Start-ups krijgen 60 miljard venture capital in H1 2015

25 augustus 2015 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Startende ondernemingen hebben afgelopen kwartaal meer dan $32 miljard aan durfkapitaal opgehaald bij private investeerders. Hiermee komt het totaal bedrag dat in de eerste zes maanden van 2015 aan risicodragend kapitaal is opgehaald wereldwijd op bijna $60 miljard, een record aldus KPMG, en bijna 50% meer dan in de eerste zes maanden van 2014.

Start-ups, vooral binnen de domeinen technologie, zorg, online en payments, zijn hot, met als gevolg dat private investeerders steeds vaker hun geld investeren in veelbelovende startende ondernemingen. Om inzicht te krijgen in de hoeveelheid venture capital die vloeit van durfkapitalisten naar start-ups besloten KPMG en CB Insights afgelopen jaar om de handen ineen te slaan en periodiek onderzoek te doen naar het fenomeen.

Startups

Uit hun meest recente analyse blijkt dat de financiering van private investeerders in start-ups explosief toeneemt. In de eerste zes maanden van dit jaar kregen startende ondernemingen wereldwijd iets minder $60 miljard overgemaakt, een stijging van bijna 50% ten opzichte van dezelfde periode in 2014. De toename is volgens de onderzoekers met name het gevolg van het feit dat investeerders er in toenemende mate voor kiezen om bedrijven te financieren die de groeifase voorbij zijn en grotere investeringen vragen.

“De lage rentetarieven en de toenemende belangstelling van hedge fondsen, beleggingsinstellingen en ook grote bedrijven zorgen ervoor dat er veel risicodragend kapitaal beschikbaar is op de markt”, zegt Jeroen Weimer, partner bij KPMG Corporate Finance. Weimer: “Door de lage rente gaan investeerders op zoek naar mogelijkheden om meer rendement uit hun vermogen te halen. Daarnaast stimuleren de talloze disruptieve technologieën de belangstelling en de bereidheid tot investeren.”

Qua regio’s is Noord-Amerika het meest actief met het investeren van risicodragend kapitaal. In de eerste zes maanden van dit jaar werd $37,5 miljard geïnvesteerd, ruim 25% meer dan in 2014. Ook in Europa steeg de omvang van de investeringen met durfkapitaal aanzienlijk. In H1 2015 werd voor een recordbedrag van $6,6 miljard aan risicodragend kapitaal geïnvesteerd in Europese bedrijven, en ook in Europa was sprake van een forse stijging van investeringen in ‘late stage’ ondernemingen. De gemiddelde investering in dit soort bedrijven steeg van $26,3 miljoen in de eerste drie maanden van 2015 tot $52,2 miljoen in het tweede kwartaal van dit jaar.

Jeroen Weimer - KPMG

In Europa worden bovendien steeds meer grote ondernemingen actief met durfkapitaal. In het tweede kwartaal van dit jaar waren ‘grote corporates’ goed voor 22% van de totale venture capital-investeringen. In de eerste drie maanden was dit nog 17%. Weimer: “In het algemeen zien we een steeds grotere betrokkenheid van grote bedrijven bij het financieren van andere ondernemingen. Zij investeren met name in technologische bedrijven om de eigen innovatie op peil te kunnen houden en de concurrentie voor te kunnen blijven.”