Samen naar betere onderwijshuisvesting 16 april

Bedrijf
BMC
Datum
16 april 2014
Inschrijven voor
15 april 2014
Type event
Inhousedag
Doelgroep
Professionals
Dit event heeft reeds plaatsgevonden

Samen naar betere onderwijshuisvesting 16 april 2014

MFA Het Schakelveld, Assen

2015 moet het jaar worden waarin een belangrijke stap wordt gezet naar kwaliteitsverbetering van de onderwijshuisvesting in Nederland. Niet dat in één keer alle scholen in de steigers komen te staan, maar het moet wel het jaar worden waarin gemeenten en schoolbesturen samen hun verantwoordelijkheid voor de kwaliteit gaan oppakken. De kwaliteit van de gebouwen draagt  immers wezenlijk bij aan de kwaliteit van het onderwijs.

In november 2013 vond er in Utrecht een forumdiscussie plaats tussen schoolbesturen, gemeenten en BMC rond het thema onderwijshuisvesting en de verbetering van de kwaliteit. Aanleiding was de overheveling van het buitenonderhoud.

De belangrijkste conclusie van deze dag was dat elke situatie vraagt om maatwerk en dat het van belang is dat gemeenten en schoolbesturen zoeken naar samenwerking, zo nodig in combinatie met betrokkenheid en expertise van andere vastgoedpartijen. Dat lijkt gemakkelijker dan het is, want steeds weer blijken de werelden van onderwijs, de gemeentelijke huisvestingsplanning en vastgoed heel verschillend te zijn en daarom leiden alleen dialoog en krachtenbundeling tot meerwaarde voor de onderwijs(huisvestings)kwaliteit. ‘Investeer in onderwijs, niet in onderhoud’, was een logische andere conclusie. Ontwikkel eerst een integrale visie (eventueel op regionale schaal): breng de kwaliteit van de huidige gebouwen in beeld met de toekomstige onderhoudskosten en kijk wat de gevolgen zijn van krimp en leegstand voor de spreiding en betaalbaarheid van voorzieningen. Pas dan wordt duidelijk waar je het beperkte onderhoudsbudget het meest effectief kunt inzetten.

Onderwijshuisvesting, als een van de pijlers van onderwijskwaliteit, is te belangrijk om aan het toeval over te laten. BMC neemt daarom graag het initiatief om een constructieve dialoog op gang te brengen tussen schoolbesturen en gemeenten over de kwaliteit en de duurzaamheid  van de schoolgebouwen. Daarom nodigen wij belangstellenden uit om deel te nemen aan onze regionale kennisbijeenkomst onderwijshuisvesting.

Programma
1. Actualiteiten en de laatste ontwikkelingen
2. Kernschets van de huidige situatie onderwijshuisvesting met onthullende cijfers en (soms) onthutsende conclusie
3. Kapstok voor de gespreksagenda tussen gemeenten en schoolbesturen
4. Handreiking voor een vruchtbaar proces om te komen tot een integratie aanpak

Plaats en tijdstip
De bijeenkomst vindt plaats op 16 april 2014 om 13.00 uur MFA Het Schakelveld, Witterhoofdweg 1G, 9405 HX  Assen.

Aanmelden en meer informatie
Klik op de knop inschrijven om u aan te melden voor het event.
De kosten voor deze bijeenkomst bedragen € 50,- ex. BTW. Tijdens de bijeenkomst ontvangt u van ons een voucher ter waarde van een veelvoud van dit bedrag.

Voor vragen kunt u contact opnemen met Michelle Donker, afdeling PR & Marketing, via het telefoonnummer (033) 496 52 00. Een week voor aanvang van de bijeenkomst ontvangt u van ons een bevestiging en routebeschrijving per e-mail.

Event informatie

Bedrijf: BMC

Datum: 16 april 2014

Inschrijven voor: 15 april 2014

Type event: Inhousedag

Doelgroep: Professionals