deze zorg in de toekomst betaalbaar te houden is het van belang dat de effectiviteit in de sector verhoogd wordt. Volgens onze studie is een efficiencywinst van €1 tot €2,8 miljard mogelijk. Deze bedragen zijn bepaald aan de hand van verschillen in doelmatigheid (efficiency) tussen instellingen in de VVT sector. Als instellingen met relatief hoge kosten zich verbeteren tot gemiddelde bedieningskosten, wordt een besparing van €1 miljard gerealiseerd. Als alle instellingen de prestaties van de koplopers evenaren wat betreft de onderliggende kosten van personeel, inkoop en kapitaal, dan kan een besparing van €2,8 miljard worden geboekt.

Gupta Strategists onderscheidt zich van overige strategy spelers omdat zij een niche speler is en omdat zij een ‘ondernemende’ bedrijfscultuur stimuleert. Hoe ondersteunt Gupta ondernemerschap onder haar werknemers?
Gupta is een relatief jong en klein bedrijf  met veel jonge werknemers. Dit maakt dat er geen ‘vastgeroeste’ routines zijn, maar dat we openstaan voor nieuwe ideeën. Zo’n idee kan zowel een nieuwe training zijn voor het hele kantoor, of een andere aanpak van recruiting. Als iemand een idee heeft, wordt hij gestimuleerd om dat te realiseren en hoeft dat niet eerst met allerlei bureaucratische lagen te worden afgestemd. Daarnaast wordt de ondernemende cultuur ook gestimuleerd doordat veel strategists ook specifieke andere taken hebben zoals het regelen van IT of het onderhouden van de website. Ook heb je als medewerker de mogelijkheid om aandeelhouder te worden van het bedrijf. Daardoor kan iedereen profiteren van de persoonlijke bijdrage aan het gezamenlijke succes.

Tot slot, strategie consulting staat bekend om het harde werken. Hoe hou jij een gezonde work-life balans?
Ik ben van mening dat als je een goede balans hebt tussen werk en privé, je beter op je werk kan presteren. Daarom vind ik het belangrijk dat ik bewust tijd neem voor m’n privéleven en daarmee ook afstand neem van m’n werk. Dit doe ik bijvoorbeeld door in de weekenden leuke dingen te doen. Ik vind het geen probleem om door de week hard te werken, als ik de weekenden voor mezelf heb. Daarnaast zijn er ook altijd drukke en rustigere periodes op het werk. Als er een rustigere periode is, moet je jezelf ook niet schuldig voelen om het dan ook echt even wat rustiger aan te doen.