Pensioenpremies stijgen door hogere levensverwachting

18 november 2015 Consultancy.nl

De stijgende levensverwachting van Nederlanders heeft grote gevolgen voor pensioenfondsen, en uiteindelijk ook premiebetalers. Volgens adviesbureau Aon zullen deze ontwikkelingen leiden tot extra pensioenverplichtingen tegen eind 2016 van rond de €6 miljard. De premiestijging zal waarschijnlijk voelbaar zijn voor alle deelnemers aan pensioenfondsen, onafhankelijk van de gemiddelde leeftijd.

Nederlanders hebben anno 2015 een hogere levensverwachting dan ooit tevoren. Hadden mannen en vrouwen in 1960 een gemiddelde levensverwachting van respectievelijk 71,4 en 75,3 jaar, zo zijn deze gemiddelden ruim 55 jaar later gestegen naar 82,5 (mannen) en 85,1 (vrouwen) en leven beide geslachten daarmee gemiddeld zo’n tien jaar langer. Het grootste verschil tussen de levensjaren van mannen en vrouwen was zichtbaar in 1980. Toen werden vrouwen gemiddeld zo’n 6,7 jaar ouder dan mannen. Volgens de projecties zal de trend van een steeds hogere levensverwachting tot 2030 blijven doorzetten – dan komt de levensverwachting uit op circa 85.1 jaar voor vrouwen en 82.5 jaar voor mannen, respectievelijk 3.4 jaar en 5.3 jaar hoger dan het gemiddelde over de jaren 2000 – 2010, en maar liefst twaalf jaar meer dan in 1950.

Voor Nederlanders en toekomstige generaties is verlenging van leven natuurlijk goed nieuws, maar voor pensioenfondsen, en dus uiteindelijk premiebetalers, heeft dit echter grote gevolgen. Hoe langer mensen leven, des te langer pensioenfondsen pensioen moeten uitkeren. En omdat er meer overgemaakt moet worden, moet er ook meer binnenkomen, met als gevolg dat de pensioenpremies omhoog moeten.

Levensverwachting van Nederlanders

Om te berekenen hoe de stijging in levensverwachting in de hoogte van pensioenpremies geïndexeerd wordt, maken vrijwel alle pensioenfondsen in ons land gebruik van de sterftetabel die het Koninklijk Actuarieel Genootschap (AG) publiceert. Deze tabel is gebaseerd op de sterftecijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) publiceert en wordt eens in de zoveel jaar geactualiseerd. De volgende sterftetabel verschijnt pas volgend jaar september. Normaal gesproken passen pensioenfondsen dan vanaf eind 2016 deze nieuwe cijfers toe. Om echter eerder al inzichten te verkrijgen wat de impact op de premies zal zijn heeft Aon, een bureau gespecialiseerd in human resources, consultancy en outsourcing, alvast een doorberekening op basis van de laatste stand van zaken gemaakt.

De uitkomsten zijn niet verrassend, maar geven weer hoe groot de impact kan zijn. Volgens de onderzoekers stijgt per eind 2016 de waarde van de pensioenverplichtingen bij jonge pensioenfondsen met 0,4% en bij volwassen fondsen met 0,8%. Hierdoor nemen de pensioenverplichtingen met miljarden toe, tot wel €6 miljard, aldus Aon. “Het gaat al snel om een miljardentegenvaller”, zegt Frank Driessen, Chief Commercial Officer bij Aon Retirement & Financial Management.

Om aan de hogere verplichtingen te kunnen voldoen zullen de premies ongetwijfeld oplopen, zegt Driessen, waarbij hij schat dat de verhoging een totale omvang zal hebben van zo’n €100 miljoen. De premiestijging wordt volgens hem voelbaar voor alle deelnemers van pensioenfondsen, onafhankelijk van de gemiddelde leeftijd. “Die stijging zal de komende jaren doorzetten”, stelt Driessen.

Nieuws

Meer nieuws over