Expertworkshop prof. dr. ir. Kees Dorst - Design thinking en Systems thinking

Bedrijf
Datum
07 juni 2019
Inschrijven voor
06 juni 2019
Type event
Seminar
Doelgroep
Zie omschrijving
Locatie
Utrecht
Dit event heeft reeds plaatsgevonden

Tijdens de middagsessie verdiepen we de inzichten vanuit de ochtendmasterclass en verdiepen we de relatie tussen design thinking, het werk van organisatieprofessionals en systems thinking.

Het ontwerpproces heeft interessante parallellen met het werk van organisatieprofessionals. Beiden werken met een probleemdefinitie, met meerdere belanghebbenden en spelen met subject- en objectrollen. Het vraagstuk, en de oplossing, heeft altijd verschillende aspecten en verschillende schaalniveaus in zich. We leren van Kees dat ontwerpers heel bewust spelen met de framing van hun ontwerpopgave vanuit het besef dat elke framing een eigen oplossingsruimte met zich meebrengt.

Systeemdenken vormt een belangrijk fundament onder het organisatiekundig en veranderkundig repertoire. Daarmee verwachten we ook relaties tussen ontwerpdenken, frame creation en systeemdenken. In deze workshop verkennen we die relaties. We werken met korte inleidingen van Kees Dorst en break-out sessies waarin we in dialoog de aangedragen concepten en relaties verder verkennen.

Let op: Deelnemers aan deze expertworkshop nemen ook deel aan de masterclass op de ochtend, gevolgd door een lunch (beide inbegrepen in de prijs). Deze verdiepingssessie is expliciet bedoeld voor mensen met kennis van systeemdenken (bijvoorbeeld alumni en docenten van de Studieweek Systemen).

Over Kees Dorst

Kees Dorst is opgeleid als Industrieel Ontwerper aan de TU Delft, en studeerde filosofie in Rotterdam. Momenteel is hij verbonden aan de University of Technology Sydney. Hij bestudeert hoe ontwerpers werken en denken, om die innovatieve ‘practices’ over te kunnen brengen naar andere vakgebieden. Ontwerpers zijn erg goed in het creëren van nieuwe benaderingen van problemen, keer op keer – en daar zit een methode achter die voor professionals in alle beroepen relevant is. Deze ‘frame creation’ methodologie helpt om te innoveren in onze complexe, genetwerkte wereld. De methodologie is uitvoerig getest op allerlei soorten vraagstukken, en diverse schaalniveaus: van het voorkomen van uitgaansgeweld in een buurt tot het herontwerpen van maatschappelijke systemen. Momenteel werkt Kees o.a. voor het Development Program van de Verenigde Naties, waar zijn methodes worden gebruikt als een nieuwe aanpak voor het bereiken van de Sustainable Development Goals (Global Goals). Zijn onderzoek heeft verschillende raakvlakken met systeemdenken. Er is een sterke link tussen frame creation en het sociaal constructionisme en zachte systeemmethoden.

Opleidingsgegevens

Voor wie: mensen met kennis van systeemdenken die een verdiepingsslag op de masterclass willen maken.
Duur: 3 uur
Studiebelasting: 3 uur + masterclass ochtend
Deelnamekosten: € 375 (incl. masterclass en lunch)

Extra informatie

Deelnemers nemen ook deel aan de masterclass op de ochtend van deze workshop, gevolgd door een lunch (beide inbegrepen in de prijs). Deze verdiepingssessie is bedoeld voor mensen met kennis van systeemdenken.

Event informatie

Bedrijf:

Datum: 07 juni 2019

Inschrijven voor: 06 juni 2019

Type event: Seminar

Doelgroep: Zie omschrijving

Locatie: Utrecht