Marketing ziet customer experience doelen over het hoofd

10 augustus 2015 Consultancy.nl

Vier uit vijf consumenten heeft niet het idee dat merken hen als individu zien of begrijpen. Dat blijkt uit een recent onderzoek van IBM en Econsultancy. De resultaten tonen aan dat er een grote kloof is tussen het perspectief van merken en het perspectief van klanten op het gebied van communicatie, online ervaringen en het oplossen van conflicten. De onderzoekers raden merken aan meer aandacht te besteden aan het leveren van de juiste ervaring voor de juiste persoon op het juiste moment.

Volgens een recent onderzoek van IBM en Econsultancy bestaat er een gigantische perceptiekloof tussen hoe goed merken denken dat hun marketing is en hoe klanten dit daadwerkelijk ervaren. Om tot deze conclusie te komen voerde Econsultancy twee onderzoeken door in de VS: de eerste onder marketing professionals van 276 retailbedrijven en de tweede onder 1.135 consumenten.

Het onderzoek toont aan dat bijna 90% van de marketeers het erover eens is dat het personaliseren van de klantbeleving cruciaal is voor hun succes. Acht van de tien bedrijven (81%) beweren een holistisch beeld te hebben van klanten als individuen. Dit staat echter in scherp contrast met het perspectief van klanten. 80% heeft niet het idee dat merken hen als individu zien, en 63% voelt zich niet begrepen door zijn favoriete retailer.

Understanding Customers

Communicatie
Een van de gebieden waar consumenten en merken niet op een lijn liggen, is communicatie. Bijna de helft van de merken (47%) zegt ‘zeer capabel’ te zijn in het leveren van relevante informatie voor hun klanten, terwijl bijna twee derde (65%) van de consumenten de communicatie van hun favoriete merk over het algemeen irrelevant vindt.

Volgens IBM is het gebrek aan begrip en relevantie in de communicatie een mogelijke oorzaak van de grote hoeveelheid mensen die de webshop verlaten zonder hun aankoop af te ronden. In maart 2015 lieten maar liefst 73,7% van de consumenten hun online winkelwagentje achter terwijl daar nog producten in zaten.

Relevant communications

75% van de merken gelooft in hun vermogen om klanten een superieure offline ervaring te bieden, en 69% gelooft dit ook online te kunnen. 57% zegt zelfs op mobiele apparaten een uitstekende klantervaring te kunnen leveren. Opnieuw denken de consumenten hier anders over; 51% van de consumenten die een winkel verlieten gaf een slechte online ervaring op als belangrijkste reden om te vertrekken.

Online experiences

Op het gebied van het oplossen van conflicten verschillen de merken en consumenten het meeste van mening. 90% van de merken is tevreden over zijn vermogen om conflicten met klanten op te lossen, terwijl bijna 70% van de consumenten hier zeer ontevreden over is. Slechts 28% van de consumenten die een klantenserviceconflict hebben gehad in de afgelopen 12 maanden vond de manier waarop het bedrijf het conflict oploste ‘zeer effectief’.

Conflict resolution

Het onderzoek concludeert dat bedrijven die in staat zijn om succesvol de juiste klantervaring te bieden, de weg vrijmaken voor meer consumentenvertrouwen en merkaanbevelingen. “De fundamentele gedachtegang achter digitale marketing is verschoven. De juiste boodschap op het juiste moment naar de juiste persoon te brengen is nu nog slechts onderdeel van de grotere puzzel. De echte uitdaging zit hem in het leveren van de juiste ervaring aan de juiste persoon op het moment dat het hem of haar het beste uitkomt”, legt Stefan Tornquist uit, Vice President Research of the Americas bij Econsultancy. “In de kern van digitale marketing liggen nu het samenspel van marketing en technologie en een focus op innovatie, die wordt gedreven door behoeften van individuele klanten.”

Deepak Advani, General Manager bij IBM Commerce, voegt toe: “De consument is ‘in control’, maar die bedreiging is niet zo groot als veel marketeers denken. Het biedt juist meer dan ooit de kans om klanten aan te spreken en in hun behoeften te bedienen. Door meer te investeren in marktinnovaties, kunnen teams consumenten tot in ondenkbare diepte bestuderen. Bijvoorbeeld op het gebied van specifieke gedragspatronen van het ene kanaal naar het andere. Met zulke inzichten kunnen merken een vertrouwde partner worden voor de consument, in plaats van een ongewenste onderbreking.”


Profiel

Meer nieuws over

×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BCG Platinion BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting EY EY-Parthenon Finavista Finext First Consulting Flowant flowresulting FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Merkle METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy PBLQ People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners PwC Qhuba Quint Wellington Redwood Quintop Raad van Toekomst ResidentieProfs RGP Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners Schuberg Philis SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners Wielinq Willis Towers Watson WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup