Sinaasappels verliezen marktaandeel aan mandarijnen

16 december 2015 Consultancy.nl

De wereldwijde sinaasappelproductie is de afgelopen vijf jaar met 14% gedaald naar een volume van 48,4 miljoen ton in 2015. De daling in productiecapaciteit van de sinaasappelindustrie is voornamelijk het gevolg van een verschuivende vraag naar mandarijnen en andere citrusvruchten, evenals een sterke daling in de vraag naar sinaasappelsap. Vooral in Westerse landen levert sinaasappelsap aan populariteit in, ten gunste van alternatieven die minder suiker bevatten.

In 2010 werd er wereldwijd bijna 56 miljoen ton aan verse sinaasappels geproduceerd, blijkt uit een recente analyse van Consultancy.nl (op basis van data van het US Department of Agriculture en Bloomberg), waarvan meer dan de helft (51%) door huishoudens werd geconsumeerd. Over de afgelopen vijf jaar is de sinaasappelproductie echter gedaald met 14%, met 2013 (+4%) als enige uitzondering in de trend, waardoor de prijs van sinaasappels aanzienlijk gedaald is*.

Global production of fresh oranges

Brazilië is het land waar veruit de meeste sinaasappels geproduceerd worden, met dit jaar een productie van 16 miljoen ton. De sinaasappelproductie in het land is echter zwaar getroffen in de afgelopen jaren, aangezien in 2010 nog zo’n 22,6 miljoen ton aan sinaasappels geproduceerd werd. China en de VS zijn daarna de twee grootste sinaasappelproducenten, met respectievelijke volumes van 6,9 en 5,8 miljoen ton. In de VS groeien de meeste sinaasappels in Florida – goed voor zo’n twee derde van de totale productie – en in California (ongeveer een derde). Tussen China en de VS is er echter een groot belangrijk verschil: in China wordt 91% van de geproduceerde sinaasappels geconsumeerd door de eigen inwoners, terwijl in de VS slechts 22% vers gegeten wordt door de eigen bevolking. 70% van de Amerikaanse sinaasappels belanden in de sinaasappelpers en worden omgezet naar sinaasappelsap, terwijl de overige 8% wordt geëxporteerd naar het buitenland. Ook Europa, Mexico en Egypte zijn goed voor een groot deel van de wereldwijde sinaasappelproductie, een marktpositie die zij hebben weten te behouden sinds 2010.

Global production of fresh oranges 2015

Er zijn een aantal duidelijke trends die de dalende sinaasappelproductie kunnen verklaren. Ten eerste is de vraag naar verwerkt sinaasappelsap met 17% gedaald sinds 2010, voornamelijk als gevolg van veranderende consumptiepatronen in Westerse markten. Consumenten kiezen daar steeds vaker voor alternatieven voor sinaasappelsap, omdat zij zich bewust zijn van de grote suikerconcentratie in het geproduceerde sap (die net zo hoog kan zijn als die in frisdrank). Vers sap, smoothies en water zijn de belangrijkste alternatieven, volgens experts.

Vijf jaar geleden werd er nog bijna 2,1 miljoen ton aan verwerkt sinaasappelsap geconsumeerd, en sindsdien is de consumptie ieder jaar gedaald, naar een totaal van minder dan 1,7 miljoen ton in 2015. Als reactie hebben producenten – onder wie marktleiders Coca Cola (met Simply Orange) en Pepsi (met Tropicana) – hun productie met meer dan 30% teruggeschroefd, deels om aansluiting te zoeken bij de lagere vraag, en deels vanwege een grote overcapaciteit in de markt tussen 2010 en 2012.

Global production of orange juice

Een andere verklaring voor de daling in sinaasappelproductie is de verschuiving in vraag naar de kleinere en over het algemeen zoetere broertjes van de sinaasappel: mandarijnen. In 2010 consumeerde de wereldbevolking 22 miljoen ton van de kleinere citrusvruchten en in de afgelopen vijf jaar is dit aantal (en dus ook de productie) met 23% gestegen naar bijna 27 miljoen ton. In de laatste twaalf maanden steeg de vraag met 600.000 ton, terwijl de productie in China – vooral als gevolg van grotere oogsten en tuinuitbreiding in provincies als Guangxi, Fujian, Yunnan en Shaanxi – de productie in Europa en Marokko ver is gepasseerd. China produceert anno 2015 ruim twee derde van de wereldproductie van mandarijnen, en vertegenwoordigd een derde van de wereldwijde export. Van de mandarijnen wordt wereldwijd maar 6% verwerkt tot sap en andere producten, in tegenstelling tot 38% van de sinaasappels.

Global production of tangerines – mandarins

Een vergelijkbare trend voltrekt zich in het grapefruitsegment, dat een consumptiegroei zag van 16%. Ook de consumptie van verse grapefruits overstijgt de productie van sap, en ook hier wordt de trend voornamelijk gestuwd door gezondheidsoverwegingen die zichtbaar zijn in de gehele food & beverage industrie. De productie van limoenen en citroenen is daarentegen stabiel gebleven, rond een productievolume van 7 miljoen ton per jaar. Andere soorten citrusvruchten, zoals de pompelmoes, papeda en commerciële varianten van citrusvruchten, zijn goed voor ongeveer 7% van de citrusvruchtenmarkt, met een relatief stabiele vraag en aanbod.

Global production of grapefruit and lemons – limes

* In het eerste halfjaar van 2012 werd de prijs van sinaasappels meer dan gehalveerd.


Meer nieuws over
×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Merkle METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Ngenious Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs RGP Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization TIC Advisory Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup