Interview met Mara Hidding van Simon-Kucher & Partners

25 juni 2013 Consultancy.nl

Kun je ons een korte samenvatting geven van je achtergrond?
In 2007 ben ik begonnen met de opleiding Economie en Bedrijfskunde aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Na het eerste jaar heb ik besloten verder te gaan met Bedrijfskunde, dit vanwege het veelzijdige vakkenpakket. Mijn studie heb ik continu gecombineerd met een baan in de financiële sector. Eerst als adviseur bij een financieel adviesbureau, later als adviseur bij een private equity fonds. In 2012 heb ik de Master Business Studies aan de UvA afgerond in combinatie met een wetenschappelijke stage op het gebied van Transformational Leadership.

Je hebt een studie afgerond waarmee je veel kanten op kunt. Wat was je motivatie om te kiezen voor consulting?
Met Bedrijfskunde kan je veel kanten op, maar met consulting nog veel meer. Diverse opdrachten binnen diverse industrieën in verschillende landen. Dat was en is mijn grootste drijfveer om te kiezen voor een baan als consultant. De grote diversiteit van het werk stelt je elke dag weer voor een nieuwe uitdaging, hierdoor is de leercurve die je doormaakt enorm stijl. Als startende professional is dit volgens mij precies wat je zoekt.

Je keuze viel op Simon-Kucher & Partners, in Nederland nog een relatief kleine speler binnen de strategie consultancy. Waarom heb je juist voor SKP gekozen?

Simon-Kucher & Partners heeft, in tegenstelling tot veel andere adviesbureaus, een duidelijke focus. Dit maakt ons binnen Nederland wellicht een relatief kleine speler, maar wereldwijd worden we erkend als marktleider op het gebied van pricing. Deze focus stelt ons in staat om fact-based en doelmatig te werken, twee aspecten die mij erg aanspreken. Onze oplossingen hebben vaak een pragmatische insteek die in alle lagen van het bedrijf aanslaan, dus ook op de werkvloer. Daarnaast brengt pricing een positieve lading met zich mee. Onze projecten hebben veelal geen betrekking op kostenbesparingen of reorganisaties, maar juist op omzet- en winstverbetering.

Na een half jaar te hebben gewerkt als Associate Consultant heb je de stap gemaakt naar de volgende rang, Consultant. Wat is het verschil?
Als Associate Consultant ben je betrokken bij een project maar word je veelal ingezet voor desk research en gerichte analyses. Dit geeft je de mogelijkheid om bekend te raken met een baan als consultant en tegelijkertijd toch enigszins betrokken te zijn bij een project. Als Consultant ben je veelal te vinden bij de klant voor onder andere interviews, data verzameling en analyses. Vertaling van deze analyses zorgt ervoor dat je meer een adviserende rol vervult voor zowel je team als de klant.


Je werkt inmiddels meer dan een jaar voor SKP. Wat voor soort opdrachten heb je tot nu toe allemaal uitgevoerd?

In de tijd dat ik werkzaam was als Associate ben ik betrokken geweest bij een portfolio optimalisatie project voor een IT service provider en prijsoptimalisatie project voor een groothandel in sanitair. Beide projecten hadden een sterke focus op pricing waardoor ik snel de ‘kneepjes van ons vak’ heb geleerd. Mijn eerste project als Consultant was voor een marktleider in de financiële dienstverlening. Een strategisch project waarbij we hebben gekeken hoe we de winstgevendheid konden verbeteren van een van hun leasetakken. Op dit moment ben ik bezig met de afronding van een project in de energie sector. Een uitdagend project gericht op de verbetering van het prijsmodel van één van hun producten.

Wat vond je persoonlijk de leukste opdracht? En waarom?

Het project in de financiële dienstverlening was de leukste opdracht. Van strategie tot executie, alle aspecten zijn aan bod gekomen in dit project. Door het hele land hebben we interviews gehouden waardoor je op veel nieuwe plekken komt. Bovendien was de samenwerking en de sfeer binnen het projectteam en met de klant erg goed. Dit wordt vaak niet expliciet benoemd, maar is naar mijn idee een zeer belangrijk aspect binnen een project. Door deze goede samenwerking hebben we het beste in elkaar naar boven gehaald resulterend in een prachtig resultaat.

Welke mogelijkheden biedt Simon-Kucher voor jouw professionele ontwikkeling?

Omdat je vanaf de eerste dag betrokken bent bij een project en dus ook verantwoordelijkheid krijgt maak je bij ons een zeer snelle groei door. Omdat je (nog) geen keuze hoeft te maken voor een bepaalde industrie kan je zelf uitvinden wat professioneel het beste bij jou past. Je professionele carrière wordt daarnaast ondersteund door de diverse internationale trainingen die worden aangeboden en de mogelijkheid om voor een tijd te gaan werken bij een buitenlands kantoor.

Hoe zou je de bedrijfscultuur binnen Simon-Kucher omschrijven?

Dynamisch en ondernemend zijn typische kenmerken van onze bedrijfscultuur. Dit past geheel bij de sterke groei die we op dit moment doormaken. We zijn een relatief jong team en allemaal zeer gemotiveerd en ambitieus. Dit uit zich in talloze initiatieven enerzijds ter bevordering van de bedrijfsvoering en anderzijds ter versterking van de sfeer binnen het team.

Welk advies zou je studenten met interesse voor strategy consulting willen geven?

Stel je proactief op tijdens je studie, hierdoor zullen zich meer kansen voordoen op het gebied van extra curriculaire activiteiten, business courses en stages. Wees je er daarnaast van bewust dat, ondanks dat er niet alleen naar cijfers wordt gekeken, cijfers toch een belangrijke afweging zijn bij het aannamebeleid van veel consulting bedrijven. Voordat je gaat solliciteren is het van groot belang dat je weet waar je voor kiest zodat je weloverwogen een keuze kan maken. Naar mijn idee kan je deze kennis het beste opdoen tijdens een stage bij een strategie consultant.

Nieuws

Meer nieuws over