Nederlandse CFO / financieel directeur verdient 128.000

24 augustus 2015 Consultancy.nl

Nederlandse financieel directeuren, of CFO’s, verdienen relatief weinig – gemiddeld zo’n €128.000 per jaar. Dat blijkt uit recent onderzoek van wervingsspecialist Michael Page. Vergeleken met financieel directeuren in Noord-Amerika, Groot-Brittannië, Azië en het Midden Oosten, kan het verschil in jaarsalaris zelfs oplopen tot 50% meer.

Werving en selectiebureau Michael Page heeft recentelijk onderzoek gedaan onder meer dan 2.800 CFO’s uit zeventig verschillende landen. Uit het onderzoek blijkt dat er flinke regionale verschillen zijn in de gemiddelde jaarsalarissen en bonussen van de financieel directeuren.

Midden Oosten en Groot-Brittannië
CFO’s uit het Midden Oosten verdienen het meest. Een financieel directeur in deze regio krijgt gemiddeld genomen €197.800 per jaar betaald – ruim €50.000 meer dan het wereldwijd gemiddelde jaarsalaris voor CFO’s. De gemiddelde bonus die zij daarbij ontvangen bedraagt 14,8% van hun jaarsalaris. Op de tweede plek volgen de UK en Ierland met een gemiddeld jaarsalaris van €176.300 en de hoogste gemiddelde bonus van 18,4% – vooral de Britse bankensector draagt bij aan deze hoge gemiddelde bonus.

Inkomen van een CFO

Nederlandse financieel directeuren verdienen relatief weinig ten opzichte van hun Europese collega’s, of de rest van de wereld. Een CFO in Nederland verdient gemiddeld €128.300 per jaar – €4.500 minder dan het Europees gemiddelde, en ruim €15.000 minder dan het wereldwijd gemiddelde jaarsalaris. De gemiddelde bonus in Nederland, die sinds de invoering van de Wet beloningsbeleid financiële onderneming maximaal 20% van het jaarsalaris mag zijn, bedraagt 16,3%. Dit is wel nog hoger dan het gemiddelde in zowel Europa (14,6%) als wereldwijd (15,6%).

Het onderzoek keek ook naar in welke sectoren de hoogste salarissen en bonussen werden uitgekeerd. De industrie en de publieke sector betalen hun CFO’s gemiddeld het minst, terwijl in de banken- en vastgoedsector het meeste geld per jaar wordt verdiend door financieel directeuren.

Beter salaris opzoeken
Volgens Michael Page toont maar liefst 40% van de CFO’s zich bereid om te verhuizen naar het buitenland voor een hoger salaris. 37% wilt zelfs naar de andere kant van de oceaan emigreren als hiervan zijn jaarlijkse salaris zou stijgen.

Nieuws

Meer nieuws over