RWS renoveert stuwensemble in de Nederrijn en Lek

10 september 2015 Consultancy.nl

Rijkswaterstaat is voornemens om de werkzaamheden voor de grootschalige renovatie van het stuwensemble in de Nederrijn en Lek te gunnen aan Siemens Mobility, onderdeel van Siemens Nederland. Siemens zal het project uitvoeren samen met partners GEKA Bouw, BSB Staalbouw en Knook Staal- en Machinebouw.

Rijkswaterstaat beheert de rivieren in Nederland. Het stuwensemble Nederrijn en Lek speelt hierin een belangrijke rol. De stuwen zorgen voor voldoende (zoet)water in het rivierengebied en het IJsselmeer en voor een vlotte en veilige scheepvaart in de IJssel en de Nederrijn en Lek. Het stuwensemble bestaat uit drie stuwcomplexen in de Nederrijn en Lek: bij Hagestein, Amerongen en Driel. Elk stuwcomplex bestaat uit een sluis, een stuw, een bedieningsgebouw en een vistrap. De stuw bij Driel, die ook ‘de kraan van Nederland’ genoemd wordt, verdeelt het water dat via de Rijn ons land binnenstroomt, tussen de Nederrijn en Lek en de IJssel. De stuwcomplexen Amerongen en Hagestein zorgen vooral voor de bevaarbaarheid van de Nederrijn en Lek.

De stuwcomplexen in de Nederrijn en Lek zijn na zo’n 50 jaar toe aan een grootschalige renovatie. Rijkswaterstaat schreef hiervoor een aanbesteding uit, en na een uitgebreid selectietraject kwam een consortium bestaande uit Siemens Nederland, GEKA Bouw, BSB Staalbouw en Knook Staal- en Machinebouw als winnaar uit de bus. Rijkswaterstaat heeft het voornemen tot gunning bekendgemaakt, binnenkort volgt een definitief besluit.

Stuwensemble Nederrijn en Lek

Voor de renovatie werkt Rijkswaterstaat met een integraal D&C-contract (Design & Construct-contract). Dit contract bestaat uit de renovatie van de stuwen en sluizen inclusief het realiseren van bediening op afstand en onderhoud tijdens de renovatie. “Met het vervangen van technische installaties, bewegingswerken en de invoering van Bediening op Afstand, kunnen de stuwcomplexen hun belangrijke taken ook in de toekomst veilig en betrouw­baar blijven vervullen”, aldus Rijkswaterstaat in een persbericht. 

Nieuws

Meer nieuws over