Balance helpt Hoogezand-Sappemeer bij energiedeal
Gemeente Hoogezand-Sappemeer en het Waterbedrijf Groningen Duurzaam hebben afgelopen maand een leveringsovereenkomst getekend. Belangrijkste doelstelling van het partnership: het terugbrengen van CO2-emissies. De overeenkomst tussen beide partijen werd begeleid door advies- en interimbureau Balance.
De Rijksoverheid wil de komende jaren het percentage duurzame energie geleidelijk opschroeven, van 5% nu naar 14% in 2020, 16% in 2023 en een volledig duurzame energievoorziening in 2050. In het kader van de duurzame ambities ligt de focus voor de komende jaren bovendien op het terugbrengen van CO2 emissies, zowel op nationaal, provinciaal, en ook op gemeentelijk niveau. Zo starten diverse gemeenten initiatieven om de CO2 emissies binnen hun gemeente terug te dringen, door minder gebruik te maken van fossiele brandstoffen en te kiezen voor duurzame alternatieven.
Zo ook de gemeente Hoogezand-Sappermeer, dat voor de opgave stond om restwarmte van de lokale industrie (ESKA) in te zetten voor de verwarming van gebouwen in de gemeente. Daartoe sloot de gemeente onlangs een leveringsovereenkomst voor duurzame energie met Waterbedrijf Groningen. Als onderdeel van de overeenkomst komt er binnen de gemeente een warmtenet voor gebruik van duurzame energie. De gemeente Hoogezand-Sappemeer is initiatiefnemer van het project, samen met de stichting Energy Valley en de provincie Groningen. Waterbedrijf Groningen Duurzaam is verantwoordelijk voor de realisatie en exploitatie van het warmtenet en werkt daarin samen met Heijmans Civiel die verantwoordelijk is voor de infrastructuur van het warmtenet. “Het warmtenet levert een grote bijdrage aan de verduurzaming van onze gemeente”, aldus een woordvoerder van de gemeente.
De gemeente Hoogezand-Sappermeer en Waterbedrijf Groningen Duurzaam gingen onlangs akkoord met de leveringsvoorwaarden van het nieuwe warmtenet. Aanwezig bij de ondertekening van de deal was ook Nienke Homan, gedeputeerde van de provincie Groningen. "Energiebesparing is eerste speerpunt voor de provincie. Ik ben er trots op dat het warmtenet in Hoogezand-Sappemeer een feit is. Laten we zorgen dat dit door rest van de provincie heen gaat", aldus Homan in een verklaring.
De overeenkomst tussen de twee partijen werd ondersteund door Balance, een interim- en adviesbureau dat publieke en private opdrachtgevers diensten levert op onder meer het snijvlak van project-, inkoop- en contract management. Wim Voogd, Business Consultant Duurzame Energie bij Balance, begeleidde de totstandkoming van de leveringsovereenkomst tussen de twee partijen. Balance zorgde voor een haalbare business case voor langdurige duurzame energievoorziening, instemming van alle partners en draagvlak van het college van B&W. Zij sloten gunstige leveringscontracten af en richtten een efficiënte projectorganisatie in waarmee risico’s beheersbaar werden.
De eerste afnemers voor het nieuwe warmtenet hebben zich reeds aangediend. Het Huis voor Cultuur en Bestuur en sportcentrum De Kalkwijck zijn sinds augustus 2015 aangesloten op het nieuwe warmtenetwerk.