Cursus lobbyen voor gemeenten

Bedrijf
Datum
06 oktober 2015
Inschrijven voor
05 oktober 2015
Type event
Workshop
Doelgroep
Professionals
Dit event heeft reeds plaatsgevonden

Dinsdag 6 oktober begint de zesde editie van de cursus 'Strategisch positioneren en lobby' voor strategen, lobbyisten en projectleiders van gemeenten. Met gesprekken met Kamerleden, Haagse topambtenaren en met de hoogleraren Jacques Wallage en Geert Teisman. En veel aandacht voor de eigen werksituatie. Cursusleiders zijn Erik van Venetië (public affairs associate bij Berenschot) en Jur de Haan (adviseur bij Zunderdorp).

Meld u vast aan bij
 Erik van Venetië en bekijk hieronder het programma:


Modules

Module 1, dinsdag 6 oktober 2015. Thema: Complexiteit
Na de aftrap en onderlinge kennismaking is vervolgens het woord aan prof. dr. Geert Teisman. Hij spreekt over complexe beleidsomgevingen en hoe de gemeente zich moet positioneren en gedragen om in samenwerking met andere partners tot betekenisvolle resultaten te komen. Zijn verhaal verrast. Deelnemers kunnen hun leidinggevende meenemen als toehoorder. Na de lunch gebruiken we de literatuur om het verhaal van Geert Teisman beter te plaatsen en gaan we aan de slag met het maken van stakeholderanalyses. Iedere deelnemer krijgt een exemplaar.

Module 2, dinsdag 17 november 2015. Thema: Lobby
We pakken onder andere Het Grote Lobbyboek van Erik van Venetië erbij. We brengen de casus ‘Kevin’ ten tonele en fileren de lobbystrategieën die we uit deze casus kunnen halen. We bespreken de laatste trends in public affairs en de gevolgen daarvan voor de lobbypraktijk. In de middag brengen we de opgedane kennis in de praktijk. Een gastspreker introduceert een concreet gemeentelijk lobbyprobleem. We gaan in groepen een advies maken en vervolgens presenteren. Met de gastspreker beoordelen we welk advies het beste gaat werken.

Module 3, dinsdag 12 januari 2016. Thema: Samenwerking
We zijn in deze module op excursie naar een van de deelnemers. We stellen beleid en praktijk op uiteenlopende domeinen in een van de deelnemende steden centraal. Dat gebeurt op basis van de literatuur. We gaan in gesprek met Frans Soeterbroek van de Ruimtemaker: hoe kunnen gemeenten aansluiten bij initiatieven van de burgers? En hoe doet onze gastheer of -vrouw voor deze module dat?

Na de lunch gaan we dieper in op het thema samenwerking. Dat wordt voorbereid met de gemeente in kwestie. We verkennen de spanningsvelden binnen de regionale samenwerking en we inventariseren de succesfactoren in de relaties met maatschappelijke partners. In de gezamenlijke nabespreking komen de leerpunten aan de orde voor de eigen werkpraktijk. 

Module 4, woensdag 10 februari 2016. Thema: Den Haag
Deze module vindt plaats in Nieuwspoort. De effectiviteit van de gemeentelijke positionering en lobby is het thema. Dat gebeurt in een gesprek met prof. drs. Jacques Wallage, oud-burgemeester van Groningen. Hoe kijkt hij aan tegen de schuivende verhoudingen tussen de verschillende bestuurslagen? De deelnemers houden interviews met Tweede Kamerleden, Haagse topambtenaren en lobbyisten. Wat hebben zij nodig van de lobbyisten? Hoe kunnen de gemeenten hen helpen? Wat werkt? Het doel van de dag is een scherper beeld te ontwikkelen van de context waarin landelijke beslissers opereren om daarmee de eigen effectiviteit te verbeteren. 

Module 5, dinsdag 15 maart 2016. Thema: Ik en mijn wethouder
In de laatste module kijken we naar de interne stakeholders. Hoe maak je voortgang in relatie met de collega’s, de gemeenteraad en vooral: hoe maakt de deelnemer de relatie met de eigen wethouder productief? Over de kansen en valkuilen praten we met een gemeentesecretaris. De literatuur geeft aanknopingspunten voor reflectie op de interne dynamiek. Elke deelnemer ‘pitcht’ vervolgens een eigen issue onder het motto: ‘Ik en mijn wethouder’. In een intervisie-setting reflecteren we op kansen en mogelijkheden om de dilemma’s hanteerbaar te maken. 


Meer informatie

Meld u vast aan bij Erik van Venetië. De kosten van de cursus bedragen € 2.250, - exclusief btw per deelnemer en inclusief de literatuur. 

Event informatie

Bedrijf: Berenschot

Datum: 06 oktober 2015

Inschrijven voor: 05 oktober 2015

Type event: Workshop

Doelgroep: Professionals