Uitwonende student geeft 980 euro uit per maand

02 september 2015 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Gemiddeld is een uitwonende student in Nederland €980 per maand kwijt aan onder meer huur, collegegeld en boodschappen. Dat blijkt uit een analyse van Consultancy.nl op basis van gegevens van het Nibud. Door het wegvallen van de studiebeurs, kan stoppen met een opleiding een dure beslissing zijn, aldus de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb).

Vanaf 1 september 2015 komt de basisbeurs voor studenten in het hoger onderwijs te vervallen. In plaats daarvan krijgen studenten die aan een opleiding beginnen de mogelijkheid om te lenen van de overheid – een zogenaamd studievoorschot. Dat verandert een hoop aan de financiële situatie van studenten die op kamers willen wonen tijdens hun studie. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) heeft onlangs onderzoek gedaan naar hoeveel studenten gemiddeld kwijt zijn per maand.

Gemiddelde uitgaven van uitwonende student

Gemiddeld €980 per maand
Uit de gegevens van het Nibud blijkt dat uitwonende studenten gemiddeld per maand €980 kwijt zijn. Het grootste deel van dit geld, €366 per maand, gaat op aan de huur van een kamer. Andere uitgavenposten waar studenten gemiddeld meer dan €100 per maand voor opzij moeten leggen zijn het collegegeld (€163), de dagelijkse boodschappen (€161), en – voor velen een belangrijk onderdeel van het studentenleven – uitgaan, sport en ontspanning (€144). De rest van de €980 per maand gaan op aan onder meer de zorgverzekering, vervoer, kleding en schoenen, roken, auto/brommer en de telefoonkosten. 'Big spenders' geven zelfs meer dan €1.100 uit.

Problematisch
Dat het studentenleven duur kan zijn is duidelijk. Omdat deze kosten zo hoog liggen zijn de kosten voor het maken van een verkeerde studiekeuze dus ook aanzienlijk. Volgens de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) vormt dit een serieus probleem, aangezien gemiddeld een op de drie (30% - 35%) eerstejaars stopt met zijn of haar studie. “Voor zowel voor de student als de opleiding is dit zonde. Als student wil je een goede start maken, het is een nieuwe fase in je leven waar misschien verhuizen naar een andere stad bij hoort. Als je dan moet stoppen is dat voor niemand fijn. Bovendien is het behoorlijk duur”, aldus LSVb-voorzitter Sara Spano.