Ondernemers verkopen steeds jonger hun onderneming

01 september 2015 Consultancy.nl

Ondernemers kiezen ervoor om hun bedrijf steeds vaker van de hand te doen. De meest voorkomende leeftijd van verkopende ondernemers ligt momenteel op 55 jaar, tien jaar geleden was dat nog 60 jaar.

Elk kwartaal doet overnameplatform Brookz onderzoek naar cijfers en trends in de overnamemarkt, waarbij de focus ligt op het MKB segment*. Aan het onderzoek van Q2 hebben circa 500 adviseurs van bijna 130 M&A kantoren meegedaan, goed voor 127 transacties in het tweede kwartaal van 2015, volgens de initiatiefnemers daarmee verantwoordelijk voor 80% van alle transacties in de MKB-markt.

Reden voor verkoop van de onderneming

Een van de uitkomsten van de studie is dat ondernemers op steeds jongere leeftijd ervoor kiezen om hun onderneming te verkopen. Een ondernemer verkocht zijn/haar bedrijf tien jaar geleden gemiddeld op circa 60 jarige leeftijd. De gemiddelde ondernemer die anno 2015 zijn/haar bedrijf verkoopt is circa 55 jaar. Volgens Peter Rikhof, hoofdredacteur van Brookz, past de lagere gemiddelde leeftijd in een structurele ontwikkeling binnen de overnamemarkt. “Door de snelle technologische ontwikkelingen is de levenscyclus van veel bedrijven een stuk korter geworden. Bedrijven worden daardoor steeds sneller en in een eerder stadium verkocht. Daarnaast staat de nieuwe generatie ondernemers, in tegenstelling tot de babyboomers, veel meer open voor een voortijdige exit. Het pensioen is nog ver weg en opvolging binnen de familie is geen issue. Veel van die ondernemers beginnen na de verkoop van hun bedrijf gewoon weer opnieuw.”

Hoewel steeds meer ondernemers hun bedrijf voor hun vijftigste verkopen, blijft leeftijd – in combinatie met gebrek aan opvolging – wel nog steeds de belangrijkste reden voor de verkoop van een onderneming (43%). Andere redenen die worden genoemd om het bedrijf te verkopen zijn: focus op nieuwe activiteiten (17%), cashen (15%), het inzicht dat het bedrijf toe is aan een nieuwe type manager (15%) en persoonlijke omstandigheden als ziekte, scheiding, etc. (10%).

Verwachtingen overnamemarkt komende zes maanden

Vooruitzichten
Gevraagd naar de vooruitzichten voor de komende maanden zijn de overname adviseurs positief. Een ruime meerderheid van de overnameadvieskantoren (68%) verwacht dat de MKB-overnamemarkt het huidige hoge activiteitenniveau ook de komende zes maanden zal kunnen vasthouden. Dertig procent van de adviseurs verwacht zelfs dat de overnamemarkt de komende 6 maanden nog verder zal aantrekken.

Gerelateerd nieuws: Jonge ondernemers steeds vaker op overnamepad. 

* MKB gedefinieerd als bedrijven met een omzet tussen de €1 tot €30 miljoen.

Nieuws

Meer nieuws over