Cultuurconferentie

Bedrijf
BMC
Datum
26 mei 2016
Inschrijven voor
25 mei 2016
Type event
Seminar
Doelgroep
Professionals
Locatie
Amersfoort
Dit event heeft reeds plaatsgevonden

Graag nodigen wij u mede namens onze samenwerkingspartner MMNIeuws uit voor de Cultuurconferentie van BMC Advies op donderdag 26 mei 2016. De conferentie gaat dit jaar over nieuwe vormen van publieksbetrokkenheid in het culturele veld.

De BMC Cultuurconferentie 2016 gaat over het leggen van nieuwe verbindingen tussen instellingen, publiek en samenleving. We kijken naar netwerkvorming, het bouwen van communities en naar nieuwe vormen van publieksbetrokkenheid. Met bijzondere aandacht voor de mogelijkheden die nieuwe technologieën en internet te bieden hebben.

Draagvlakvorming, cocreatie, urban curators, public programming, cultuurcoaches. Allemaal begrippen die aangeven dat het publiek in de cultuursector weer bloedserieus genomen wordt. In het verleden was dat wel anders: in de gesubsidieerde wereld van kunst en cultuur lag de nadruk sterk op experiment & vernieuwing en daarmee op de makers en de autonomie van het kunstwerk. In termen van communicatie stond de zender en de boodschap centraal en minder de ontvanger. Sinds een aantal jaren echter verandert dat. Het opbouwen en onderhouden van netwerken en communities blijkt van levensbelang te zijn voor de continuïteit van culturele ondernemingen. Nieuwe technologieën jagen de veranderingen aan en zorgen voor nieuwe verhoudingen tussen culturele organisaties en het publiek. Door de toepassing van nieuwe, interactieve online communicatievormen verandert het speelveld van de culturele sector. In veel gevallen is er sprake van een omkering van rollen: zenders worden ontvangers, makers worden afnemers, leken worden kenners. Internet biedt ongekende mogelijkheden voor het streven naar meer publieksbetrokkenheid en cocreatie in onze participatiemaatschappij.

Het deelnemen aan kunst en cultuur krijgt steeds meer het karakter van een belevenis en van een ervaring die samen tot stand wordt gebracht. Daarbij horen trefwoorden als: authentiek, interactief en pop-up. Communities worden daarbij steeds belangrijker, waarbij de rol van de expert lijkt te transformeren tot die van moderator.

Culturele organisaties staan voor de uitdaging in te spelen op de nieuwe online werkelijkheid en moeten zich opnieuw gaan verhouden tot het publiek. Gemeenten en provincies zien dat burgers zich anders gaan gedragen en andere eisen gaan stellen aan het culturele aanbod. De vraag is hoe de overheden met hun cultuurbeleid het culturele veld kunnen en willen sturen in deze ontwikkeling.

Programma

13.00 uur:   Ontvangst met koffie en thee
13.25 uur:   Welkom voor Marco van Vulpen, dagvoorzitter

13.30 uur:   Inleiding door Melle Daamen, directeur van de Stadsschouwburg van Amsterdam. Hij was voorheen onder meer directeur van de Mondriaan Stichting en was tot medio 2015 lid van de Raad van Cultuur. Zijn publicaties over de relatie tussen het publiek en de kunst doen geregeld veel stof opwaaien.

14:00 uur:   Inleiding door Dagan Cohen, bedenker en creatief ondernemer. Opgeleid als beeldend kunstenaar aan de Rietveld Academie, bedacht hij onder andere voorstellingen voor het Shaffytheater, programma’s voor discotheek Mazzo en was hij een van de oprichters van ‘restaurant voor alle zintuigen’ de Supperclub. Zijn laatste bedenksel is Upload Cinema. Een filmclub die de beste video’s van het web naar het witte doek brengt.

14:30 uur:   Reactie en commentaar: Cor Wijn (BMC) en Alex Kühne (directeur Deventer Schouwburg)

14.50 uur:   Pauze
15.10 uur:   Reflectie in groepen
16.15 uur:   Centrale afsluiting
16.30 uur:   Borrel

Route
De conferentie vindt plaats in de Nieuwe Stad, Oude Fabriekstraat 7, 3812 NR Amersfoort.

Meer informatie & contact
Neem voor meer informatie contact op met mevrouw Michelle Donker, afdeling PR & Marketing, via telefoonnummer (033) 496 52 00.

Event informatie

Bedrijf: BMC

Datum: 26 mei 2016

Inschrijven voor: 25 mei 2016

Type event: Seminar

Doelgroep: Professionals

Locatie: Amersfoort