Studiereis Japan: The Future of Work

Bedrijf
Datum
09 april 2022
Inschrijven voor
03 april 2022
Type event
Workshop
Doelgroep
Professionals
Locatie
Japan
Dit event heeft reeds plaatsgevonden

Op zoek naar de sleutel voor een effectieve transitie naar het werk van de toekomst? Berenschot en HAN University of Applied Sciences gaan op ontdekkingsreis in Japan. We nemen u graag mee.

Van 9 tot en met 16 april 2022* organiseert Berenschot samen met prof. dr. Annet de Lange en Japanoloog dr. Ingrid Van Rompay-Bartels van de HAN University of Applied Sciences een exclusieve studiereis voor HR executives naar Japan. Een week lang buigen we ons over The Future of Work; hoe gaan we als organisaties en als samenleving om met aankomende veranderingen? We bieden u een unieke kans om met wetenschappelijke onderbouwing te werken aan uw visie op de toekomst van werk, binnen uw eigen organisatie. Vanuit het perspectief van de techniek én de mens.

*De datum van de reis is nog onder voorbehoud van de ontwikkelingen rondom COVID-19 en van vluchtopties.

Waarom Japan?

U denkt misschien: “Waarom Japan? Daar werken ze toch alleen maar hard, heeft men weinig aandacht voor het individu en draait alles om productie en prestatie.” Inderdaad, dat is óók Japan. Maar Japan is een land van uitersten. Ver doorgevoerde automatisering en digitalisering gaan er samen met diepgewortelde tradities en aandacht voor zingeving en geluk. Een cultuur van hard en veel werken, individualisme en eenzaamheid, maar er wonen ook de oudste gezonde inwoners op aarde. Een boeiend en uniek land, waar we op meerdere fronten inspiratie kunnen ophalen. Inspiratie voor een broodnodige update van onze visie op het werken in de toekomst.

Het programma in hoofdlijnen

Met een selecte groep HR-executives gaan we een week lang op zoek naar inspiratie en antwoorden. We bediscussiëren de uitdagingen waar we voor staan en reflecteren op Japanse werk- en zienswijzen. Thema’s die aan bod komen, zijn bijvoorbeeld: de grote arbeidsmarkuitdagingen, de (digitale/agile) transformatie van organisaties, skills of the future en de impact van COVID-19 op organisaties en het werk van de toekomst.

We bezoeken Tokyo en Hiroshima. Daarbij gaan we langs de belangrijkste universiteiten (waaronder de Keio University en Hiroshima University), bezoeken we de Nederlandse ambassade in Japan en een aantal vooruitstrevende bedrijven, zoals Randstad en NEC. Culturele onderdelen kunnen in de reis natuurlijk niet ontbreken. We brengen bijvoorbeeld een bezoek aan de tempels in Nikko en het atoommuseum in Hirsoshima. Er zal gedurende de reis voldoende ruimte zijn voor reflectie, netwerken en de verbinding met de eigen praktijk.

Onze inspiratiebronnen

Mens en techniek
Japan loopt voorop in technologische innovatie. We gaan op bezoek bij bedrijven met veel kennis over artificial intelligence en laten ons informeren over de impact en toegevoegde waarde van deze technologie. De integratie tussen mens en techniek in Japan is heel interessant. Japanners beschouwen computers en robots als zieldragende entiteiten en behandelen ze dan ook met veel respect. De relatie met techniek is duidelijk anders dan in Nederland.

Gezond ouder worden
Gezond leven is heel kenmerkend voor Japan. Japan wint het in gezonde levensverwachting van andere landen. Dit is niet altijd terug te zien in werk; Japanners kunnen zichzelf letterlijk dood werken. Het is wél terug te zien in de manier waarop men met preventie op het werk (elk jaar een grondige medische checkup) en zorginnovatie omgaat. Bovendien hebben Japanners vanuit eigen overtuiging veel aandacht voor de rol van beweging, natuur, gezondheid en voeding in relatie tot welzijn.

Veranderkracht
Veranderkracht zit in het DNA van de Japanners: ze lopen voorop bij veranderingen, wachten niet af, schrikken er niet van, maar omarmen ze. Toekomstige veranderingen in werk? Daar is Japan al lang mee begonnen.

Wat levert deelname u op?

Inspiratie en inzichten vanuit zowel de wetenschap als de praktijk:

Kennis en inzichten in technologische, economische en maatschappelijke ontwikkelingen in Japan met een speciale focus op de Future of Work;

 • Hoe gaan Japanners om met de komst van nieuwe technologie? Hoe benutten ze technologie, hoe anticiperen ze erop, hoe nemen ze mensen mee?
 • Hoe gaan Japanners om met vergrijzing? Hoe worden ze gezond oud, hoe blijven ouderen participeren in werk?
 • Hoe gaan Japanners om met veranderingen? Hoe organiseren Japanners een veranderende werkomgeving en hoe bereiden ze medewerkers hierop voor?
 • Hoe zijn Japanse organisaties omgegaan met de impact van COVID-19?

Een scherpe visie op de Future of Work;

 • Vastgelegd in een whitepaper;
 • Vertaald in een plan van aanpak voor uw eigen organisatie.

Een bijzonder sterk netwerk met ambitieuze Nederlandse HR-executives.

Uw investering

De richtprijs voor het programma bedraagt € 5.500*,--, exclusief BTW. Dit bedrag is voor het gehele inhoudelijke programma, inclusief de reis- en verblijfkosten bestaande uit:

 • Economy Class Vliegticket, inclusief hotelovernachtingen.
 • Ontbijt, lunches, diners in bijzondere restaurants.
 • Lokaal vervoer (openbaar vervoer voornamelijk met Shinkansen-trein).
 • Bedrijfsbezoeken in Tokyo en Hiroshima.
 • Universiteitsbezoeken in Tokyo en Hiroshima.
 • Interessante lezingen.
 • Culturele activiteiten.
 • Kick-off bijeenkomst voor vertrek en een follow-upbijeenkomst na afloop in Nederland.
 • Japanse tolk.

*Deze prijs geldt uitdrukkelijk als richtprijs. Uiteraard zijn wij afhankelijk van de dan geldende hotelkosten en ticketprijzen. Omdat we de reis betaalbaar willen houden, zal de prijs niet meer dan 10% van de richtprijs afwijken.  

Uw reisgenoten

 • Drs. Hans van der Molen, directievoorzitter, Berenschot
 • Drs. Sanne van den Bosch, managing director Toekomst van Werk en Organisaties, Berenschot
 • Drs. Francel Vos, senior consultant, strategisch HRM en innovatie, Berenschot
 • Prof. dr. Annet de Lange, Hoogleraar ‘Succesvol ouder worden op het werk’, HAN
 • Dr. Ingrid Van Rompay-Bartels, Japanoloog, HAN

Event informatie

Bedrijf: Berenschot

Datum: 09 april 2022

Inschrijven voor: 03 april 2022

Type event: Workshop

Doelgroep: Professionals

Locatie: Japan