Op basis van zijn onderzoek naar hoe expert ontwerpers denken en werken ontwikkelde Kees Dorst een methodisch stappenplan. Deze methode blijkt ook prima bruikbaar om maatschappelijke en organisatorische vraagstukken aan te pakken. In deze workshop ervaren we zelf hoe de methode werkt. We doen dit door, telkens op basis van een korte inleiding van Kees, ter plekke in verschillende subgroepen aan concrete organisatievraagstukken te werken.
Daarmee heeft deze workshop drie specifieke doelgroepen:
- Organisatieprofessionals;
- Ontwerpers (uit andere velden);
- Eén of meerdere (netwerken van) bedrijven/instellingen die hun (verbonden) vraagstukken willen aanpakken door het in te brengen in deze workshop. Hiervoor graag contact opnemen met Brechtje Kessener en/of Hans Vermaak via: sioosysteemfestival@sioo.nl
Over Kees Dorst
Kees Dorst is opgeleid als Industrieel Ontwerper aan de TU Delft, en studeerde filosofie in Rotterdam. Momenteel is hij verbonden aan de University of Technology Sydney. Hij bestudeert hoe ontwerpers werken en denken, om die innovatieve ‘practices’ over te kunnen brengen naar andere vakgebieden. Ontwerpers zijn erg goed in het creëren van nieuwe benaderingen van problemen, keer op keer – en daar zit een methode achter die voor professionals in alle beroepen relevant is. Deze ‘frame creation’ methodologie helpt om te innoveren in onze complexe, genetwerkte wereld. De methodologie is uitvoerig getest op allerlei soorten vraagstukken, en diverse schaalniveaus: van het voorkomen van uitgaansgeweld in een buurt tot het herontwerpen van maatschappelijke systemen. Momenteel werkt Kees o.a. voor het Development Program van de Verenigde Naties, waar zijn methodes worden gebruikt als een nieuwe aanpak voor het bereiken van de Sustainable Development Goals (Global Goals). Zijn onderzoek heeft verschillende raakvlakken met systeemdenken. Er is een sterke link tussen frame creation en het sociaal constructionisme en zachte systeemmethoden.
Opleidingsgegevens
Voor wie: Iedereen die wil ervaren hoe de methode van frame creation helpt om taaie (maatschappelijke en organisatorische) vraagstukken aan te pakken.
Duur: 1 dag
Studiebelasting: 8 uur
Deelnamekosten: € 450