Symposium 'De Staat van de Raad'

Bedrijf
BMC
Datum
14 maart 2014
Inschrijven voor
13 maart 2014
Type event
Seminar
Doelgroep
Professionals
Dit event heeft reeds plaatsgevonden

Symposium 'De Staat van de Raad'

BMC Advies en de Universiteit Twente (Professional Learning & Development) nodigen u van harte uit om op 14 maart 2014 aanwezig te zijn bij het sympo- sium DE STAAT VAN DE RAAD. Deze middag spreken en debatteren sprekers vanuit wetenschap, lokale en landelijke politiek over de belangrijke issues tijdens de gemeenteraadsverkiezingen, over de toekomst van de gemeenteraad en de lokale democratie.

“Eigenlijk zouden we het gewoon een keer moeten overslaan.” zegt Marcel Boogers in het boek “De gemeenteraad heeft geen toekomst. Waarom stem- men op 19 maart 2014” van Jasper Loots en Piet-Hein Peeters. Zowel Marcel Boogers als Jasper Loots spreken tijdens het symposium.

Aan het hoofd van de gemeente staat de gemeenteraad, zegt de Grondwet. Maar is dit ook de dagelijkse praktijk? Heeft de gemeenteraad het laatste woord? Verplaatsing van de Jeugdzorg naar de gemeenten, de overheveling van een deel van de AWBZ naar de WMO en de uitvoering van de participatiewet zullen in de periode na de gemeenteraadsverkiezingen hun beslag krijgen. Maar zal de raad hierop invloed kunnen uitoefenen? De zichtbare trend doet anders vermoeden: in allerhande gemeentelijke samenwerkingsverbanden lijkt de democratische controle door de raad verdwenen te zijn, de materie die op tafel komt bij de raad is vaak van dusdanige complexiteit dat de raad weinig invloed kan uitoefenen en ook op veiligheidsgebied, de invoering van de nationale poli- tie, is de macht van de raad tanende. De gemeenteraad lijkt steeds meer op de achtergrond te raken. Of zien we “de staat van de raad” te somber?

Het symposium DE STAAT VAN DE RAAD is een co-productie van de Universiteit Twente en BMC Advies. De kosten voor deelname zijn € 75,- per per- soon. Na afloop ontvangen alle deelnemers het boek “De gemeenteraad heeft geen toekomst” .

Graag nodigen wij u uit voor dit symposium. Wilt u zich aanmelden klik <hier>. De aanmeldingen worden verwerkt door de Universiteit Twente.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marcel Boogers via telefoonnummer 033- 496 52 00 of via e-mail marcelboogers@bmc.nl.

Event informatie

Bedrijf: BMC

Datum: 14 maart 2014

Inschrijven voor: 13 maart 2014

Type event: Seminar

Doelgroep: Professionals