AEX bedrijven verliezen in 6 weken 75 miljard aan beurswaarde

16 februari 2016 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

De grillen van de beurs zijn nog maar eens zichtbaar. In amper 6 weken tijd hebben de 25 bedrijven genoteerd aan de AEX maar liefst €75 miljard aan beurswaarde verloren. De voorspellingen voor de rest van het jaar lopen fors uiteen. 

In Nederland is sinds begin dit jaar €75 miljard verdampt op de beurs. Sinds het begin van 2016 heeft de AEX-index 13,4% verloren (peildatum: vrijdag 12 februari), en van de 25 fondsen is alleen de koers van TNT Express gestegen ten opzichte van eind 2015 (+1,3%). De daling in de waarde van Royal Dutch Shell was het grootst (€14,4 miljard), maar relatief gezien daalde OCI het hardst in de koersen, met een daling van 41,7%. ArcelorMittal, Delta Lloyd, Randstad, ING Groep en Aegon waren daarna percentueel de hardste dalers met allen meer dan 20% waardeverlies.

De prestaties van de AEX lopen in de pas met buitenlandse beurzen. Volgens berekeningen van Deutsche Bank is wereldwijd in de afgelopen 6 weken ongeveer $6.000 miljard aan beurswaarde verdampt. Vooral in Azië en delen van Europa bleken de beurzen te zijn ingestort – een daling van 21,9% op de Chinese Shanghai Index, 15,5% op de Japanse Nikkei, 24,4% op de FTSE MIB in Italië en 16,6% waardeverlies op de DAX-index – de Duitse beurs. In de ogen van persbureau Bloomberg zijn de wereldwijd dalende koersen een signaal voor het teruglopende vertrouwen van consumenten in financiële markten, en met name de prestaties van banken en toezichthouders, zoals centrale banken.

Uiteenlopende vooruitzichten
De voorspellingen voor de rest van 2016 lopen sterk uiteen. Onder veel beleggers heerst nu angst dat de wereldeconomie nog verder zal vertragen. Veel Europese beleggers besloten daarom om afscheid te nemen van hun aandelen en in plaats daarvan te beleggen in staatsobligaties en goud, twee veiligere beleggingsproducten. Zaken die zorgen voor deze angst zijn onder meer daling van de olieprijs, economische vertraging in China en terugvallende groei in Amerika, tegenvallende productiecijfers in Duitsland en kans op een brexit – Groot-Brittannië die uit de EU stapt. Een recent onderzoek van PwC toont aan dat het vertrouwen onder CEOs ook is afgenomen ten opzichte van vorig jaar.

Andere partijen voorspellen juist dat het meevalt en dat na deze dip de koersen weer zullen stijgen. Goldman Sachs topmanager Andrew Wilson liet in het Duitse Handelsblatt weten van mening te zijn dat veel analisten te pessimistisch zijn. Hij verwacht geen bearmarket – een markt waarin de koersen met 20% dalen ten opzichte van de vorige top. Volgens Wilson blijft de economische groei op peil, en zullen beleggers die nu instappen in 2016 een positief rendement kunnen halen uit hun aandelen.