Studiereis Japan: Future of work

Bedrijf
Datum
06 april 2024
Inschrijven voor
30 maart 2024
Type event
Seminar
Doelgroep
HR-executives
Locatie
Japan
Dit event heeft reeds plaatsgevonden

Op zoek naar de sleutel voor een effectieve transitie naar het werk van de toekomst? Ga dan met Berenschot op ontdekkingsreis naar Japan!

Van 6 april tot en met 14 april 2024 organiseert Berenschot samen met prof. dr. Annet de Lange een exclusieve studiereis voor hr-executives naar Japan. Een week lang buigen we ons over The Future of Work; hoe gaan we als organisaties en als samenleving om met aankomende veranderingen? We bieden u een unieke kans om met wetenschappelijke onderbouwing te werken aan uw visie op de toekomst van werk, binnen uw eigen organisatie. Vanuit het perspectief van de techniek én de mens.

Waarom Japan?

U denkt misschien: ‘Waarom Japan? Daar werken ze toch alleen maar hard, heeft men weinig aandacht voor het individu en draait alles om productie en prestatie.’ Inderdaad, dat is óók Japan. Maar Japan is een land van uitersten. Ver doorgevoerde automatisering en digitalisering gaan er samen met diepgewortelde tradities en aandacht voor zingeving en geluk. Een cultuur van hard en veel werken, individualisme en eenzaamheid, maar er werken ook de meeste 65plus-werkenden van de wereld en wat betreft levensverwachting staat Japan al jaren in de top 3. Een boeiend en uniek land dus, waar we op meerdere fronten inspiratie kunnen ophalen. Inspiratie voor een broodnodige update van onze visie op het werken in de toekomst.

Mens en techniek

Japan loopt voorop in technologische innovatie. We gaan op bezoek bij bedrijven met veel kennis over artificial intelligence en laten ons informeren over de impact en toegevoegde waarde van deze technologie. De integratie tussen mens en techniek in Japan is heel interessant.

Japanners beschouwen computers en robots als zieldragende entiteiten en behandelen ze dan ook met veel respect. De relatie met techniek is duidelijk anders dan in Nederland.

Gezond ouder worden

Gezond leven is heel kenmerkend voor Japan. Japan wint het in gezonde levensverwachting van veel andere landen. Dit is niet altijd terug te zien in werk - Japanners kunnen zichzelf letterlijk dood werken. Het is wél terug te zien in de manier waarop men met preventie op het werk (elk jaar een grondige medische check up) en zorginnovatie omgaat. Bovendien hebben Japanners vanuit eigen overtuiging veel aandacht voor de rol van beweging, natuur, gezondheid en voeding in relatie tot welzijn.
 
Veranderkracht

Veranderkracht zit in het DNA van de Japanners: ze lopen voorop bij veranderingen, wachten niet af, schrikken er niet van, maar omarmen ze. Toekomstige veranderingen in werk? Daar is Japan al lang mee begonnen.

Het programma op hoofdlijnen

Met een selecte groep hr-executives gaan we een week lang op zoek naar inspiratie en antwoorden. We bediscussiëren de uitdagingen waar we voor staan en reflecteren op Japanse werk-en zienswijzen. Thema’s die aan bod komen zijn bijvoorbeeld: de grote arbeidsmarkuitdagingen, de (digitale/agile) transformatie van organisaties, skills of the future en de impact van disruptieve innovaties op organisaties en het werk van de toekomst.

We bezoeken Tokyo. Daarbij gaan we langs een van de belangrijkste universiteiten (Keio University) en bezoeken we een aantal vooruitstrevende organisaties zoals NEC. Ook brengen we een bezoek aan de ambassade. Culturele onderdelen kunnen in de reis natuurlijk niet ontbreken. We brengen bijvoorbeeld een bezoek aan de tempels in Nikko.

Er zal gedurende de reis voldoende ruimte zijn voor reflectie, netwerken en de verbinding met de eigen praktijk.

Wat levert deelname u op?

Inspiratie en inzichten vanuit de wetenschap én de praktijk:

  • Kennis en inzichten in technologische, economische en maatschappelijke ontwikkelingen in Japan met de focus op de Future of Work:
    • Hoe gaan Japanners om met de komst van nieuwe technologie? Hoe benutten ze technologie, hoe nemen anticiperen ze hierop, hoe nemen ze mensen mee?
    • Hoe gaan Japanners om met vergrijzing? Hoe worden ze gezond oud, hoe blijven ouderen participeren in werk?
    • Hoe gaan Japanners om met veranderingen? Hoe organiseren Japanners een veranderende werkomgeving en hoe bereiden ze medewerkers hierop voor?
  • Wat is de impact van disruptieve gebeurtenissen (zoals covid-19 pandemie) en innovaties geweest voor organisaties in Japan? Welke lessen nemen zij hieruit mee richting de toekomst?
  • Een scherpe visie op de Future of Work:
    • Vertaald in een plan van aanpak voor uw eigen organisatie
  • Een bijzonder sterk netwerk met ambitieuze hr-executives.

Uw investering

Op basis van eerdere inschattingen is de richtprijs voor het programma € 8.450,- exclusief btw en inclusief reis- en verblijfkosten, bestaande uit: 
  • economy-class vliegticket
  • hotelovernachtingen
  • ontbijt, lunches, diners in bijzondere restaurants 
  • lokaal vervoer (openbaar vervoer voornamelijk met Shinkansentrein)
  • bedrijfsbezoeken in Tokyo
  • universiteitsbezzoek in Tokyo
  • interessante lezingen 
  • Culturele activiteiten
  • kick-off-bijeenkomst voor vertrek en een follow-up-bijeenkomst na afloop in Nederland

Indien gewenst, kunt u uiteraard ook zelf uw vliegticket of hotel boeken. In dat geval ontvangt u korting op genoemde prijs. Zorg wel dat u op het afgesproken tijdstip bij de briefing in het hotel van de groep aanwezig bent.

Uw reisgenoten

  • Drs. Hans van der Molen, directievoorzitter Berenschot.
  • Joris van Berckel, msc, consultant, strategisch HRM, Berenschot.
  • Prof. dr. Annet de Lange, bijzonder hoogleraar open universiteit, senior managing consultant Berenschot.

Event informatie

Bedrijf: Berenschot

Datum: 06 april 2024

Inschrijven voor: 30 maart 2024

Type event: Seminar

Doelgroep: HR-executives

Locatie: Japan