De 25 Europese steden met de hoogste verkeersdruk

22 september 2015 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Londen was afgelopen jaar de stad met de meeste file-uren per automobilist – gemiddeld 96 uur. In de top 25 drukste verkeerssteden van Europa staan maar liefst vier Nederlandse steden: Utrecht, filekoploper in ons land, Den Haag, Rotterdam en Amsterdam.

Ieder jaar publiceert Inrix, een dienstverlener op het gebied van verkeersdata, de ‘Inrix Traffic Scorecard’. Met de scorecard brengt het databureau de verkeersdrukte van Europese steden en landen in kaart – in gemiddeld aantal uren file per jaar per automobilist. Aan de hand van de data van Inrix heeft Consultancy.nl een lijst opgesteld van de 25 Europese steden met de hoogste filedruk.

Top 25 Europese steden met de hoogste filedruk

Top 25 drukste verkeerssteden

De drukste filestad van Europa is in 2014 Londen. In Londen staat een automobilist jaarlijks gemiddeld 96 uur vast in het verkeer. Daarmee heeft de Londense hoofdstad Brussel van de eerste plaats verstoten – de Belgische hoofdstad bekleedt met jaarlijks 74 uur file de tweede plek. De rest van de top 5 bestaat uit Keulen, Antwerpen en Stuttgart – met respectievelijk 65 uur en 64 uur file voor de laatste twee.

De hoogst geplaatste Nederlandse stad is Utrecht op de negende plek. In Utrecht stonden automobilisten in 2014 gemiddeld 53 uur in de file, 5 uur meer dan in 2013. Als tweede Nederlandse stad volgt Den Haag, met 51 uur de twaalfde stad in de Europese top 25. Rotterdam, die vorig jaar nog met 63 uur gemiddeld op de 4e plaats in de lijst stond, bekleedt dit jaar de vijftiende plaats. De havenstad zag zijn file-uren gemiddeld met 15 uur afnemen ten opzichte van 2013, de grootste afname in de algehele top 25.

De laatste Nederlandse stad in lijst is Amsterdam, met 41 uur gemiddeld aan file – goed voor de 19e plek.

Gemiddeld aantal uren in de file

Nederland

Bryan Mistele, CEO van Inrix, vertelt: “Het is het derde jaar op rij dat het verkeer in Nederland is teruggelopen. Door de relatief hoge werkloosheid en de bescheiden economische groei in 2014 is het verkeersaanbod over de weg in heel het land gedaald.”

Ondanks de dalingen in verkeersdrukte staat Nederland nog steeds op de tweede plek in de lijst met drukste filelanden van Europa. Het gemiddeld aantal file-uren in Nederland is gedaald van 45 in 2013 naar 41 in 2014, waardoor inwoners van ons land gemiddeld 10 uur per jaar minder in de file staan dan Belgen. Met jaarlijks gemiddeld 51 uur file is België het Europese land met de hoogste filedruk.