Speciaalbier stuwt aantal bierproducenten in ons land

11 augustus 2015 Consultancy.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

In de afgelopen vijf jaar is het aantal biermakers (bierfirma’s en brouwerijen) in Nederland met bijna 200 stuks toegenomen. En dat terwijl Nederland in 2010 nog maar 120 biermakers telde, blijkt uit een analyse van Consultancy.nl. Volgens vaksite Cambrinus.nl is de explosieve toename vooral te danken aan de groeiende populariteit van speciaalbier.

Bier. Het woord dat bij veel mannen het water in de mond doet lopen, zeker na een lange warme werkdag. Maar bier is al lang niet meer wat het ooit was. Volgens Jan Ausems van bierbrouwerijsite Cambrinus.nl wordt er niet alleen meer pils en tripel bier gebrouwen in Nederland, maar ook opvallende biertjes die gemaakt zijn uit zeewier of zelfs banaan. Speciaalbier groeit aan populariteit en dat zorgt volgens hem ook voor een snelle groei van het aantal brouwerijen en bierfirma’s in ons land.

Totaal aantal bierbrouwerijen

Nederland telde eind 2010 nog 120 biermakers. Biermakers bestaan uit twee groepen: brouwerijen met hun eigen brouwfaciliteit, en bierfirma’s die een brouwerij moeten inhuren om hun eigen recept te laten brouwen. Halverwege 2015 zijn er ondertussen 312 biermakers. Vooral in 2014 is het aantal brouwers en firma’s hard gegroeid – toen steeg het aantal biermakers met een gigantische 80 stuks, een toename van 40%.

Bierprovincie Noord-Holland
Wie aan brouwerijen denkt, denkt al snel aan het zuiden des lands, waar bijvoorbeeld de brouwerijen van Brand, Bavaria en Hertog Jan staan. Het is daarom des te opvallend dat Noord-Holland de provincie is die de meeste biermakers telt. Met 65 biermakers heeft Noord-Holland net aan meer biermakers dan Noord-Brabant, waar de stand anno 2015 op 61 staat. Wel heeft Noord-Brabant zeven meer brouwerijen dan Noord-Holland, waar 42 van de 65 biermakers geen eigen brouwerij heeft. 

Biermakers per provincie

Op een gedeelde derde plek staan Gelderland en Zuid-Holland met beide 41 biermakers. De minste brouwers en bierfirma’s zijn gevestigd in Drenthe en Flevoland – deze provincies hebben beide 5 biermakers.