Focus op kosten belemmert innovatie in SAP domein

17 september 2015 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Nederlandse ondernemingen slagen er nog onvoldoende in te profiteren van de vernieuwingen die ERP-software te bieden heeft. Dit blijkt uit onderzoek van KPMG. Onder druk van met name bezuinigingen op IT houden bedrijven in het algemeen vast aan bestaande ERP-applicaties en de verdere optimalisatie ervan, waardoor er te weinig focus is op innovatie en IT-vernieuwing.

Uit het onderzoek van het accountants- en advieskantoor komt naar voren dat de helft van de SAP-beslissers niet van plan is om de komende jaren hun innovatieve vermogen aan te wenden om nieuwe toepassingen te gaan gebruiken. “Disruptieve technologieën, zoals S/4 Hana, SAP in de Cloud en in mindere mate ook de integratie van sociale media in de ERP-systemen, worden door de onderzochte bedrijven zeker als relevant beschouwd voor het stimuleren van de noodzakelijke veranderingen binnen de onderneming”, constateert Gerben de Roest, partner bij KPMG. Hij vervolgt: “Toch heeft niet meer dan een handvol bedrijven een duidelijk beeld van de werkelijke waarde die deze nieuwe toepassingen hebben en de middelen die nodig zijn om ze te kunnen ondersteunen.”

Focus op kosten belemmert innovatie in SAP domein

De nadruk van investeringen ligt volgens De Roest vooral op het maximale rendement uit de huidige toepassingen halen. “De nadruk ligt dus vooral op het veilig stellen van de investeringen die in het verleden zijn gedaan. Als we kijken naar de agenda voor de komende drie tot vijf jaar dan zien we dat vooral aandacht wordt besteed aan traditionele doelstellingen, zoals het optimaliseren van het bestaande ERP-landschap en een betere beheersing van de belangrijkste data en processen in de ERP-systemen.”

Een mogelijke verklaring hiervoor is dat het voor veel bedrijven een enorme uitdaging is om een nieuwe technologie te introduceren in een grootschalige en complexe ERP-omgeving, en er om die reden afstand van bewaren. Bovendien is de ervaring van veel bedrijven dat het realiseren van maatwerk en het integreren van systemen steeds complexer wordt. Ondernemingen hebben hier alleen al de handen vol aan. Hierdoor wordt ook de innovatie van de ERP-omgeving beperkt en daarmee het maximaal rendement van de ERP-omgeving voor de organisatie beperkt.

Vinden van de juiste balans
Volgens De Roest is het voor de bedrijven de komende jaren de belangrijkste uitdaging om een juiste balans te vinden tussen het enerzijds optimaliseren en simplificeren van bestaande ERP-landschappen en anderzijds het op het juiste moment toepassen van nieuwe technologieën. “Voor veel bedrijven zal de waarde van IT in het algemeen, en ERP in het bijzonder, worden bepaald door de timing en effectieve adoptie van de nieuwe toepassingen. Dit is niet eenvoudig en met één simpel antwoord af te doen, omdat technologische ontwikkelingen, denk hierbij aan IT megatrends zoals digitalisering, social media, big data, cloud, mobility en apps, in volle gang zijn en elkaar in rap tempo opvolgen.”