Regio Parade 2015

Bedrijf
BMC
Datum
01 september 2015
Inschrijven voor
31 augustus 2015
Type event
Seminar
Doelgroep
Professionals
Dit event heeft reeds plaatsgevonden

Bouwen aan beroepsgericht vmbo
Hoe ver bent u met het nieuwe onderwijsprogramma: nog volop in ontwikkeling, misschien net begonnen of al bijna klaar?

BMC Advies en Diephuis & Van Kasteren 
hebben in 2013 en 2014 twee succesvolle landelijke bijeenkomsten georganiseerd onder de naam:
de ‘Kleine Parade’. De eerste bijeenkomst stond vooral in het teken van kennis­ maken met het nieuwe vmbo. Tijdens de tweede bijeenkomst stond de vraag centraal hoe je op een adequate manier van een examenprogramma tot een eigen onderwijsprogramma kunt komen.

Inmiddels zijn de scholen volop aan de slag om zich goed voor te bereiden op 1 augustus 2016. De ene school is hierin verder dan de andere en maakt ook andere keuzes. Elke school heeft dus op dit moment zo haar eigen vragen en aandachtspunten.

Om beter recht te doen aan deze verschillen organiseren wij onze ‘Kleine Parade’ dit jaar regionaal. We kunnen dan met een kleinere groep scholen meer maatwerk leveren.

De Regio Parades vinden plaats in september en oktober van dit jaar in een vijftal verschillende regio’s. In elke regio zal steeds een school optreden als gastschool.

Tijdens de vijf Regio Parades staat de volgende vraag centraal:
Hoe stem je het onderwijsprogramma, de keuzebegeleiding en de organisatie optimaal op elkaar af, om de leerling een samenhangend programma te kunnen bieden en het ook organisatorisch haalbaar te maken voor de school?

Vanuit de hoofdvraag zullen vele scholen uiteenlopende vragen tegenkomen in de aanloop naar 1 augustus 2016.

Voorbeelden hiervan zijn:

 • Hoe maak je een rooster als leerlingen daadwerkelijk wat te kiezen hebben?
 • Hoe kom je tot een goede keuze van de leermiddelen en een goed gebruik daarvan?
 • Hoe plannen we de profielen en keuzevakken zo dat het een logisch en samenhangend programma wordt?Hoe begeleiden we leerlingen bij het maken van een bewuste keuze en welke (nieuwe) expertise hebben we daarvoor nodig?
 • Hoe maken we een PTA en hoe gaan we om met de examens?

Het programma ziet er in hoofdlijnen als volgt uit:

 • 13:30 uur 
 • Ontvangst en registratie
 • 14:00 uur Welkom en presentatie gastschool
 • Inleidende presentatie over de keuzes die zijn gemaakt en de vragen die er leven.
 • 14:30 uur Interactieve sessie
 • In kleine tafelgroepen wordt er gewerkt aan diverse relevante vragen. Elke school bereidt de deelname voor aan de hand van een checklist die zij ontvangen. In deze checklist loopt iedere school na welke keuzes er zijn gemaakt: opbouw van het programma, visie op leren
 • en loopbaanleren en het gebruik van leermiddelen.
 • 17:00 uur 
 • Afsluiting

Tijdens de Regio Parade krijgt u als school inzicht in de werkwijze van andere scholen rondom de nieuwe profielstructuur in het vmbo, wordt er kennis en ervaring uitgewisseld, ontvangt u antwoorden op uw vragen en nieuwe ideeën om mee terug te nemen naar uw school.

Kortom, op de Regio Parade zult u nieuwe inspiratie opdoen om vol goede moed verder te gaan.

Op elke Regio Parade is plaats voor 60 deelnemers. Per school kunnen daarom maximaal 2 personen deelnemen. De kosten bedragen € 50 per school. Mocht de datum in uw regio niet schikken, dan staat het u, mits daar plaats is, vrij om u voor een andere Regio Parade aan te melden.

U kunt zich aanmelden tot 1 september aanstaande.Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Klaas Pit, Partner bij BMC Advies, via telefoonnummer (033) 496 52 00 of per e-mail klaaspit@bmc.nl.

Event informatie

Bedrijf: BMC

Datum: 01 september 2015

Inschrijven voor: 31 augustus 2015

Type event: Seminar

Doelgroep: Professionals