L.E.K. Consulting begeleidt verkoop van DOC Generici

25 maart 2016 Consultancy.nl

Charterhouse Capital Partners, een van de oudste private equity-organisaties van het Verenigd Koninkrijk, wil zich mogelijk terugtrekken uit het in 2013 gekochte DOC Generici, een producent van generieke geneesmiddelen. Sinds de aanschaf heeft DOC Generici zijn inkomsten zo goed als verdubbeld en naar verluidt zou Charterhouse het bedrijf nu willen verkopen, nu de markt voor generieke geneesmiddelen in Italië lijkt te groeien. De investeerder heeft L.E.K. Consulting ingehuurd om een vijfjarenplan op te stellen, waarin mogelijk de verkoop van het bedrijf in de nabije toekomst zal worden opgenomen.

DOC Generici werd opgericht in 1996 door drie grote Italiaanse farmaceutische bedrijven, toen veranderingen in wet- in regelgeving het gebruik en de productie van generieke geneesmiddelen legaal maakten in Italië. In de eerste vijf jaar bouwde het bedrijf de capaciteiten op voor distributie binnen de eigen landsgrenzen, die in 2001 van start ging. Anno 2016 biedt het bedrijf rond de 140 verschillende soorten generieke geneesmiddelen aan, die voor het grootste gedeelte worden verkocht door apotheken. De waarde van DOC Generici wordt geschat op tussen de €650 miljoen en €700 miljoen.

In 2013 nam Charterhouse Capital Partners, een private equity-bedrijf dat in 1934 werd opgericht in het Verenigd Koninkrijk, DOC Generici over – naar verluidt voor een bedrag van rond de €300 miljoen. Onder leiding van de private equity investeerder ging het farmaceutische bedrijf een aantal gouden jaren tegemoet – zo zijn volgens recente schattingen de inkomsten van het bedrijf met ongeveer 70% gestegen sinds de overname.

Volgens een analyse van Reuters overweegt Charterhouse Capital Partners nu een mogelijke verkoop van DOC om zo zijn investering te verzilveren. Charterhouse zou daarbij kunnen profiteren van een golf aan verlopen patenten in de Italiaanse markt tegen 2017. Ook overige marktontwikkelingen spreken voor een mogelijke verkoop van DOC – dat generieke versies van drugs als Viagra verkoopt. Zo ligt de marktpenetratie voor generieke geneesmiddelen in Italië met 20% aanzienlijk lager dan in landen als Duitsland en Nederland, waar dit percentage tussen de 65% en 75% ligt. Bovendien wil de Italiaanse overheid de kosten van het publieke zorgsysteem naar beneden brengen en de aankoop van generieke geneesmiddelen geldt in dat kader als mogelijke besparingspost. Dit levert groeikansen op voor spelers als DOC Generici.

De in Londen gevestigde private equity speler heeft L.E.K. Consulting ingehuurd om te voorzien in strategisch advies rondom de kwestie en heeft het consultancybureau de opdracht gegeven om een strategisch vijfjarenplan op te stellen voor het farmaceutische bedrijf. Als onderdeel van het plan zullen de consultants ook de mogelijkheid onderzoeken om DOC Generici te verkopen. Geen van de betrokken partijen, Charterhouse, DOC Generici en L.E.K. Consulting, hebben verdere details vrijgegeven over de strategische opdracht, maar sommige berichten suggereren dat de investeerder L.E.K. specifiek heeft benaderd om de basis te leggen voor een mogelijke verkoop van DOC Generici. Bronnen van Reuters zouden speculeren dat als het tot een deal komt, Charterhouse circa €600 miljoen zal verdienen met de verkoop – het dubbele van wat er in 2013 voor het bedrijf werd betaald.

Het proces zal naar verluidt achttien maanden gaan duren. Geïnteresseerde bieders kunnen ofwel wachten totdat er een veiling wordt geopend in de tweede helft van volgend jaar, of direct met de verkoper in gesprek gaan om andere kopers voor te zijn. Andere media melden dat een aantal potentiële kopers zich reeds hebben gemeld, onder wie Blackstone Group en CVC Partners.

Nieuws