BCG: Mobiele technologie draagt biljoenen bij aan BBP

30 maart 2015 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Mobiele technologie verhoogt het BBP met $1,2 biljoen en creëert $6,4 biljoen aan toegevoegde waarde, meldt een recent uitgebracht rapport van The Boston Consulting Group. Met de verdere uitbreiding van 4G-netwerken en de aanblijvende innovatie van apps is de verwachting dat mobiele technologie voorlopig een sterke economische motor zal blijven.

In een recent verschenen rapport van The Boston Consulting Group (BCG) in opdracht van Qualcomm, getiteld ‘Revolution how mobille technologies drive a trillion dollar impact’, wordt de impact van mobiele technologie op de economie van zes belangrijke landen onderzocht. De onderzochte economieën zijn die van de VS, Duitsland, Zuid Korea, Brazilië, China en India. Het rapport besteedt onder andere aandacht aan de economische impact van de technologie en de toegevoegde waarde die deze heeft voor het leven van consumenten.

Mobiele technologische explosie
Mobiele verbondenheid is in de laatste 15 jaar enorm toegenomen, met momenteel in totaal 3 miljard abonnementen met 3G dan wel 4G verbinding. Deze toename is voornamelijk gefaciliteerd door de aanzienlijke dalingen in kosten voor zowel consumenten als netwerkbeheerders. Datakosten per MB tuimelden met 95% omlaag bij de overstap van 2G naar 3G, en nog eens met 67% bij de overgang naar 4G. De prijs van mobiele toestellen is ook afgenomen – 30% van de verkochte mobieltjes gaat voor minder van $100 over de toonbank.

Mobile Innovations Lower Costs and Improve Performance

Gestuwd door de grote toename in toestelverkopen, vooral gestimuleerd door het gemak van smartphones en de sterk dalende prijzen, is de omzet in de sector sterk gegroeid, met een gemiddelde groei van 13% per jaar sinds 2009 – meer dan het dubbele van de groei van de wereldwijde economie. De razendsnelle uitbreiding van de branche vertaalt zich in een indrukwekkende bijdrage aan de economie. De wereldwijde omzet van de mobiele technologiesector bedraagt $3,3 biljoen, met een impact van $1,2 biljoen op het Bruto Binnenlands Product (BBP) van de zes onderzochte landen. In de waardeketen zijn in totaal 11 miljoen banen gecreëerd, waarbij het BCG rapport stelt dat twee derde hiervan “hoogwaardige” banen betreft, waaronder technologische R&D en app-ontwikkeling.

In de onderzochte landen ligt de toegevoegde waarde van mobiele technologie voor het BBP tussen de 2% en 4% - dat is meer dan de bijdrage van sectoren als entertainment, vervoer, automobile, toerisme en landbouw. De gemiddelde BBP groei van de sector varieert tussen de verschillende landen, en vooral de VS en China zagen een gezonde groei in 2014, gemiddeld 3,2% en 3,7% respectievelijk. Zuid Korea ondervond een ‘double-digit’ groei van 11% in 2014 door de explosie van zijn export van mobieltjes en smartphones.

mGDP Contributes More Than 1.2 trillion in Six Countries

Toegevoegde waarde
De waarde die de technologie creëert voor consumenten is enorm, blijkt uit het onderzoek van de consultants. Consumenten onttrekken veel waarde uit de technologie – waarbij de kosten van het toestel en het abonnement in grote mate worden overtroffen – in de vorm van 11% tot 45% van hun inkomen. Terwijl de technologie in de VS een magere 11% van het gemiddelde inkomen vertegenwoordigt in toegevoegde waarde, kan in het bijzonder in opkomende landen de waarde hoog oplopen – 45% in India en 43% voor Chineze consumenten.

Consumers Place a High Value on Mobile Technologies

Als de toegevoegde waarde van de zes landen bij elkaar wordt opgeteld, dan komt de bijdrage van mobiele technologie uit op een indrukwekkende $6,4 biljoen. Het overgrote deel van deze waarde is afkomstig uit 3G en 4G technologieën, waarbij het totaal significant meer waard is dan de waardeketen zelf. De totale waarde ligt zelfs hoger dan het BBP van alle landen ter wereld met uitzondering van de VS en China. De verdere uitbreiding van het 4G netwerk naar alle bestaande consumenten zal volgens de adviseurs nog eens $1,4 biljoen aan toegevoegde waarde toevoegen – waardoor een totaal van $7,8 biljoen zal worden bereikt.

Mobile Generates 6.4 Trillion of Consumer Surplus