De beste universiteiten en hogescholen van Nederland

08 juni 2015 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Hogeschool de Kempel mag zich de beste onderwijsinstelling voor hoger of universitair onderwijs van Nederland noemen. De studenten van de hogeschool uit Helmond zijn het positiefst over het onderwijs dat zij ontvangen en zouden de school het meest aanbevelen aan vrienden of familie. Op de tweede en derde plek volgen IVA Driebergen en Hotelschool The Hague. Op universitair niveau lopen De Universiteit voor Humanistiek, Wageningen University, Open Universiteit en Nyenrode voorop.

Ieder jaar doet Stichting Studiekeuze123 onderzoek naar de kwaliteit van onderwijs onder de studenten aan Nederlandse hogescholen en universiteiten. Dit jaar hebben bijna 300.000 studenten deelgenomen aan de enquête*. De studenten worden aan de hand van een 5-puntsschaal gevraagd hun mening te geven over hun opleiding, school of universiteit, en de kwaliteit van het geleverde onderwijs.

De beste universiteiten en hogescholen van Nederland

Uit de resultaten blijkt dat studenten van de Pedagogische Hogeschool De Kempel – een zelfstandige Pabo in Helmond met circa 800 studenten – het meest tevreden zijn over hun opleiding. Met een gemiddelde score van 4,75 scoort De Kempel 0,17 punten hoger dan de nummer 2, IVA Driebergen. Dicht daarop volgt Hotelschool The Hague met 4,57 – een honderdste minder dan de nummer 2. De top 5 wordt afgesloten door de Universiteit voor Humanistiek (4,48), Viaa-Gereformeerde Hogeschool en Driestar educatief – beiden met een score van 4,47. De gehele top 5 bevat dus slechts één universiteit.

De volgende universitaire instellingen komen in beeld direct onder de top 5. Zowel de 7de, 8de als 9ste plaats worden ingenomen door universiteiten. Wageningen University, Open Universiteit en Nyenrode Business Universiteit scoren alle drie een score van 4,44. De top 10 wordt afgesloten door Hogeschool TIO met een score van 4,4.

De beste universiteiten van Nederland

De scores van de top 20 liggen relatief dicht op elkaar – de twee enige ‘grote’ afstanden in de lijst zijn 0,17 punten tussen de nummer 1 en 2, en 0,10 tussen de Hotelschool The Hague en de ‘gedeeld’ vierde plek. Over de hele linie doen de hogere onderwijstellingen het dit jaar goed – met een gemiddelde landelijk tevredenheidsscore van bijna 4,2 doen de instellingen het beter dan ooit tevoren.

Inholland
Hogeschool Inholland scoort het laagste van alle onderwijsinstellingen die in de meting werden meegenomen. De hogeschool is nog aan het opkrabbelen van een stroom aan slechte publiciteit als gevolg van te makkelijk verstrekte diploma’s en een in verhouding slechte onderwijskwaliteit. Studenten geven vooral de kwaliteit van de docenten (3,34) en de afhandeling van klachten (2,84) lage cijfers.

De beste hogescholen van Nederland

Collegevoorzitter Jet de Ranitz van Inholland schrikt niet van de gemiddelde score van 3,65 en de laatste plaats: “Als je een lijstje maakt, moet er altijd iemand onderaan staan”, vertelt ze aan De Volkskrant. “Die eer is weer voor ons.” Ze zegt 3,65 als een ruime voldoende te beschouwen: “Ik concludeer hieruit dat de gemiddelde student van Inholland tevreden is.”

* De Nationale Studenten Enquête is een initiatief van onder andere de vereniging van universiteiten VSNU, de Vereniging Hogescholen, en de studentenorganisaties ISO en LSVb, en wordt afgenomen in samenspraak met het Ministerie van OCW.