Werken bij Grant Thornton Nederland: Consultant aan het woord

03 januari 2013 Consultancy.nl

Kim Leistra, Consultant bij Grant Thornton in Nederland, geeft inzicht in hoe het is om te werken voor de adviesorganisatie.

Hoe ben je bij Grant Thornton terecht gekomen?
Ik was net afgestudeerd en op zoek naar een leuke baan. Via de website van de FSA kwam ik toen een interessante vacature tegen van Grant Thornton. Ik ben gaan solliciteren en vanaf dat moment ging het eigenlijk allemaal erg snel. Nu werk ik met veel plezier al bijna twee jaar bij Grant Thornton. Ik werk als consultant bij de afdelingen ‘Transaction Advisory Services’ en ‘Restructuring and Performance Improvement’. Ik heb een soort combinatiefunctie en dat is erg uitdagend en afwisselend. Het team waarin ik werk is erg leuk.
 
Wat biedt Grant Thornton pas af gestudeerden aan?
Vanaf de eerste dag draai je gelijk volop mee aan een project. Je bent volwaardig lid en verantwoordelijk voor een deel van het rapport. Daarbij krijg je begeleiding van een collega met veel ervaring die kan dienen als ‘sparringspartner’. Wat ik zelf heel belangrijk vind is dat je werkt in teamverband. Wij werken in relatief kleine teams, met veelal mensen van je eigen leeftijd. Er is een informele sfeer en het klikt meestal erg goed. Wat ik erg waardeer aan werken bij Grant Thornton is dat je een steile leercurve hebt. Vanaf moment één heb je eigen verantwoordelijkheden en daardoor krijg je de kans meteen erg veel te leren. Daarbij volgen starters bij ons de Traineegame. Je kruipt dan in de huid van een adviseur en adviseert een fictieve klant. Dit is gekoppeld aan negen bijeenkomsten gezamenlijk met alle starters. Op die manier krijg je inzicht in al onze diensten en een beeld van de verschillende kantoren. Een creatieve manier van opleiding en kennismaking. Verder biedt Grant Thornton intern ook diverse opleidingen, zowel vaktechnisch als sociale vaardigheden.
 
In hoeverre sluit Grant Thornton aan bij jouw persoonlijke ervaringen uit je studententijd?
Net als tijdens mijn studie bestaan mijn werkzaamheden bij Grant Thornton uit samenwerken met verschillende mensen aan diverse projecten, waarbij je werkt met deadlines. Wij werken voor veel bedrijven, met name in het MKB segment. De doorlooptijd is hierdoor vaak korter, waardoor je met veel mensen aan tafel zit en de mogelijkheid krijgt om veel bedrijven te zien.


Wat zijn de werkzaamheden en uitdagingen in je huidige functie?
In mijn huidige functie ben ik zowel betrokken bij due diligence trajecten (Transaction Advisory Services) als bij de uitvoering van financiële herstructureringen (Restructuring & Performance Improvement). Kort samengevat voeren we bij due diligence projecten het financiële boekenonderzoek uit bij fusies en overnames, waarbij we voornamelijk de historische performance van de onderneming analyseren en 'key issues' identificeren waar de koper of verkoper bij doorgang van de transactie in de toekomst rekening mee dient te houden. Hierbij is het de uitdaging om ondanks de grote informatie asymmetrie in verhouding tot de eigenaren, goed gewicht te bieden tijdens deze heronderhandelingen. Bij Restructuring & Performance Improvement voeren we vaak zogenoemde Independent Business Reviews (IBRs) uit voor bedrijven die in financieel zwaar weer verkeren. De uitdaging is om binnen zeer korte tijd de onderneming te doorgronden en niet op het verkeerde been gezet te worden tijdens interviews en managementgesprekken. Hiernaast speelt het managen van de stakeholders een grote rol.
 
Wat zijn je persoonlijke hoogtepunten bij Grant Thornton?
Ieder project heeft voor mij een hoogtepunt en dat is het eindrapport voorleggen aan de aandeelhouders, het management team of de bank. Daarbij licht je je eigen bevinding voor aan deze partijen. Wat mijn leukste ervaring tot nu toe is, is dat we met het team naar Grant Thornton Londen zijn geweest om onze collega’s daar te ontmoeten. Wie weet komt het in de toekomst nog van een uitwisseling…
 
Hoe kunnen studenten kennismaken met Grant Thornton?
Het is mogelijk om stage te lopen of om een werkstudentschap te volgen tijdens je studie. Op die manier kun je ervaring opdoen en erachter komen hoe het er aan toe gaat op de werkvloer. In het bedrijfsprofiel van Grant Thornton kun je meer lezen over stagemogelijkheden, loopbaanperspectieven en kun je ook nog van andere medewerkers te weten komen hoe zij hun werk bij Grant Thornton ervaren.

Nieuws

Meer nieuws over