Mirjam Speelmans, Talent Manager bij Boer & Croon

07 maart 2014 Consultancy.nl

Mirjam Speelmans is als associate partner en talent manager bij BoerCroon verantwoordelijk voor de propositie Young Executive Management, een uitgebreid management development-programma van het managementconsultancybureau waar opdrachten en opleiding elkaar afwisselen. Dit jaar is BoerCroon op zoek naar 20 nieuwe, talentvolle managers, met één tot twee jaar werkervaring. 

Wat onderscheidt het Young Executive Management-programma van andere management development-programma’s? 
De belangrijkste verschillen met veel andere programma’s zijn de begeleiding van de Young Executives en het niveau waarop zij opdrachten kunnen doen. Dit is een relatief hoog niveau omdat er gebruikgemaakt kan worden van het kennishuis BoerCroon. Dit betekent dat je de expertise kunt inroepen van de Consulting, de Corporate Finance tak of van onze Executive Managers. Binnen de opdrachten word je gecoacht door zeer ervaren coaches, gepokt en gemazeld in het  bedrijfsleven en/of het Publieke Domein en tegelijkertijd is er schaduwmanagement door senior BoerCroon-managers, die fungeren in de rol van counselor.

Koppeling in opdrachten is mogelijk met partners of Executive Managers; dit maakt dat de young professionals op jonge leeftijd op een hoog niveau in de organisatie werkzaam zijn, veel kunnen zien en daardoor veel kunnen leren. Deze leerervaringen worden weer gedeeld met peers tijdens de maandelijkse intervisiebijeenkomsten. Een goed werkend model. De toelatingseisen voor het programma zijn dan ook stevig. Van een kleine 500 sollicitaties zijn er afgelopen jaar 10 Young Executives aangenomen.

Wat doet een Young Executive?
Je wordt door BoerCroon ingezet voor opdrachten, die variëren in lengte van drie tot negen maanden. Je voert de opdracht fulltime bij de werkgever uit en wanneer mogelijk werken de Young Exectutives één dag per week bij BoerCroon op kantoor. Elke opdracht is maatwerk, maar we hebben een aantal werkgebieden gedefinieerd: projectmanagement, procesmanagement en advies. Je komt binnen bij de opdrachtgever, je doet onderzoek, maakt een analyse, herkent de problematiek en adviseert de opdrachtgever bij een oplossing. Vervolgens ga je de veranderingen doorvoeren.

Als je de hele tijd bij de klant zit, heb je dan wel voldoende connectie met BoerCroon?
Ja, want je bent regelmatig op ons kantoor aanwezig voor kennisavonden, overleg met je counselor of een netwerkactiviteit. De groep Young Executives is erg hecht. Zij doen allerlei dingen met elkaar buiten werktijd, zo hebben we bijvoorbeeld een groep die met elkaar gaat skiën. Een ander groepje volgt iedere dinsdagavond een wijncursus. Niet meedoen mag ook, alles is goed. 

Wat zijn de toelatingseisen voor het Young Executive Management-programma?

Wij zoeken young professionals met maximaal één of twee jaar werkervaring, die een opleiding hebben genoten op academisch niveau. Je cv is heel belangrijk. Ongeveer de helft van de sollicitanten valt af vanwege hun cv. Je moet een studie hebben gedaan als Bedrijfskunde, Organisatiewetenschappen, Bestuurskunde of Economie. De meer exotische studies hebben vaak minder aansluiting bij onze opdrachtenportefeuille. Is je cv in orde en spreekt je brief ons aan, dan nodigen we je uit voor een gesprek. Na 3 gespreksrondes doorloop je een assessment.

Wat valt je op als je naar de kandidaten kijkt?
Er is iets dat me opvalt, dat is de taalvaardigheid van de sollicitanten. Ik lees steeds minder foutloze motivatiebrieven. Ook het taalvaardigheidsniveau van de Young Executives kan beter. Als je er naar vraagt, lijkt het er op dat er op de universiteit weinig aandacht aan wordt besteed, of is er sprake van Engelstalige opleiding. Iedereen werkzaam binnen ons MD programma heeft een enorme focus op de persoonlijke ontwikkeling. Ze zijn erg zelfbewust en gericht op het beste uit zichzelf halen.

Jullie zoeken professionals met werkervaring. Waarom zou je, als al je een baan hebt, solliciteren bij Young Executives Management?
Zoals ik net al aangaf, staat persoonlijke ontwikkeling bij young professionals op nummer één. Je ziet echter in de praktijk dat daar bij bedrijven weinig tot geen ruimte voor is. Ik zie dat starters door het aanbodoverschot blij zijn dat ze überhaupt een baan hebben gevonden en kijken in eerste instantie niet zo kritisch naar de inhoud van de baan. Na verloop van tijd gaat dat wringen, dus als mensen deze kans voorbij zien komen, reageren ze er graag op.

Hoeveel Young Executives zoeken jullie dit jaar?
We hopen dat het er dit jaar 20 zijn, maar dat is natuurlijk afhankelijk van de kwaliteit van sollicitaties. Ik roep bij dezen graag alle young professionals op die aan het door mij geschetste profiel voldoen te reageren!

Nieuws

Meer nieuws over